IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобри след пет месеца влошаване

НСИ отчита по-благоприятни нагласи в строителството и търговията на дребно, но по-неблагоприятни в промишлеността и услугите

11:45 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобри след пет месеца влошаване

Стопанската конюнктура в страната през ноември се повишава с 0,5 пункта спрямо октомври, прекъсвайки серията от пет поредни понижения, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Негативният тренд започна през юни, след като през май бизнес климатът почти достигна дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в строителството (+2 пункта) и търговията на дребно (+7,5 пункта), и по-неблагоприятни в промишлеността (-1,9 пункта) и услугите (-2,8% пункта).

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността спадът на индикатора се дължи на по-песимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

През октомври промишленото производство затвърди годишния спад за трети пореден месец, след като секторният индекс се понижи с 0,4% на годишна база.

В строителство се отчитат по-благоприятни оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца, са по-песиместични. Последната анкета отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

В търговията на дребно се подобряват оценките и очакванията за бизнес състоянието на предприятията. Регистрира се повишен оптимизъм и в прогнозите по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.


При услугите има по-неблагоприятни оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им се подобряват.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още