IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството свива разходите за заплати в бюджетната сфера с 10%

В бюджета за 2015 г. се залага намаляване на дефицита до 3% от БВП, и до 2,5% и 2% през 2016 и 2017 г.

13:18 | 26.11.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството свива разходите за заплати в бюджетната сфера с 10%

Министерството на финансите (МФ) предвижда ограничаване на разходите за персонал в бюджетната сфера с близо 400 млн. лв., в т.ч. намаление на разходите за заплати и осигурителни вноски с 10%, чийто ефект МФ оценява на над 300 млн. лв.

МФ не залага увеличение на минималната работна заплата в Бюджет 2015 г., но прогнозира такова за 2016 г. и 2017 г., когато заплащането трябва да нарасне до 360 и 380 лв., съответно.

От следващата година до 2017 г. с по 4 месеца ще растат пенсионната възраст и необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Размерът и съотношенията на социално и здравноосигурителните вноски няма да се променят. 

В законопроекта за финансовия план за 2015 г., публикуван днес, от ведомството предвиждат още покачване на данъка върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10% и разширяване на данъчната основа за облагане. Предвижда се отмяна на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати, и въвеждането на две нови преференции за деца.

Рамката на Бюджет 2015 е изготвена на база консервативна прогноза за основните макроикономически показатели, изтъква ведомството. Заложените параметри по консолидираната фискална програма (КФП) за 2015 г. са съобразени с променената макроикономическа среда и със заложените основни допускания. Отразени са и ефектите от внесената от правителството в НС неотложна актуализация на Бюджет 2014.

Финансовото министерство планира приходи по консолидираната фискална програма (КФП) за 2015 г. в размер на 36,8% от БВП. Ведомството определя като „реалистична“ целта за приходите, като изпълнението им ще извършва чрез по-добра организация и координация на приходните администрации, разширяване на базата за облагане при запазване на „плоското" облагане на доходите на физическите лица и създаване на предпоставки за по-висока събираемост на приходите при запазване на ниските нива на данъчно облагане.

По отношение на разходите от МФ планират през 2015 г. нивото им да бъде 39,8% от БВП. Според изчисленията относителният им дял е с 0,6% по-нисък спрямо очакваното изпълнение за 2014 г. Ведомството предвижда ограничаване на разходите за персонал в бюджетната сфера с 10 на сто, което е свързано с преглед на административните структури и тяхното оптимизиране.

През 2015 г. дефицитът трябва да слезе до 3% от БВП, до 2,5 % от БВП през 2016 г. и 2% от БВП през 2017 г.

Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2015 г. да нарасне до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг към БВП се очаква да бъде 29,7%. През 2015 г. се планира поемането на нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв.

Развитие на икономиката

За 2015 г. МФ очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8% от прогнозираните за 2014 г. 1,5 на сто. Есенната макроикономическа прогноза на служебния кабинет предвиждаше ръст от 1,2% догодина.

Очакванията са, че нетният износ ще има положителен принос за растежа на БВП. Подобряването на перспективите за развитие на европейската и световната икономика ще се отрази в ускоряване на растежа на износа на стоки и услуги до 2,9 % в реално изражение, докато по-слабият ръст на вътрешното търсене от 0,4 % няма да окаже натиск върху вноса.

През 2016 и 2017 г. икономическият растеж ще се ускори, съответно до 1,5% и 2,3% (2% и 2,5% в есенната прогноза съответно), с основен принос на вътрешното търсене, отбелязва МФ. Въпреки че износът също ще увеличава своя принос към БВП през целия период, нарастващият натиск върху вноса от страна на потреблението и инвестициите ще се отрази в повишаване на отрицателния принос на нетния износ от 0,1 пр. п. през 2016 г. до 0,2 пр. п. през 2017 г., гласи средносрочната прогноза на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
За най-добра икономика е достатъчно да се пребори напълно дефлацията чрез 40% от БВП на зает минимална заплата, напълно преборване на инфлацията на валутата чрез фиксинг в сребро - с подвижен курс +5% годишно и вечна гаранция на държавата, с 1% лихва за конвертиране след година за големи суми, с резерв до 50% в сребро и валути. Като валутата трябва да е само 10% от БВП. Държавата да държи бизнеса където е невъзможна конкуренцията, и да издържа само армията, полицията, държавните университети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Държавата да държи бизнеса където е невъзможна конкуренцията, и да издържа само армията, полицията, държавните университети. Общините да събират всички видове данъци, и да ги ползват със 100% прозрачност, за здравеопазване(1), спорт и отдих, екология(2), култура(3), образование(5), социално строителство и ремонти(4), пътища(6), улична инфраструктура(7), безлихвени кредити за бизнес проекти от 10 до 100 работни места(8), безлихвен кредит и участие на общината със закупуване на акции за бизнес проекти от 100 до 1000 работни места(9), резерв или подпомагане на горните сектори или държавата(10), тези 10 сектора да си разпределят па равно 70% от приходите на общината, а 30% от приходите да са за пенсии и социални помощи. В ДЕСНИТЕ ОБЩИНИ ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СА НУЛА - ДЕМОКРАЦИЯ - И КОЛЕКТИВНИ ПРИДОБИВКИ И ИНФРАСТРУКТУРА НУЛА. или до 10% да дават за армия и полиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Когато и докогато ти отидеш на турската граница да вариш, облечен в щатната униформа ( тънка, от изкуствен материал и недавана от две години, със забрана да облечеш нещо лично), да се топлиш в палатка от полиетилен и клонки, или в някакъв МНО брезент и огън вътре в тях тип вигвам/иглу ( с централен отвор за пушека, излизащ през покрива).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
От около 18% преди година, в края на 2015 дългът може да стигне 30%. А за какво всъщност се харчат тези пари? Не са за по-големи социални придобивки за населението, нито пък за инвестиции. И...тук говорим за правителство, което дойде с големи изяви, че ще бъдат консервативни и ще намаляват разходите, така ли ще действат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
10
rate up comment 7 rate down comment 1
boogeyman
преди 9 години
до колкото разбрах част от тези 8 милиарда отивали за Велчевите облигации.. но нали Орешарски вече взе заем за плащането на тези облигации.. нещо почнах да се обърквам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Леле, къде отидоха гръмките изяви за реформи? На това ли казват реформи? Тези май ще хвръкнат още след Нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Ако от администрацията и общините се съкратят некадърния и ненужния персонал резултата ще е в пъти по добър.Кога ще започне административната реформа? А ГЕРБ някаква реформа смята ли да прави въобще ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
rogers
преди 9 години
Днес от сто статии по въпроса - никъде не прочетох, къде отиват тези 8 милиарда. Тоз новия се предполагаше, че ще действа като Дянков ама не ми изглежда да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Както вече каза един наш икономист - В Еврозоната ще влезем само когато отговорим на всички важни изисквания , включително и на дълг над 36% от БВП. Аз лично смятам че догодина ще сме подминали критериите за дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още