IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 10 поколения България ще стигне средноевропейското ниво на БВП на човек

За изравняване с ЕС по доходи е достатъчно да мине по-малко от едно поколение

16:55 | 22.07.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След не по-малко от 10 поколения България ще достигне средноевропейското ниво на БВП на човек от населението. За изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения (при 1% ръст на БВП в ЕС), твърди Българската стопанска камара (БСК).

Работодателската организация е изготвила експресна оценка за конвергенцията на българската икономика към икономиката на страните от ЕС по повод анализа, изготвен преди дни от Фискалния съвет.

Според оценката на БСК за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП е достатъчно по-малко от едно поколение (едно поколение е приблизително 25 години). 

„Производителността на труда у нас нараства с много по-бавни темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя „доходи като част от БВП“ България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че изяждаме потенциалния си БВП“, твърдят работодателите.

Анализът на БСК отчита за периода 2007-2015 г., че реалният БВП нараства с незадоволителни темпове, непозволяващи ускорено догонващо развитие на икономиката, независимо от наличието на редица благоприятни фактори (преструктуриране на българския износ, намаляване на ценовите нива на горивата, свободното движение на хора, стоки и услуги).

Доближаването на българските цени към средноевропейските е съществено.

С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 са потребителска електроника (92%), транспортни превозни средства за лично ползване (80%), облекла (79%), обувки (78%) и храни и безалкохолни напитки (70%).

С най-малка степен на приближаване са ценовите нива на следните групи стоки: ресторанти и хотели (43%), транспортни услуги (46%), разходи за крайно потребление на домакинствата (47%), мебели и обзавеждане (50%) и електричество, газ и други горива (53%).

Общата конвергенция се осъществява значително по-бавно в сравнение с останалите страни от ЕС. За 2015 г. данните са следните:

За да достигне средните за ЕС нива на съответните показатели, на България са необходими, както следва:

Източник: БСК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 15
DutyFree
преди 7 години
Даа... докато сме гурбения на РУСИЯ И 20 ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ МИНАТ ПРЕДИ ДА СЕ РАЗВИЕМ, НА НЯКЪДЕ.... НЕ СТИГА ЧЕ НЕУКИ СЕЛЯНИ СЛОЖЕНИ НАВСЯКЪДЕ.. АМИ И ТЕ С РЕДНО СПЕЦИАЛНО В ТКЗС-ТАТА ЕДНО ВРЕМЕ, ТО ОТ ТАКИВА КАКВО ДА ОЧАКВАШ??ОТ ТАКИВА НЯМАМЕ НУЖДА!!! НАВЪН ХОРАТА ЗА ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ВАДЯТ ПАРИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ, ПРИМЕРА Е ГЕРМАНИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ.. СМЕШНИ ЧЕРВЕН ПОКЛОННИЦИ НЕ ПИШЕТЕ ПОВЕЧЕ !!! ОТИВАЙТЕ СИ В МИНАЛОТО В КОМУНИЗЪМА И ТАМ СИ СТОЙТЕ, АКО НЕ В ГРАДИНАТА И КОПАЙТЕ ТАМ ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА, АМА НА ДАЛИ .. СМЕШНИ ЧЕРВЕН ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"За изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения "====За изравняване с европейската производителност на труда са необходими около 50 мин със самолета до Виена! ;) :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
От БСК очевидно се занимават с никому ненужни прогнози. Но трябва да отчитат дейност все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Едно поколение е средно около 30г., ако не и по-малко. Това е средната възраст, ан която се раждат децата в семейството. Примерно, ако семейство има 2 деца, Първото се ражда когато мъжът е на 30, а жената на 28, а второто, когато мъжът е на 33, а жената на 31, то средната "дължина" на поколението е 30.5 г. Горе-долу толкова е в България. Тези сметки на БСК, обаче, са напълно лишени от смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Подобна дългоскочна прогноза ми звучи меко казано смешна. Днес е почти невъзможно да се предвиди каква ще бъде икономиката след 10 години, а прогнози за няколко десетиления напред са достоверни колкото някоя призказка от 1001 нощ. По правило икономическото развитие никога няма линеен характер и а абсурдно по сегашните темпове за икономически ръст да съдите за това какъв ще бъде този параметър след 5 или 50 години. Освен това има много фактори, които могат да повлияят на икономиката като войни, финасови или природни катаклизми, които могат да разбият прогнозата ви на парчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
dzk
преди 7 години
Седя си, и си мисля: 10 поколения. Едно поколение е времето между 40 и 60 години. Да кажем средно 50 години. Значи 10 поколения са 500 години!И пак си седя и мисля: 1. След 500 години дали ще има Европейски съюз?3. След 500 години какво ли ще е населението на България?3. След 500 години дали ще има България?. Та седя си и си мисля.Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Bobacho
преди 7 години
Надявам се по дълг да не ги настигаме никога. Има едни дето разправят колко бедни сме били. Обаче ако извадиш дълговете от активите изобщо не сме последни в класацията. Такава класация обаче ЕС не прави защото не му е удобна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Мдааа...заплатките требе да са коригират...надоле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още