IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчна оптимизация, инвестиции в човешки капитал – мерки срещу бедността и неравенствата

Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, заяви президентът Румен Радев

18:59 | 09.10.18 г. 10
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тези проблеми не могат да се преодолеят с бюджетни политики, каза той. И допълни, че неграмотността ражда големи неравенства и бедност, което е проблем номер едно за страната на фона на демографските проблеми и миграционните процеси. Той призова за сериозни глоби за семействата, които не пращат децата си на училище, като мярка срещу неграмотността, а оттам и с бедността и неравенствата.

Три мерки срещу неравенствата и бедността, посочи Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. По думите му десетките хиляди учители, които ще бъдат пенсионирани през близките години, могат да се ползват като резерв да обучават и да ориентират професионално всички тези хора, които само получават от социалната система, но не се обучават.

Той посочи и нуждата от национална политика за професионално ориентиране, което би създало мотивация на хората да правят това, което харесват. Той отбеляза, че именно професионалното ориентиране е това, което отличава страните от Г-20, тъй като всяка една от 20-те най-силни икономики има от десетилетия подобна система. Експертът подчерта и нуждата от фокус на социалните политики върху най-големите гнезда на бедността - самотните възрастни жени в България. Усилията трябва да са насочени към създаването на повече социални услуги.

Борбата с бедността може да бъде политическа цел, посочи бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, който също акцентира върху необходимост от повече социални разходи. Политиките според него трябва да са съсредоточени в разходната част на бюджета, защото с промени само в данъчната политика няма как да има пряк резултат върху бедността. Социалните разходи определено са инвестиции и водят до увеличение на доходите, така че трябва да се работи по увеличаване на социалните услуги, като те да са достъпни за всички, без доходен критерий, коментира още той. По думите му услугите трябва да са свързани с образование, здравеопазване, териториална политика и пр.

Правилна политика е акцентът върху образованието като път за формиране на качествен човешки потенциал, нужен е обаче устойчив характер, отбеляза проф. Искра Белева (БАН). Активните политики на пазара на труда не са панацея в борбата с бедността, каза тя, визирайки инвестициите по европрограми в последните години.

Западните демокрации реконструираха своя социален модел, но запазиха определени правила, а в годините на прехода България пропусна изграждането на адекватни системи за благосъстояние. Сега е необходим нов институционален и политически дизайн, което е сложна задача, отбеляза доц. Мария Желязкова от БАН.

От позицията на работодателите Кънчо Стойчев посочи, че при нивата на бедност у нас в момента политическата стабилност е илюзия. Той посочи, че бизнес средата е силно влошаваща се, а ръстът на заплатите задължително е обвързан с производителността на труда. Само нарастване на заплащането не само, че не е панацея, а е и бомба, каза той. Сивата икономика е голяма, тъй като няма условия за правене на легален бизнес, публичните разходи са неефективно, каза още той, визирайки образованието и вътрешно министерство.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов отбеляза, че проблемът е в това, че най-високодоходните групи в България са политически свръхпредставени, докато нискодоходните почти нямат политическо представителство.

Ася Гонева от КНСБ цитира данни на синдиката, с които илюстрира огромните неравенства в жизнения стандарт на нискодоходните и високодоходните групи. Според данните за периода 2007 -2017 г. издръжката на живот е нараснала с 41,3%, като се очаква до края на тази година да нарасне с 45 на сто. Брутният доход за 2017 година достига до 81% от необходимите средства за издръжка, което е положително като тенденция, но ситуацията с нискодоходните домакинства остава тежка - при тях делът на разходите за храна и издръжка на жилището достига до 62% от общите разходите. Според Гонева те не могат да си позволят да пренасочат разходи към образование.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира, че не е вярно, че социалното подпомагане в България е достатъчно като разходи. Тя посочи, че разходите за борба със социалното изключване в България са девет пъти по-ниски от разходите за борба срещу социалното изключване в ЕС. Ситуацията не може да се оправи с по-добро администриране, просто парите са малко, заяви Григорова.

Според президента Румен Радев би било добре бюджетният излишък да се изхарчи след обществен дебат и санкция на парламента. Държавният глава изрази тази позиция при закриването на днешната кръгла маса по проблемите на неравенствата и бедността в България, която се състоя под негов патронаж.

Държавният глава закри форума с думите, че всички са обединени около тезата, че трябва промяна. Той посочи, че днешната кръгла маса е добра стъпка в тази посока, а следваща би била парламентът да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Това ще бъде един много силен сигнал от страна и на правителството, и на парламента към българските граждани, и надежда за демократичните процеси в страната, заяви държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Хаха, личи си че нямаш и година трудов стаж. Хахахах, като пораснеш ще ти дойде акъла, споко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Събрали са се и са си поговорили, лошо няма. Но решение не се вижда.Всъщност решение се вижда в повече от същото - преразпределение.Изкривявания има и то повече от допустимото. Стигнали сме до точка, в която може да настъпи разкъсване на самата тъкан на обществото. Изглежда това се вижда от много, но дали е истинска загриженост на хора с манталитет на стопани на страната си или просто е политическа конюнктура не знам. Сиурно някои от мерките, предлагани на срещата биха били полезни, но ... само в контекста на още една камара политики в други области. Иначе тези мерки висят във въздуха. Няма да помогнат, а ще навредят. Не мисля, че днес има реални сили, прослойка от обществото ни, които са истински заинтересовани от тръгване по пътя на решаването им. 30 години вървеж по изкривен път водят до създаването и на изкривен манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
нещо ич не си в час , кой какви пари получава и за какво :))) ... ама много ... пък за данъци по-добре не се упражнявай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 13
marto1992
преди 5 години
Плосък данък има само в България. Всички да плащат по 10% означава, че няма държава. Тия 10% не стигат само за армията и администрацията. За това училищата, болниците и детските градини в България са меко казано занемарени. Или всичко частно (ние натам сме тръгнали) или високи данъци. Защо е справедливо данакът да е различен и какво би било подходящо за България (според мене):0% данък за заплати под 700лв - това са най-бедните хора - взимането на данък от тях и след това изплащането на помощи на тия хора е излишна гимнастика, която струва при. Принципно това трябва да са студенти, стажанти и тепърва обучаващи се. 20% данък за заплати между 700 и 1500 - това са работниците - хора с професии, които не изискват више образование. 30% данък за заплати между 1500 и 2500 - това са специалистите - хора с професии изискващи бакалавър. Тъй като са учили в университет, ползвали са общежитие... редно е да си ги платят. Работниците не са ходили на университет, а от техните данъци се финансират университетите - не е справедливо.40% данък за заплати межу 2500 и 5000 - това са топ хората в страната с професии изискващи магистър (адвокати, доктори, мениджъри, директори...) Те са учили допълнително - държавата им е помогнала с много пари за магистратура и трябва да си платят магистратурата.50% данък за 5000+ - това са собствениците на фирми. Те използват човешкия ресурс на държавата и трябва да платят още за това. Реално сам човек не би трябвало да може да изкарва колкото 10 минимални заплати.По тая схема работник със 1200лв заплата трябва да плати 0 % от 700лв + 20% от заплатата между 700 и 1200 = 100лв общо данък, а не както повечето хора си мислят 20% от 1200лв или 240лв. Това разбира се в България е неприложимо към този момент, защото заплатите нямат нищо общо с образователния ценз и професията на човека. Отделно има много слаб контрол и всички ще искат да са на минимлна и да взимат парите в плик. Всички развити държави са на тази данъчна система. Обаче богатите хора знаят много добре - дават 50-60% данък, но държавата им обучава кадри за фирмите, лекува им болните служители и ги предпазва на родния пазар. В България богатите искат да плащат 10% данък и искат държавата да прави същото. Просто няма как да стане.Отделно - държавата ТРЯБВА да провежда политика на данъчни облекчения, а не на раздаване на помощи. Имаш едно дете - намаляват ти се данъците. Имаш второ - намаляват ти се още. Имаш трето - още намаляване. Така помощи за безделници няма да има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Защо като говорят за неравенство се подразбира само неравенството в доходите? Непропорционалната данъчна тежест не е ли също форма на неравенство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
крас
преди 5 години
ТОВА ГОСПОДА ДРУГАРИ НЕ Е РЕФОРМА!!1/ Другарите от БСП да изтрият *** които *** техния Премиер Станишев въвел ПЛОСКИЯ ДАНЪК , поставящ НЕСПРАВЕДЛИВОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ и бедния и богатия. В Европа системата на данъчно облагане е с ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАЩА СКАЛА, подобна на тази каквато имахме и ние преди години. В развитите европейски държави при някои богати слоеве на обществото се сга не до 10 , а до 60% за най богатите хора!!!!2/ Докога държавните служители които са близо 500 хиляди души ще са ПРЕВИЛИГИРОВАНИ И НЕПЛАЩАЩИ НИТО ЗДРАВНО , НИТО ПЕНСИОННО ОСИГУРАВАНЕ?!!Докога ние чрез бюджета ще им плащаме и здравето и пенсиите?!!ВРЕМЕ Е ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ОТЧИСЛЯВА И ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ. Време е Радев да даде пример със собствената си заплата , а не да приказва БЛАГИ ПРИКАЗКИ лишени от РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ. ВРЕМЕ Е ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗМИТАНЕТО НА ТАЗИ ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА ОТ АДМИНИСТРАТОРИ!!ВРЕМЕ Е ЗА РЕФОРМИ , А НЕ ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. Ако това не се случи до година - две в България ще останат само пенсионерите и АДМИНИСТРАТОРИТЕ!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Дай пример, РР!Съкрати 10-20% от твоите хора, кажи - направих данъчна оптимизация и се хвали с това! Така аз разбирам реформите!!!А не да назначаваш твоите хора на 5К+ заплати, а да даваш съвети на друтите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още