IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли две е по-малко от едно?

Настъпилите промени в пенсионното осигуряване за последните 20 години изискват промяна на коефициента на редукция на държавната пенсия, посочват експерти

08:20 | 29.11.19 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Справедливият коефициент на намаление е 6-7%, сочат изчисленията на пенсионните фондове. При тази редукция винаги две пенсии ще са повече от една, категоричен е Милен Марков. Сегашният процент (20%) на практика означава, че осигурените във втория стълб нямат право на субсидия от страна на държавата за пенсията си от първия, тоест, че те, чрез своите данъци, не са субсидирали пенсиите на своите родители. Субсидията от държавния бюджет към фонд Пенсии на НОИ се формира от данъците. Така че погрешно е да се счита, че хората с вноски в частни фондове нямат принос към тази субсидия, коментира Марков.

При справедливо изчисляване на индивидуалния коефициент, дори при осигуряване само от 20 години в УПФ, сборът от началните размери на пенсията от НОИ и УПФ е по-голям от началната пенсия, получавана от НОИ, обясни още той. По думите му съществуващата в момента редукция е несправедлива и това е причината изчисленията да показват, че две пенсии са по-малко от една за една част от първите бъдещи пенсионери.

Ако промяната на механизма не се случи, в началото ще има хора, за които двете пенсии ще са по-малко от една, коментира и Владислав Русев, изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Той поясни, че това се отнася само за част от хората в първите години, в които ще се получава втора пенсия, в случай че НОИ не коригира начина, по който калкулира индивидуалния коефициент.  

Редукцията трябва да се преизчисли спрямо нивото на вноската за втора пенсия през годините. Има достатъчно време да се направят разчетите и да се поставят за обсъждане. Социалната система трябва да бъде справедлива, защото в противен случай се губи доверието в нея, предупреди Григор Димитров. 

Иван Нейков изтъкна и друг аргумент в полза на тезата, че редукцията трябва да бъде друга. Той припомни, че вече повече от десет години държавата се явява трети осигурител и към осигуровката на хората в първия стълб се прибавя още 12-процентна вноска*. От тази гледна точка не е коректно да се сравнява размерът на вноските от първия стълб с размера на вноските от втория и оттук размерите на пенсиите. Защото във втория стълб липсва държавата като осигурител и затова е коректно да се види каква е ролята на 12-те процента в размера на пенсията от първия стълб. Затова редукцията трябва да бъде различна – редно е или да се махне влиянието на тези 12%, или ако те се вземат предвид, по друг начин да бъде направена редукцията.

Това е сериозен проблем, тъй като изниква въпросът защо държавата не подпомага и втория стълб с подобна вноска, а иска да убеди обществото, че при неравни осигурителни условия има толкова голяма разлика между пенсиите от първия и втория стълб. Всъщност още веднъж държавата се опитва да разколебае доверието на хората във втория стълб, казвайки, че ще намали държавната пенсия с 20 на сто. Това е двоен удар върху доверието на хората в пенсионния модел, който се прави чрез инструмента редукция. Ето защо трябва отново да се започне дискусията по отношение на този инструмент, посочва Иван Нейков.

Фундаменталните проблеми на втория пенсионен стълб няма да се решат с това да се намали или дори да се премахне коефициентът на редукция. Това е проблем, който трябва да се елиминира най-скоро, с оглед на това, че първите пенсионери трябва да получат втора пенсия през 2021 година, коментира Георги Вулджев, икономист от ЕКИП.

Лидия Шулева не е напълно убедена, че редукцията трябва да отпадне, защото хората с УПФ внасят по-малка вноска в първи стълб, отколкото всички, които са с вноски само в първия сталб. В някаква степен има справедливост в наличието на коефициент на редукция, но в никакъв случай той не е 20% и е несправедлив, защото отразява допускания отпреди 20 години, които към момента не са релевантни. Тогава се залагаше, че вноската за пенсия във втори стълб ще стигне 7%, че бюджетът на НОИ ще е без дефицит към 2020 година, а и вноската към НОИ тогава беше много по-голяма в сравнение със сегашната, каза експертът.

Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 4 години
За какво се косиш тогава(след като си ги прехвърлил в НОИ) ?Другите имат избор за своите си вноски.:)Аз лично ще изчакам да видя кой и какво ще получава след започване на изплащанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Инвесторът, стига сте давали безразборно регистрации на всякакви слабoyмни.***: Алианц България е част от немския "ФИЛИАЛ" и това го пише и в немския сайт.Ти нямаш представа какво е: пирамида, не правиш разлика между дялове от фондове и акции !!!! Ако аз бях толкова кух, колкото си ти, направо щях да се застрелям !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
hagan
преди 4 години
И ВИЖ ОТ АЛИАНС ИЗБЯГАХ ЧЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ МОШЕНИЦИ КАКТО КАТО РАЗБРАХ ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС НЕМСКИЯ ФИЛИАЛ А ТИ ТЪКМО НА АЛИАНС ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕЛ-ИДВА ОТ ЕВРЕИНА МОШЕ-МОШЕННИК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
hagan
преди 4 години
и на последно системата ще фалира до 4 години колкото и такива *** като теб да се кълнят във пирамидите на крив *** ной им пречи-ЧАСТНИ ПИРАМИДИ КРАДЯЩИ ОТ ТРУДА НА ХОРАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
hagan
преди 4 години
и на последно системата ще фалира до 4 години колкото и такива *** като теб да се кълнят във пирамидите на крив *** ной им пречи-ЧАСТНИ ПИРАМИДИ КРАДЯЩИ ОТ ТРУДА НА ХОРАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
hagan
преди 4 години
и.ди.иот пенсионната система е система на вярата ако хората не вярват да сереш вксеки ден колко праведна няма да я бъди преди 12 години ми превеждат от заплатата 12 лв и си взимат 4 лева за обслужване е.лбал съм им .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
hagan
преди 4 години
дяловете какво са бе погледни си сметката освен ако не си по дърт и изобщо не нямаш такава партита колко съм ходил да ми обяснят защо са дялове а не сума *** не мислиш умник числата които ги казвам са точни правиш се на капиталист а искаш държавата да плаща на всички всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
hagan
преди 4 години
отдавна съм ги прехвърлил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Хайде още един невежа. Кой ти каза, че нямат доходност, поре? Виж стойностите на дяловете на кой да е фонд - а всички са стартирали от 1.0000 като стойност. Е, щом тя се е променила във времето до 1.6838 (например) това нулева доходност ли е? И именно при фалит на държавата фондовете ще бъдат слабо засегнати, защото инвестират по цял свят... ама тогава ще видим Ной къде ще е. На бамковите депозити какви са им лихвите сега, а - глyпи?Абе откъде се навъдиха в Инвесторът толкова финансови ***? Страшно падна нивото тука !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Добов - ще са нищожни, за тия, дето са внасяли нищожни вноски. В ПФ има доходност, в Ной - не, ако една пенсия от Ной излезе по-голяма от две (Ной+ПФ), то значи - или Ной ограбва хората, които имат и ПФ (за което се говори в статията), или че Ной раздава на хората пари, на които те реално нямат право на базата на вноските си !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още