IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене": Епопеята на един проект за нова ядрена мощност

Реализацията на втората ядрена централа у нас е спряна на фона на промените в Белия дом

08:34 | 17.02.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

7. В цифри спирането на проекта "Белене" също означава милиардна нереализирана печалба на американската компания General Electric, която следва да достави машинна зала и турбините на двата реактора. Аналогична е загубата на Framatom , което по никакъв начин не ни представя добре в отношенията ни с ЕС и Франция. 

8. Не съм запознат в детайли с т.нар. "акционерно споразумение" между „АЕЦ Козлодуй - Нови Мощности“ и Westinghaouse, нито за какъв тип реактор е направена Оценката за въздействие върху околната среда на новата площадка (АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" публикува преди време доклада по ОВОС на новата площадка - б.ред). Тези детайли не се споделят с обществото, но те са важни, когато трябва да оценим как и кога въобще можем да построим нов ВВЕР на нова площадка в Козлодуй, колко ще ни струва и каква ще бъде реалната полза.

Не се коментира и декларираната позиция да се строи със стратегически инвеститор. Коя компания би вложила 10 милиарда в подобно предложение е въпрос, който изисква специално внимание.

9. На последно място остава въпросът с "хибридизацията" на проекта, ако той се построи в Козлодуй, защото в Белене поне не го наричат така. Като начало нека да поясним, че  определението "хибрид" за пръв път се появява през 1595 година, идва от латинското hybrida и се е отнасяло за кръстосване на овце. Иначе "хибриден" в индустрията най-често означава съставен от различни по произход и технология елементи. Но тогава всички реактори, построени и строящи се в света са хибридни, тъй като различни компании и държави участват във веригата на доставки.

Основен "играч", който определя кое може и кое не може да е част от "хибридния" реактор е главният проектант, който носи отговорност за ядрената безопасност и ефективността на крайния резултат. В средата на януари General Electric достави първата турбина за ВВЕР реакторите за АЕЦ „Акуую“ в Турция, но кой знае защо никой не нарича проекта хибриден. В крайна сметка не е важно кой и как ще нарича даден проект, само да не ни се смеят, ако сме въвели световен термин за нещо, за което другите не са се сетили. Ако решим да добавим, че реакторът ще бъде "дигитален", нещата ще си дойдат на мястото.

Трудна прогноза за европейското енергийно бъдеще

Вземането на сериозни решения за развитие на ядрена енергетика като най-мощния нисковъглероден източник на енергия са трудни и отговорни. Нещо повече - те са стратегически и дългосрочни и не може да се сменят при всяко ново правителство.

Примерите в Европа са различни. Има сериозни решения и такива, които се менят от година на година, но това струва много пари и такива като нас не бива да го позволяват. Да не говорим за често негативното влияние на брюкселската администрация, което трябва да бъде пречупено единствено през призмата на националния интерес и ползите за хората.

Да се предвижда енергийното бъдеще на Европа е трудно, защото и последните събития с коронавируса и хаотичните действия на отделни държави и организации показаха, че политиката в трудни моменти е на принципа "всяка коза за своя крак". Ако се опитаме да пренесем подобно поведение в енергийната област, то ще се окаже невъзможно да предвидим до какво ще доведе зелената идеология и дали Европа ще строи надежди на слънце и вятър или ще подходи стратегически и ще запази всички надеждни и достъпни нисковъглеродни технологии в разумен баланс с необходимостта да пазим климата на планетата.

Замръзналите ветрогенератори в Тексас и последвалата огромна криза в електроснабдяването плаши. Въглищата и природния газ все още са, а и дълго ще бъдат, гръбнакът на електропроизводството, поне докато не променим изцяло визията си за икономиката и политиката, какво общество искаме и как да го постигнем.

Светът е обхванат от паниката на вирусната опасност, но нищо от това какви последствия ще нанесе изменението на климата не е отменено и едва ли е отложено. Редица учени са на мнение, че пандемията е детска играчка, в сравнение с въздействието на климатичните промени. Задачата, която ще трябва да решава светът е многофакторна и изключително сложна. Необходим е прагматизъм, основан на солидна научна база.

Това трябва да замени догматичното и егоистично партийно политическо мислене. Съвременните европейски и родни политици едва ли ще се променят, а надеждата е да дойдат нови, които да мислят по-разумно.

Проф. Янко Янев e управляващ директор на Института за управление на ядрените знания във Виена, както  изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергия. Анализът е предоставен на Investor.bg, заглавията са на редакцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
дишай мише , ти тесла няма да имаш ... за теб ще остане тренът и велосипеда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
иначе по въпроса за беляНЕ . няколко неща за допълнителен размисъл ...1. в БГ НЯМА да има тежка , енергоемка откъм електричество , индустрия . ако имаше такива индикации , правителствата щяха да работят целенасочено по темата , а не да дават данъчни отстъпки за туризъма и хазарта ...2. в БГ образованието НЯМА да се занимава с технологии и индустриализация . факт , откриват се паралелки за готвачи и разни обслужващи туризъма професионални направления , но не и с техническа насоченост . даже последните се закриват поради липса на интерес ... :)))3. в БГ се субсидират едрите зърнопроизводители , защо са им позволили да станат толкова едри е тема на друг разговор . те от много техника не се нуждаят . ако имаше стратегия за по-малки фермерски стопнаства (примери по света колкото щеш) , то щеше да има нужда от много механизация и автоматизация , щеше да има нужда от развита хранителна индустрия насочена за износ , щеше да има нужда от много ток ... но това не ни е приоритет , доста очеваден факт ... :)))4. в БГ населението намалява . в момента сме 6,9млн след 25-30 години ще сме 5,9млн . енергийната ефективност ще свали още потреблението на ток . ние и в момента гасим единият хилядник за по един-два месеца напролет , даже и лятото фащаме вече . та какво ще правим още два хилядника се пита в задачата , дори да изгасим двета в козлодуй ... :))) 5. моля автора на материалът да обясни , как едни сходни на българската икономика държави като уругвай и нова зенландия , сходни и като геграфски дадености , сходни и като население , се оправят БЕЗ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ , че и цената на тока не едро не се различава от българската , че и почти са занулили въглеродните си емисии от електропроизводство вече ... :))) ... какво ни спира да имаме подобни , но съобразени с нашите географски дадености стратегии ... ?! ... риторичен въпрос разбира се ...6. това как централата в земетръсен район ще струва само някакви си 10млрд , и то по цени отпреди 15г е тема за партийна сбирка на клуб атака , но не и за сериозна оценка . в Европа НЯМА проект дето да започнал с една цена и да не е завършил със завишение на разходите поне в 50% , че даже има и случаи за над 100% . ако беше толкова изгодно то китайците нямаше да строят фотоволтаични паркове , а да се сцепват да строят ядрени централи ...мога още няколко защота да напиша , ама требе и аз да изкарам некой лев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
"Глобалното Затопляне" до какво води Тиквоний я ни обясни тука на нас простолюдието че тая Зима си ебaaa пyткaтaa лeлинa вонка от снег и виелици, айде аз чакам 20 а то се на -7 бие да го ееаа ?? .... Ааа начи ЗАТОПЛЯНЕТО не било затопляне, а добре кво е ?? климатични изменения ахааа и за тва треа спрем АЕЦовете и Въглищарките дет бачкат през зимата и да сложим вентилатори и слънчаци дет както и кьорав ше го види че Зимъска не бачкат щот треа ги поливат с чайник с врела вода за да запали ... Ми линка дет съм го пуснал снимката е просто от красноречива до немай къде Т.Е. че ваще зелени идиотии не стаат, просто не стаат и ше си карам дизела щот Теслата и нея треа полиам с врела вода, за да тръгне .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хах ... мише , ами то глобалното затопляне точно до това води ... екстремални климатични явления ... що не се обледеняват остриетата в дания или швеция или норвегия или в северна германия ... ?! а мише ... ?! можеш ли да навържеш 2 +2 колко е ... ?! или да вземеш да прочетеш линка дето си пуснал ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
The cold, hard truth about ice on turbine bladeshttps://***.windpowerengineering.com/the-cold-hard-truth-about-ice-on-turbine-blades/-----------------------------------------------------------------------ние скоро ше си иаме ей такиа замръзнале вентилаторe от Глобалното Затопляне, само дет неамe въртоледи кат тия на снимката да им маха мраза от перките ама ше стане зелената раота нема как да не стане .... :)) ЕФтино е, треа ти пилоти, въртолети, електричари плюс молитви и прочеее поддръжка, тва да не е кат АЕЦа или Въглищарките палиш и забрааш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още