fallback

Ваксинационната кампания в България буксува заради липсата на доверие

Някои лични лекари съветват своите пациенти да не се ваксинират, коментира здравният министър

20:30 | 18.02.21 г. 20

България е страната с най-слаб темп на ваксиниране в ЕС - 1,2 поставени дози на 100 души. За сравнение средното в ЕС е 5,3, а във Великобритания - 24,7. Причината за това изоставане е недоверието в институциите, пише в анализ Bloomberg.

Броени седмици преди парламентарните избори в България доверието към правителството е на много ниско ниво. Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че кампанията върви по план, но проучвания на общественото мнение показват, че над половината от българите нямат намерение да се ваксинират.

Кампанията се подкопава от липсата на доверие в институциите, както и заради фалшиви новини за ваксините, коментира и здравният министър Костадин Ангелов.

Работещите на първа линия - медицински лица, учители и други, се отказват да се ваксинират, въпреки че предварително са заявили желанието си.

"Готови сме да работим по-интензивно", коментира директорът на "Пирогов" Асен балтов. "Проблемът идва, когато хората, които трябва да се вакснират, не се появят", допълва той.

По данни на Балтов едва 1/3 от планираните за ваксиниране в "Пирогов" са дошли, за да се ваксинират.

Някои лични лекари съветват своите пациенти да избягват ваксините, допълва още здравният министър.

Проучванията на "Алфа Рисърч" показват, че само 10% от българите са готови да се ваксинират възможно най-бързо. Спрямо аналогична анкета през декември има спад от 4 процентни пункта.

Друго социологическо проучване от януари показва, че поне 20% от българите не смятат, че ваксините са безопасни, а 10% казват, че страничните ефекти не са проучени в достатъчна степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback