IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID случаите растат, здравните власти продължават „уверено” с плана си за мерките

За една седмица новите случаи на коронавирус в страната нарастват с 24%

10:51 | 18.02.21 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравните власти планират да продължат „уверено” с плана, който следват, за затягане и разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавирусната пандемия, за да не се изпусне ситуацията. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса. Той поясни, че отправното число е над 200 души заболели на 100 хиляди души за 14 дни. При този праг здравната система работи нормално, в противен случай се затягат мерките отново.

Доволни сме от постигнатите резултати, няма голям натиск върху лечебните заведения.

И в Кюстендил, и във Враца – градовете с голям брой заразени, болниците се справят, лекарите работят спокойно, има достатъчно свободни легла, посочи министър Ангелов.

Има покачване на новозаболелите, отчете здравният министър, но няма натиск върху болниците. Системата е подготвена. Опитваме се с най-меките мерки да постигаме добри резултати. Ако границите бъдат преминати, започваме с ново затягане на мерките, каза министърът. Той допълни: „Не можем да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Има хора, които не издържат, важно е психическото здраве на хората, търсим баланса“.

Данните на Единния информационен портал отчитат 1246 нови случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 11 545 теста.Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 233 342. От тях активните случаи са 24 710.

Още се намираме във фазата на по-бавно нарастване на новите заразени, отчете председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Тенденцията е ясна – има увеличение на случаите, средно 40% е заетостта на болничните легла към момента.

Проф. Мутафчийски посочи, че за една седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%.

„В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, каза той. И даде информация и за смъртността от вируса в страната.

При смъртността кривата е колебаеща се, има намаление с около 9%. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира, че няма особена динамика в ситуацията с коронавируса на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите.

14 области в страната са в червената зона по заболеваемост, 10 са с оранжев цвят. С ниска заболеваемост са Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти, каза още доц. Кунчев.

По думите му разликата в заболелите се дължи на това, че процентът на положителни за британския вариант на COVID-19 в Кюстендил е твърде висок. Засега обаче неговото разпространение е сравнително бавно, няма как да бъде спряно, обясни доц. Кунчев и поясни, че всее още у нас няма регистрирани от новите варианти на коронавирус от Южна Африка и Бразилия.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. Той предлага да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания. Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов информира, че в България се очакват над 500 000 дози ваксини, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране. В петък ще пристигнат 57 600 дози от ваксината на AstraZeneca/Оксфорд. До края на този месец се очакват общо 240 000 дози от ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Статистиката ти е много невярна ! Липсва ти едно много важно число ! Броя на спасени животи. Само да напомня, по времето на нашите баби и прабаби смъртността от туберколоза и едра шарка гони 100 процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Да се обучават кучета които надушват вируса - и ваксините стават излишни.Такава практика вече има на много места, например на Аерогарата в Хелзинки - https://theguardian.com/world/2020/sep/24/close-to-100-accuracy-airport-enlists-sniffer-dogs-to-test-for-covid-19 , като се твърди, че кучетата имат почти 100% точност при познаване кой има вируса и кой не - ЗНАЧИТЕЛНО по-голяма от тази на ПСР-Тестовете ! Представете си такива екипи с кучета на всички Гранични пунктове, на входовете на Болници, Училища, Заводи, Учреждения, Молове, Супери, Метростанции, Ж.П. Аеро и Автогари, Ресторанти ! Кучето подушва човека и ако е заразен, то просто СЯДА пред него. Това ще даде възможност да се спасят хиляди човешки животи, да се спестят жестоки мъки и страдания на болните, както и огромни средства за лекарства, ПСР-Тестове, Ваксини, Доктори, Персонал, Линейки, за Болнично и Домашно Лечение, ще може да се отвори незабавно цялата ни Икономика на 100% и ще се ликвидира икономическата криза ! Хората които не искат да се ваксинират или да си правят ПСР, могат да минават тест с Куче ! Възможно е масовото въвеждане на такова тестване да ликвидира епидемията у нас за няколко седмици ! Възможно е такава задача да се възложи на отдела към МВР или МНО, който се занимава с трениране на кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*** ****** модepaтop
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, цъървул нещастен, от ден на ден все по-вулгарен ставаш.Не стига, че си *** на манастирска джапанка, ами и заливаш всички с помията си!Явно *** няма тук, това се превръща в дупка без правила и граници, само и само да има кликове и приход от реклама! Това ще ви изиграе лоша шега, Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Канев , вече ти писах... министър Ангелов има ваксини , па нема мераклии да се ваксинират ... ти пак плачеш кат вдовица за банан ... ходи да те изръгат два / па и три според били инжекцията / пъти и мирясвай ... или май и ти кат зелената гевендия заработваш тука , педерастт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 3 години
вчера вече писах:на 1 000 000 ваксинирани с мРНА 1 умира и 1 инвалидизиранна 1 000 000 с вируса 20 000 умират и горе/долу толкова са с трайно увреждания.Ваксината е много, много - 20 000 пъти по малкото зло от вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Това правителство и управление е причината за смъртта на хиляди български граждани, заради начина по който "управлява" кризата. На нас ваксини няма да са ни нужни, защото управляващите искат всеки да се зарази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да се криминализира разпространението на антиваксърска информация---хаха, това звучи като едно времешното криминализиране вицовете за бай тошо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
жив и здрав мише , успех с вирусът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
кат те гледам си ллюбознателен и искаш да знаеш за задължителните ваксини по "белио ви свет" и ей са щи ги каа кои са и за кво са ... тъй :РотавирусТетанус, Хепатит БПневмококиЕдра Шарка виж погледни ваксините за тия изброените от кога са и колко дълго са тествани и после пак ела и спами тука за Коронята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още