IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID случаите растат, здравните власти продължават „уверено” с плана си за мерките

За една седмица новите случаи на коронавирус в страната нарастват с 24%

10:51 | 18.02.21 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравните власти планират да продължат „уверено” с плана, който следват, за затягане и разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавирусната пандемия, за да не се изпусне ситуацията. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса. Той поясни, че отправното число е над 200 души заболели на 100 хиляди души за 14 дни. При този праг здравната система работи нормално, в противен случай се затягат мерките отново.

Доволни сме от постигнатите резултати, няма голям натиск върху лечебните заведения.

И в Кюстендил, и във Враца – градовете с голям брой заразени, болниците се справят, лекарите работят спокойно, има достатъчно свободни легла, посочи министър Ангелов.

Има покачване на новозаболелите, отчете здравният министър, но няма натиск върху болниците. Системата е подготвена. Опитваме се с най-меките мерки да постигаме добри резултати. Ако границите бъдат преминати, започваме с ново затягане на мерките, каза министърът. Той допълни: „Не можем да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Има хора, които не издържат, важно е психическото здраве на хората, търсим баланса“.

Данните на Единния информационен портал отчитат 1246 нови случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 11 545 теста.Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 233 342. От тях активните случаи са 24 710.

Още се намираме във фазата на по-бавно нарастване на новите заразени, отчете председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Тенденцията е ясна – има увеличение на случаите, средно 40% е заетостта на болничните легла към момента.

Проф. Мутафчийски посочи, че за една седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%.

„В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, каза той. И даде информация и за смъртността от вируса в страната.

При смъртността кривата е колебаеща се, има намаление с около 9%. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира, че няма особена динамика в ситуацията с коронавируса на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите.

14 области в страната са в червената зона по заболеваемост, 10 са с оранжев цвят. С ниска заболеваемост са Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти, каза още доц. Кунчев.

По думите му разликата в заболелите се дължи на това, че процентът на положителни за британския вариант на COVID-19 в Кюстендил е твърде висок. Засега обаче неговото разпространение е сравнително бавно, няма как да бъде спряно, обясни доц. Кунчев и поясни, че всее още у нас няма регистрирани от новите варианти на коронавирус от Южна Африка и Бразилия.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. Той предлага да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания. Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов информира, че в България се очакват над 500 000 дози ваксини, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране. В петък ще пристигнат 57 600 дози от ваксината на AstraZeneca/Оксфорд. До края на този месец се очакват общо 240 000 дози от ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
по белият свет има задължителни ваксини , немаш ли ги сложени , не можеш да посещаваш общинско училище или градина , не можеш да ползваш общинска болница ........------------------------------------------------------------------пълни глупости Зелеф ама пълни защото аз съм в Белио свет и ако искаш с тия вакси. Така тва първо и на още по първо "задълже Ваксите" са тествани ено има няма 10тка че и отгоре години .... ааа тъй и да ше се опрааме не ни бери грижа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
не стааш Зелеф просто не стааш, бегайте ти и цайсатия АнгелоФ на Околовръстното да искарате нещо с 0.2% Заразени и 0.03% Умрели просто не ви се получава ..... Тука нема никой ви се върже на измислената пЛандемия и рекламна Кампания за Вакси .... И си прочети ош веднъж псалм 7.3 от Билблията глава 202361 ако искаш я дай и на тоя горе на снимката тъппунгер щот явно и на него му се плаща за флeйти как и на тебе ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ти ще си един от първите дето ще го отнесе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мише , то за да го докараш до вувузели , требе да можеш да задържиш поне кърпа за ръце на него . в твоят случй всичко се изхлузва . тотал щета си ... :)))никой не го грее ти ще се ваксинираш или не ... не знам що живееш в твоя ограничен свят , че си некъв център на нещо и си от некво значение ... ?! ваксини в БГ са поръчани само за заявилите желание . никй не го грее кво ще правите и струвате останалите ... не ви броят в никакви количества ... дишайте и си живейте живота ... не знам що си мислите туканка неква профанизирана група , че некой ще ви ходи по дътата и ще ви се моли за нещо ... ?! аз не знам по какъв начин требва това да се обяснява . по-ясно от това , че не са поръчани ваксини за цялото население не знам какво трябва да се случи . искате да си носите маски на влизане в офиси и магазини . няма проблем . искате да си гълтате антибиотици , и един куп хапчета като прихванете ковид , никакъв проблем . ваксинационните сертификати ЩЕ заработят , можеш да си сигурен на 100% за тех . искаш да влезеш в гръцко --> сертификат . иксаш да влезеш в австрийско --> сертификат . искаш да влезеш в болница за планова манипулация --> сертификат . никой не те задължава за нищо ... и най-важното мише , не му дреме за теб и останалите дето нема се ваксинирате ... :))) ти и некава фейс група си мислите , че некой го грее вашто здраве . бе оправяйте се бре ... :))) ... по белият свет има задължителни ваксини , немаш ли ги сложени , не можеш да посещаваш общинско училище или градина , не можеш да ползваш общинска болница , не можеш да ползваш разни социални придобивки . дреме му на света за неваксинираните ... оправяйте се . успех с вирусът ... :)))има групи по света не се ваксинират с/у морбили . можело . да , може , така е . ама % ваксинирани паднал под 85% и започнали да мрът деца от морбили . дреме му на некой , че некъде има пещерняци и не се ваксинират . ми живи и здрави , кой докъдето стигне ... :))) ... оня ка.тил мангъров кво рече , сухите съчки ще изгорят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Той поясни, че отправното число е над 200 души заболели на 100 хиляди души за 14 дни. ------------------------------------------------------------------за глупаците с 2ри клас по математика до обед това значи 0.2% "заразени" не Омрели а Заразени .... 0.2% ....да го пошшестим пак 0.2% заразени не Омрели ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
на дежурната група барабар с тоя цайсатия на снимката мое се наредите заедно и да ми врътнете една ваксинационна вувузела .... ако искаш мое ви цитирам пак псалма 7.3.1. от Библията на парламентарната Асамблея докат ми въртите тръбата ..... :))https://pace.coe.int/pdf/2e0ee40b5d6c4e2e5df5467478961f7561e651733326667a8259ffe25682ae848428feba12/resolution%202361.pdf7.3. with respect to ensuring high vaccine uptake:7.3.1. ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that noone is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do notwish to do so themselves;7.3.2. ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due topossible health risks or not wanting to be vaccinated;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Денят ON AIR: Доц. Мангъров: Страх ме е, че ще ме смачкат! Плашат ви и ви манипулират безобразно - 15.02.21https://***.youtube.com/watch?v=ptAQNnSffZQ----------------------------------------------------------------------абсолютни глупости ето дори от ваща ТВ с тая русата свиpкaджийкa дет само прекъсва човека и пак НЕ стааа бе, НЕ се получава с тия трети и 60ти вълни не ОМРЕЛИ само 0.13% не знам кво искате още човекот е Вирусолог шеф на болнично отделение не е дудук кат ЗелеФ & Co.Човека каа че тва е нормален грип и нема нужда от вакса, кой иска нека се вакса НО ВАКСИНИТЕ са в ТЕСТОВА ФАЗА ей тва е ..... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Iblis
преди 3 години
zalka007, звучиш така сякаш тези интересни времена няма да те засегнат. Всички "живи" сме изправени пред тях. Проблема не е толкова във ваксината, а в прелюдията към нея и налагането и като неизбежно "спасение". Жалко за децата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хихи ... вече неофициално се дискутира идеята , да се криминализира разпространението на антиваксърска информация ... тъй че , дежурната група празноглавци във форума е време да преминавате в нелегалност и да си обменяте линкчета с прозззтотийки на лично , щото се задават интересни времена ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още