fallback

Успя ли светът да победи инфлацията?

Липсата на външни фактори като петролната криза от 70-те, както и по-голямата независимост на централните банки, обуславят ценовата стабилност

08:25 | 30.01.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За анализаторите на монетарната политика последните няколко години бяха белязани от остър спор. От една страна са тези, които вярват, че централните банки по света трябва да направят повече, за да се справят с дефлацията и рецесията, инжектирайки системата с пари. От друга страна са икономистите, които се страхуват от инфлацията и стагнацията, до които според тях биха довели идеите на колегите им, пише Чарлз Кени от Center for Global Development и New America Foundation в коментар за Bloomberg Businessweek.

До голяма степен привържениците на монетарните стимули спечелиха битката в САЩ и Европа. И все пак резултатът беше неочакван – въпреки агресивните мерки, предприети от централните банки, реалната инфлация по света остана на исторически ниски нива.

Федералният резерв (Фед) в Кливланд коментира, че според пазарните очаквания през следващите 10 години инфлацията в САЩ ще остане под 1,5%. Това е значително под прогнозираните в началото на 80-те години близо 5%.

Според публикувана по-рано този месец прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) през следващите няколко години инфлацията в развитите страни ще е около 2%, докато тази на развиващите се пазари около 6%. Опитът от изминалите години придава допълнителна достоверност на тези прогнози.

По данни на Световната банка (СБ), която отчита годишната инфлация в 175 страни по света, през първите 10 години на новото хилядолетие тя е била средно около 8%. Това може да бъде сравнено със средно около 66% през 90-те години и 48% през 80-те. От 1999 г. три четвърти от всички страни, за които се води статистика, са имали инфлация от под 10%.

Тези данни отразяват реален спад на случаите на наистина висока инфлация през последните години. Миналата година Беларус беше пример за страна с провален контрол върху инфлацията – 66% - най-високата, отчетена в света през 2012 г..

През 1993 г. обаче цели 20 страни са имали инфлация от над 66%, докато през всяка една година между 1988 г. и 1995 г. потребителските цени в поне 10% от световните икономики са нараствали с над 40% годишно. От 2000 година насам това се е случвало в не повече от 4% от страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
fallback