IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се изкачи до нов 7-годишен връх спрямо йената

Фокусът на инвеститорите през американската сесия ще бъде насочен към данните за производствения сектор в САЩ

12:50 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се изкачи до нов 7-годишен връх спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна новата седмица с минимално повишение спрямо кошница от 10 основни валути. Поскъпването на зелените пари беше достатъчно, за да ги изведе до нов 7-годишен рекорд спрямо йената в началните часове на сесията. От друга страна понижението в цената на основните стоки подкрепи долара, спрямо валутите на страни произвеждащи суровини.

Доларът увеличи печалбите си спрямо валутите на нациите произвеждащи суровини като австралийският долар, новозеландският долар и руската рубла. Австралийската валута се потопи до 4-годишно дъно спрямо зелените пари на фона на спекулациите, че физическото търсене на злато, произвеждано от Австралия, ще намалее значително.

Това се случи след проведения референдум в Шотландия за увеличаване на резервите на местната банка, който показа, че над 74% от гласувалите са против тази мярка. Австралия е вторият по големина производител на злато след Китай, както и един от най-големите производители на метална руда. Поевтиняването на всички суровини, които се произвеждат в страната оказва сериозен натиск върху австралийския долар.

Най-големият потърпевш от разпродажбите на петрола беше руската рубла. Валутата се срина с 4,8% до 52,48 за долар. Решението на ОПЕК да запази текущите си нива на добив през 2015 г. предизвика спад в цената на петрола, а тази новина, съчетана с все още действащите санкции срещу Русия, увеличиха натиска върху рублата, която продължава да записва исторически ниски стойности.

Щатският долар поскъпна и спрямо водещи валути като йената и еврото, на фона на фундаментално силните икономически новини от САЩ. Силните данни за БВП на страната увеличиха спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до повишаване на лихвените равнища за първи път от 2006 г. насам. Тези очаквания, съчетани с перспективите Японската централна банка и ЕЦБ да продължат да разхлабват паричните си политики, дават дългосрочно предимство на долара.

Фокусът на инвеститорите през американската сесия ще бъде насочен към данни за бизнес активността в производствения сектор в САЩ. Очаква се докладът да покаже спад спрямо предходния месец до 57,9. Нива над 50 са индикация за ръст в измерителя, а в случай, че данните надминат прогнозите, това вероятно ще подкрепи долара.

Едно евро се разменя срещу 1,2460 долара. GBP/USD се намира около 1,5670, след като по-рано достигна ново дъно. В същото време един долар се разменя за около 118,35 йени, близо до най-ниските нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да следва стриктно низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на август насам. Съпротивата около 1,2560 е основната, която ограничава растежа на еврото.

В същото време нивото около 1,2400 дава силна подкрепа на двойката. В случай, че на дневна база доларът завърши под тази стойност, можем да очакваме достигане на нови дъна и подновяване на движението към психологическата подкрепа при 1,2000.

GBP/USD

Британската лира печели позиции, въпреки че в началото на деня достигна до ново 14-месечно дъно при 1,5584. Нивата около 1,5700 дават основна съпротива за двойката, която се колебае около тези стойности през последните три седмици.

В по-дългосрочен план, британската лира има сериозна подкрепа около 1,5420, докато психологическото ниво при 1,6000 продължава да бъде основната съпротива за двойката.

USD/JPY

Въпреки достигнатите по-рано днес нови върхове в полза на долара, двойката продължава да се движи в рейндж между 117,50 и 118,80. Ралито за зелените пари от средата на октомври създаде сериозна предпоставка за корекция.

Движението в рейндж напомня на това от края септември и началото на октомври, когато станахме свидетели и на последната корекция при двойката. В случай, че очакванията се оправдаят и цената се понижи, можем да очакваме тест на подкрепата около 115,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още