IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се доближи до 1-месечен връх спрямо еврото

Очакванията за промяна в паричната политика на Федералния резерв водят до повишено търсене на долара спрямо единната европейска валута

11:53 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар се доближи до 1-месечен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поскъпна спрямо еврото във вторник, продължавайки със силното си представяне от изминалата седмица. Основна причина за подновения възход на зелените пари остават очакванията, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвените проценти през идните месеци. Японската йена също се представя убедително през последните дни, записвайки серия от положителни сесии.

Липсата на важни икономически новини в понеделник насочи вниманието на инвеститорите към по-дългосрочни очаквания, свързани с паричната политика на Фед. Въпреки серията по-слаби доклади от САЩ направените наскоро коментари от официални лица от централната банка, както и данните от стенограмата от последното заседание на институцията показват, че има голяма вероятност за повишение на лихвите още през юни.

Очакванията за промяна в паричната политика на Федералния резерв водят до повишено търсене на долара спрямо еврото, което вероятно ще се запази за по-дълъг период от време.

Йена поскъпна спрямо кошница от 10 основни валути в понеделник, след като Японската централна банка сигнализира, че ползите от провежданата програма за количествени улеснения се увеличават. По този начин институцията още повече занижи появилите се през последните месеци очаквания за още по-агресивна парична политика.

По-важните данни от днешния ден са свързани с доклада за продажбите на дребно в САЩ през март. Очакванията са измерителят да се повиши с 1%, след като през предходния месец се сви с 0.6%.

Едно евро се разменя срещу 1.0550 долара, след като по-рано достигна дъно при 1.0530. В същото време двойката USD/JPY се търгува при 119.74, в близост до дъната от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още