IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновени надежди от Кувейт подкрепиха петрола

До ключовата среща на водещите страни производителки на 17 април, цената на „черното злато“ ще се води предимно от коментари на представители на ОПЕК и Русия

11:42 | 06.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Цената на петрола се покачи по време на азиатската сесия вследствие на засилените надежди, че водещите страни производителки както в ОПЕК, така и извън организацията ще стигнат до споразумение за ограничаване на добивите на срещата в Доха по-късно този месец. Ръстът бе породен от позицията на Кувейт, която изразява доверие в бъдещото сътрудничество с цел намаляване на производството. Позитивните настроения взеха превес, въпреки разногласията между Саудитска Арабия и Иран, които създават опасения, че пренасищането ще продължи. В резултат на подновените надежди за сделка цената на американския лек суров петрол се покачи до 36.91 долара за барел, докато Брентът достигна 38.63 долара за барел.

До ключовата среща на водещите страни производителки на 17 април, цената на „черното злато“ ще се води предимно от коментари на представители на ОПЕК и Русия, които могат да предопределят близкото бъдеще на суровината. Освен това данните за запасите, които ще бъдат обявени по-късно днес, също биха повлияли на котировките на петрола. Очакванията сочат, че складовите наличности в САЩ са се увеличили с 3.3 млн. барела през изминалата седмица, което ще представлява ново рекордно ниво за запасите, след като те се увеличават през последните 7 седмици.

Опасенията присъстваха и на фондовите пазари отвъд Океана, като обаче мечките надделяха, което доведе до втора поредна червена сесия за Wall Street. Несигурността около стабилността на глобалната икономика доведе до разпродажби на по-рискови активи и наклони везните към отрицателната територия. Сините чипове от DJIA загубиха 0.75% от стойността си, докато обширният S&P 500 се понижи с 1.01%. Европейските измерители също записаха силни понижения, водени от германския DAX, който записа загуби от 2.3%. Негативните движения бяха породени от неочаквания спад на фабричните поръчки в икономика номер едно в Европа. Индустриалните поръчки в Германия са се понижили през февруари вследствие на слабо чуждестранно търсене, което напомни за забавянето на световната икономика и съответно се отрази в разпродажби на водещите европейски индекси.

Спадовете на индексите доведоха до поскъпване на японската йена, която в качеството си на валута убежище достигна най-високата си стойност спрямо щатския долар от края на октомври 2014 година при ниво от 109.93. Въпреки повишенията йената би могла да се озове на червена територия, ако Японската централна банка пристъпи към нова порция количествени улеснения през този месец. Не би могло да се каже със сигурност дали тези действия на институцията ще доведат до поевтиняване на йената, тъй като дори след като бяха възприети отрицателни лихвени нива в края на януари, валутата записа ръстове на база на засилената предпазливост на пазарните участници. Независимо от пътя, по който ще поеме йената, нейното поскъпване се асоциира със задълбочаващи опасения на инвеститорите, което причини и ръста от 8.5% спрямо долара от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GER30

На 29 март публикувахме следното: „Германският индекс продължава своето поскъпване, макар и то да е изключително слабо. Все пак моментните позитивни настроения владеят положението. Покупките, за които сигнализирахме около 8 971 пункта, продължават да увеличават печалбите. Към момента най-оптимистичният вариант за измерителя е достигане на съпротивата около 11 030 пункта. Всякакви сривове в цената, преди достигането на 11030, ще бъдат изпитание за дългите позиции.“

С началото на седмицата германският индекс отваря три последователни дни с низходящи гапове. Имаме силен и отрицателен моментум на цената. Както бяхме писали на 29 март, всякакви подобни сривове ще бъдат сериозно изпитание за дългите позиции. За момента по-добрия вариант е да се преместят стоповете на нивото на отваряне и да се изчака. Затваряне на дългите или дори частичното свиване на експозицията все още не е обосновано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още