IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поевтиняването на петрола и стоковите валути записват понижения

Канадският и австралийският долар бяха поставени под напрежение и загубиха повече от 1% от стойността си

11:19 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Надеждите, че ще бъде постигнато споразумение между ОПЕК и страни, които не членуват в организацията, се изпариха, след като заради неразбирателствата между Саудитска Арабия и Иран се стигна до провал на срещата. Въпреки очакванията на другите участници, че лидерът на ОПЕК все пак ще склони на разбирателство, макар и Иран да се отдръпне от съвместни действия за намаляване на добивите, до такова не се стигна. Техеран не отстъпи от намеренията си да увеличава пазарния си дял, а Саудитска Арабия - от позицията си, че всички страни трябва съвместно да координират производството си. В крайна сметка цената на петрола се срина със започване на азиатската сесия.

С понижението на котировките на „черното злато“, стоковите валути записаха понижения, докато японската йена реализира ръстове, както спрямо зелените пари, така и спрямо единната валута. Канадският и австралийският долар бяха поставени под напрежение и загубиха повече от 1% от стойността си, поевтинявайки респективно до 1.2984 и 0.7630. Провалената среща в Доха доведе до поскъпване на йената, която се извиси до нивото при 107.83 спрямо щатския долар. Това от своя страна доведе до разпродажби за Nikkei, който се потопи с 3.45%, като бе последван и от други водещи азиатски индекси, докато измерителите на Стария континент също започнаха новата седмица с понижения.

Доларът бе поставен под напрежение и в петък, когато разочароващи данни за икономика номер едно доведоха до загуби за валутата. Индустриалното производство е записало спад от 0.6% през изминалия месец, което представлява шесто понижение за последните 7 месеца. Освен това потребителското доверие спадна до най-ниската си точка от месец септември насам, което повлия негативно върху представянето на зелените пари. За ръста на йената спрямо долара спомогна и срещата на Г20 във Вашингтон, на която не се постигна единно мнение относно скорошните засилени позиции на японската валута, като стана ясно и, че евентуална интервенция на Японската централна банка не би била толкова лесноосъществима.

С покачване на напрежението около петрола и ръста на активите-убежища, златото също се оказа на зелена територия с началото на азиатската сесия. Апетитът към златото и йената би могъл да се засили с оглед на изказванията утре на централни банкери от водещи световни икономики. Освен това в четвъртък се очаква конференцията на Европейската централна банка, на която пазарните участници биха могли да получат повече информация по отношение на намеренията на институцията относно количествените улеснения в еврозоната и монетарната политика на централните банкери. В петъчния ден данни, касаещи инфлацията в Канада ще бъдат обявени, което също привлича вниманието на инвеститорите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

След като срещата в Доха приключи без резултат, съвсем очаквано, петролът отвори с гап в низходяща посока. Ситуацията с черното злато остава непроменена и заедно с нея и трендът се запазва низходящ в дългосрочен план. Съпротивата при 43.68 долара за барел е основен катализатор за цената, докато понижението под дъната от 5 април, могат да ни дадат формират сигнал за вход в позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още