IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната среща в Доха – без резултат

Преговорите може да бъдат подновени през юни

21:53 | 17.04.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Срещата на някои от най-важните страни – производителки на петрол в столицата на Катар Доха приключи в неделя без резултат, предаде DPA. Въпреки това дискусиите може да бъдат подновени през юни, стана ясно при приключване на срещата.

16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в столицата на Катар, в опит да стабилизират петролния пазар. Това бе първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години. 

Самата среща започна със закъснение. По-рано в медиите изтече проектодокумент за споразумението, според което среднодневното производство на петрол във всеки от следващите месеци не бива да превишава рекордното ниво от януари тази година, а замразяването на добива да трае до 1 октомври 2016 г.

Саудитска Арабия засега не се съгласява да замрази своите добиви, освен ако това не направят други производители, измежду които и Иран. Рияд публично сигнализира, че няма да се съгласи на замразяване без участието на Иран. Саудитският принц Мохамед бин Салман, който отговаря за икономиката на страната, повтори през уикенда това становище в интервю за Bloomberg News.

Иран, който е член на ОПЕК, вече заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме каквито и да са предложения за замразяване на производството.

Саудитска Арабия и Русия одобриха предложението да се замрази производството на петрол на нивата от януари до 1 октомври, като се очаква и други страни да го приемат, коментира петролният министър на Оман Мохаммед Ал Руми.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, ще брани пазарния си дял с добиви за 10,3 млн. до 10,4 млн. барела на ден, ако и други производителки се съгласят да замразят добивите, коментира принцът Мохаммед бин Салман в интервю от 14 април.

Цената на петрола падна от средата на 2014 г. до края на 2015 г. с близо 70%. Членовете на ОПЕК, както и други важни страни, които добиват петрол, като Русия, преговарят от седмици за възможностите за ограничаване на бързия срив на цената.  

Евентуален провал на преговорите ще доведе до силен срив в цената на „черното злато“, прогнозират от Citigroup Inc. Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Хехехехе,защитника на високите цени на нефта пак се изплю .Е. момко, викаш цената да е 100 долара за барел, та белким русия и другите сатрапии от ОПЕК, включая и СА да могат да се посъвземат малко, а ?Петрола се е запътил не към 35-40, а към 20 долара за барел.Днес вече е 38, а е само понеделник !!!С настъпване на лятото в Северна Америка и Европа се ползва по-малко нефт, което е абсолютно обективен факт. Да не говорим, че колкото и да се кълнат китайските комунисти, спада в икономиката им продължава, дори след като хвърлиха почти 1 трилион долара за рефинансиране.Ще има приземяване, приземяване, приземяване, а за някои и катастрофа.Колкото и да се пъна Путин в Сирия, не успя да спъне новите газопроводи, нито пък опита му в Нагорни Карабах ще успее.До 2019 Русия няма да е монополист в доставките на газ за Източна Европа.Това са само ТРИ години. После, после ще има безработни рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Международна забрана за картелите няма! Единствено на национално ниво има забрана за картелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
Eon
преди 8 години
Картелите не бяха ли незаконни... или тези са "изключение"?Няма такова лицемерие просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis21
преди 8 години
Петролната среща в Доха резултата е че цената ще се смъкне под $35-40 и производителите които добиват на високи цени или ще спрат или ще фалират.СА пак си изсмука от пръстите подмолен ход, инициирайки тази среща.За която се знаеха предварително две противоположни страни:- Рияд публично сигнализира, че няма съгласи на замразяване без участието на Иран-Иран, който е член на ОПЕК, вече заяви, че няма да участва в неделната среща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Сараф
преди 8 години
Дойдохме си на думата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Ще да са империалистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Не бе, просто са инвестирали в петрол и стискат за рали. Какво значи скъп петрол?По- високи цени на стоките в световен планПовече пари за въоръжаване на някакви всякакви дивациПовече причини за войниПовече пари за купуване на политици от петролните лобитаЕ мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в столицата на Катар, в опит да стабилизират петролния пазар.А кой произвежда другата половина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Сараф
преди 8 години
Вие чувате ли се коментиращите какви ги пишете?Откога станахте почитатели на картелите?Това да си върви с доматите пък колкото по-малко по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Логично, Иран има да наваксва. Да се надяваме че никога повече ОПЕК няма да е фактор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още