IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите страни производителки на петрол замразяват добива до октомври?

Проект на споразумение, разгласен за срещата в Доха, предвижда нова среща през есента в Русия за обсъждане на напредъка по възстановяването на петролния пазар

09:00 | 17.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив. Ройтерс</em></p>

Снимка: архив. Ройтерс

Среднодневното производство на петрол във всеки от следващите месеци да не превишава рекордното ниво от януари тази година, а замразяването на добива да трае до 1 октомври 2016 г. Това пише в проект на споразумение между водещите страни производителки на „черното злато“, разгласен за срещата им в Доха в неделя, пише Ройтерс.

Предвижда се споразумението да е валидно до 1 октомври, а след това големите държави производителки на петрол ще се съберат отново през октомври в Русия, за да обсъдят напредъка по своето намерение да дирижират „прогресивно възстановяване на петролния пазар“, пише в документа.

Финално одобрение на проекта на споразумение няма, но редица висши приближени до петролните министри на страните коментират, че са оптимистично настроени относно постигане на сделка.

Производителите ще продължат да работят по процеса на консултации помежду им в търсене на най-добрия начин за стимулиране на петролния пазар, а сделката ще бъде отворена, така че и други държави да могат да се присъединят, гласи проектът на споразумение.

Иран, който е член на ОПЕК, вече заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме каквито и да са предложения за замразяване на производството.

Същевременно Саудитска Арабия ще представи подробен план за подготовка на кралството за ерата след петрола на 25 април, разкри принц Мохаммед бин Салман, който е и председател на изпълнителния съвет на Saudi Arabian Oil, в интервю за Bloomberg.

„Визията на Кралство Саудитска Арабия“ ще обхване няколко програми за развитие, икономически, социални и други, каза принцът, който е втори по ред престолонаследник и водеща сила в икономическата политика на страната.

Една част от плана е т.нар. Програма за национална трансформация. Тя ще бъде стартирана месец или 45 дни след обявяването на цялостната визия този месец. Планът за трансформиране на Saudi Aramco от петролна компания в енергиен и индустриален конгломерат, както и бъдещето на Публичния инвестиционен фонд, също ще бъдат част от обширната визия.

Принцът на Саудитска Арабия опитва да преоформи икономиката, за да намали зависимостта на страната от петрола след срива в цените. В плана има идея за увеличаване на непетролните приходи със 100 млрд. долара до 2020 г., както и превръщането на Публичния инвестиционен фонд в най-големия държавен фонд в света за най-ценните активи на кралството.

След това фондът ще играе основна роля в икономиката, като инвестира у дома и в чужбина. Планира се делът на чуждестранните инвестиции да нарасне до 50% до 2020 г. от 5% сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
хамериканците с доларите си знаят работата или онази каката с платинето дйанет иелан фед те са хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
ти може и да знаеш но, на тях морето им до колене и нехаят. Пък и избягването на тези кризи, според тези субекти, предполага налагане филтър на лакомията...А точно това не влиза в плановете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Според различни данни в света запасите на петрол са 1 - 1,5 трилиона барела 33 млрд. барела е годишната консумация на петрол в света умножено по 50г. = около 1,5 трлн. барела Тоест въпроса е какво правим след това и по-точно въпроса е до колко процента може да се откажем от петрола и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Освен петролната катастрофа има още две финансова(системна криза) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Знам как да се избегнат казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още