IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Арабия може да повиши добива си на петрол с 1 млн. барела веднага "ако иска"

Според принц бин Салман обаче кралството произвежда под потенциалния си капацитет, защото работи според търсенето

16:13 | 16.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия може да повиши производството на суров петрол с над един милион барела на ден още сега, заяви престолонаследникът в петролното кралство. Той отново подчерта, че страната ще се съгласи на замразяване на добива само, ако всички големи производители, включително Иран, направят същото, съобщава Bloomberg.

Най-големият износител на петрол в света може да увеличи производството си до 11,5 млн. барела на ден веднага и до 12,5 млн. барела на ден в рамките на 6-9 месеца „ако иска“, каза принц Мохаммед бин Салман, който е и председател на изпълнителния съвет на Saudi Arabian Oil, в интервю тази седмица. Страната е добивала по 10,2 млн. барела на ден миналия месец, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Ако кралството избере да повиши инвестициите в петролната си индустрия, общият производствен капацитет може да се увеличи до 20 млн. барела на ден, заяви принцът.

„Не казвам, че трябва да добиваме повече, а че можем да добиваме повече“, каза принцът, който е втори по ред престолонаследник и водеща сила в икономическата политика на страната. „Можем да произвеждаме по 20 млн. барела петрол на ден, ако инвестираме в производствен капацитет, но не можем да добиваме над това количество“.

Коментарите на принца идват, докато 18 страни се подготвят да се съберат в Доха в неделя, за да обсъдят замразяване на добива на нивата от януари с цел стабилизиране на свръхзаситения пазар. Той заяви за пореден път, че ангажиментът на Саудитска Арабия за ограничаване на добива ще зависи от участието на останалите страни, включително Иран. Петролният министър на Иран обаче определи перспективите да се присъедини към сделката за „нелепи“, а страната обяви, че няма да участва в срещата в Доха утре.

Саудитска Арабия произвежда под потенциалния си капацитет, защото работи според търсенето, каза принцът. „Ако произвеждаме повече петрол отколкото се търси, ще унищожим много пазари. Затова взимаме предвид търсенето и предлагането“, добави той.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
ТОВА е бедата и на ШАШ и на СА, Безмитен: Доларите. И Путин няма НИЩО общо. Чаршафите не са научени на труд а само на спекулации...И на Уолстрийт живеят *** /финансови/ но, измъкнеш ли им изпод краката реалния сектор - а те сами и доброволно го натириха по чужбините - вече си им прочел молитвата. Просто, малцина от тях го осъзнават, засега. Осъзнаят ли го, време за адекватна реакция няма да им е останало и ще гледаме следващата от игрите на кризи. Стой, та гледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
За миналата година СА е на дефицит и теглиха голям заем за да го покрият.Така,че цената на петрола е важна за СА и едва ли ще си правят експериментиза да угодат на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 22
ing5rov
преди 8 години
Саудитска Арабия заплашва администрацията на президента на САЩ Барак Обама, че ще разпродаде американските си активи на стойност 750 милиарда долара.Рияд се опитва да накара Обама да не допуска Конгресът на САЩ да одобри законопроект, който ще позволи саудитското правителство да бъде съдено в американски съдилища по обвинения в съпричастност към терористичните нападения от 11 септември 2001 година, съобщи снощи телевизия Си Ен Ен, цитирана от БТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още