IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво беше важно за инвеститорите през миналата седмица?

Беше отчетен спад от 3,9% в промишленото производство на България през януари, а търговският дефицит на САЩ се повиши до най-високото си ниво от почти 5 години

10:03 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китай

По време на конгреса на китайската Комунистическа партия правителството представи своите планове за следващите години, които носят етикета „China 2025“. Правителството иска между другото да се бори силно със замърсяването. Целта за растеж за 2017 г. е "6,5% или по-висока", това е най-ниската цел от четвърт век. В допълнение, държавните корпорации бяха специално насърчени да купуват компании от чужбина, за да се увеличи тяхната експертиза в областта на високите технологии. Планирано е също да се намали високото ниво на корпоративен дълг.

Според материал на Financial Times активите на китайския банков сектор сега са по-високи от тези на банките в еврозоната. В края на 2016 г. те възлизат на 33 трлн. долара.

Валутните резерви на Китай са се увеличили през февруари за първи път от осем месеца. Те скачат с почти 7 милиарда долара до 3,01 трилиона долара. Китайските чуждестранни инвестиции са намалели с 36%. Това предполага, че засилените от началото на годината капиталови контроли очевидно дават ефект.


source: tradingeconomics.com

Темпът на китайската инфлация през февруари спадна рязко. В сравнение със същия месец на миналата година тя възлиза само на 0,8%, през януари цените скочиха с 2,5%.

Южна Корея

Южнокорейският Конституционен съд потвърди импийчмънта на президента Пак Гън Хе. Пред сградата на съда се стигна до бунт, в който бяха убити най-малко двама души. Конституционните съдии считат за доказано, че Парк е позволила на своята приятелка Чои Сон Сил да се намесва във вътрешните работи, без тя да заема политически пост. В аферата е замесена и Samsung. В срок от 60 дни сега Южна Корея трябва да проведе избори, за да избере наследник на Пак.

Бразилия

Бразилският президент Мишел Темер възнамерява да се противопостави на икономическата криза с огромна програма за изграждане на инфраструктура. Общо 45 млрд. реала (близо 14 млрд. евро) ще бъдат инвестирани в изграждането и експлоатацията на пътища, пристанища и железопътни връзки. Бразилската икономика е в рецесия от повече от две години.


source: tradingeconomics.com

Световната икономика

Цените на петрола паднаха до ново дъно за годината. Сортовете Брент и WTI загубиха в рамките на няколко дни почти 8% от стойността си. За причина за спада на цените се смята неочакваното увеличение на запасите в САЩ. Наред с разширяването на добива на шистов петрол в САЩ спадът на цените въпреки ограничението на добива от ОПЕК прави устойчивото стабилизиране на цените на петрола все по-несигурно.

Като реакция на всичко това под натиск попаднаха и валутите на страните износители на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още