IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите посрещат добре първата победа на Макрон

Еврото поскъпна след първия тур от президентските избори във Франция, анализатор очаква френският водещ индекс CAC 40 да се покачи с 3%

08:04 | 24.04.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вълната на облекчение на фона на спекулациите, че центристът Еманюел Макрон може да стане следващият президент на Франция, беше компенсирана отчасти от срив на китайските акции в Азия.

Еврото отбеляза най-сериозния си ръст от месец насам спрямо долара и йената тази сутрин на азиатските валутни борси, след като Макрон и крайнодясната националистка Марин льо Пен спечелиха първия кръг от гласуването в европейската страна, предава Bloomberg.

Йената понижи стойността си, а волатилността също се понижи, като златото поевтиня, а 10-годишните облигации поскъпват. Американските фючърси на борсови индекси нараснаха, а японските акции поведоха азиатските акции. Книжата в Шанхай се понижиха с най-сериозния си спад от януари насам след засилен регулаторен контрол.

Shanghai Composite се свива с 1,7 на сто до най-ниското ниво от 20 януари.  

Малко след 7.30 ч. сутринта в Токио еврото се разменяше за 1,088 долара, а половин час по-рано струваше 1,0726 долара. Едно евро се разменяше за 120 йени, а в петък в Ню Йорк курсът бе едно евро за 117 йени, добавя агенцията. 

Резултатите от изборите през уикенда, при които отпаднаха и двете водещи партии, говорят за противопоставяне на 7 май между две радикално различни визии за бъдещето на страната. Льо Пен, която иска да оттегли Франция от еврозоната и да спре имиграцията, изостава зад Макрон, ангажиран глобалист, при почти при всяко проучване на общественото мнение с марж от до 20 процентни пункта. Проучване на Ipsos от края на неделя показа, че той би спечелил с 62% спрямо 38% за Льо Пен.

В неделя Макрон получи 23,75 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори във Франция. Това сочат окончателните резултати, съобщени от френското министерство на вътрешните работи, цитирани от Ройтерс. За водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите.

Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто, се казва в съобщението на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

„Пазарът вероятно ще се възползва от резултатите от втория тур в полза на Макрон", казва Джордан Рочестър, базиран в Лондон стратег по чужди валути в Nomura Holdings Inc. „Ако социолозите са прави, то Еманюел Макрон би трябвало да бъде следващият президент на Франция. А това, от своя страна, трябва да бъде положително за френската икономика и за по-широката европейска икономическа стабилност".

„Ако сте на пазара, очаквате победа на Макрон - доста убедителна победа във втория тур", казва Крис Уестън, главен пазарен стратег за IG Ltd., пред Bloomberg TV. Той очаква френският водещ индекс CAC 40 да отвори сесията в Париж на около 140 пункта по-високо ниво, като отбележи ръст от почти 3%. „Ще има облекчение“, пояснява той.

След миналогодишния референдум за Brexit и победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ сега инвеститорите трескаво следят френския вот като събитие, което може да преоформи европейската политика през идните години. Отпадането на кандидатите на двете основни партии отразява гнева в общество, травматизирано от ислямския тероризъм и потиснато от годините на попарен икономически растеж и висока безработица. Победа за Льо Пен би довела до ескалация на това недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
То сите с пари избягаха от индуксите и сумати народ алармира че това което е в момента вещае пропадане и не е нормално наш *** вика още ще катери ами да катери ама без мене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
pjc50313869
преди 7 години
Колко заблудени хора има... чакат пазарите надолу, без да обърнат фундамента на компаниите и макроикономиката. Пазарите скоро няма да паднат, даже напротив... особено след като видяхме първи признаци на инфлация. Биковете мачкат наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Ликвидирането на тръплина ще доведе до благодат за много народ.....искам гап при златото нагоре с 300 и индексите поне 5000 надоле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още