IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар отстъпи до 10-седмично дъно спрямо щатския

Еврото поскъпна с 0.4% до 1.1805 долара преди редовното заседание на Европейската централна банка, което ще се проведе по-късно днес

12:16 | 26.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

На вчерашното си редовно заседание Канадската централна банка запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 1%. Това решение бе напълно очаквано от пазарните участници, след като миналия месец от банката вдигнаха основната лихва с 25 базисни пункта до 1%. Решението доведе до спад при канадския долар, който отстъпи до 10-седмично дъно спрямо щатската валута, достигайки ниво от 1.2800. Близо половината от пазарните участници са на мнение, че банката на Канада ще направи още едно повишение, но преобладаващите очаквания са, че това ще се случи на последното заседание за тази година през декември. Що се отнася до инфлацията, централните банкери изразиха увереност, че целевото ниво от 2% ще бъде достигнато около средата на следващата година.

Доларът отстъпи в сряда спрямо повечето основни валути въпреки силните икономически данни от САЩ. Продажбите на нови жилища в страната през септември са достигнали 667 000 единици при очаквания за 555 000. Поръчките на дълготрайни стоки също изненадаха приятно инвеститорите. Неяснотата около бъдещия председател на Федералния резерв продължава да хвърля сянка върху щатската валута. Според голяма част от анализаторите двамата основни претенденти са Джон Тейлър и Джером Пауъл. Доларовият индекс, който следи изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.3 на сто до 93.53 пункта. Спрямо австралийския долар зелените пари нараснаха с един процент, достигайки тримесечен връх при 0.7699 долара за един австралийски. Причина за слабостта на австралийската валута се оказаха по-слабите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт на Австралия.

Еврото поскъпна с 0.4% до 1.1805 долара преди редовното заседание на Европейската централна банка, което ще се проведе по-късно днес. От банката вероятно ще запазят основния лихвен процент без промяна. Вниманието на пазарните участници обаче ще бъде насочено към програмата за количествени улеснения. Голяма част от икономистите прогнозират, че от ЕЦБ ще обявят намаляване на обема на изкупуваните активи от 60 млрд. до 40 млрд. евро. Британският паунд също бе на зелена вълна, нараствайки с близо процент до 1.3255 - най-високото ниво за последните осем дни. Добрите новини за ръста на британската икономика в комбинация със силното представяне на инфлацията затвърждават очакванията, че Английската централна банка ще повиши лихвените нива следващата седмица с 25 базисни пункта до 0.5%.

Златото успя да се стабилизира, след като по-рано достигна най-ниското си ниво за последните две седмици и половина. Новината, че много от членовете на Републиканската партия в САЩ предпочитат Тейлър за председател на Фед притисна цената на жълтия метал. Джон Тейлър е привърженик на по-агресивното повишаване на лихвите, поради което евентуалното му избиране би било лоша новина за златото, тъй като в условията на повишаващи се лихви неговата цена пада. Металът завърши вчерашната сесия с повишение от 0.02 на сто до 1 276.61 долара за тройунция. Фючърсите с доставка през декември поскъпнаха със 70 цента или 0.05% до нива от 1 279.00 долара. Другите благородни метали затвориха на червена територия. Фючърсите на среброто спаднаха с 0.06 на сто до 16.93 долара, докато платината поевтиня с 0.22% до 917.99 долара за тройунция.

Петролът приключи деня с понижение, отстъпвайки от 4-седмичния връх след изненадващото увеличение на петролните резерви в САЩ. За седмицата до 20 октомври запасите са се увеличили с 856 000 барела. Предварителните очаквания бяха за спад на нивото им с 2.6 млн. барела. В резултат черното злато загуби 29 цента, затваряйки на ниво от 52.18 долара за барел. Сорт Брент поевтиня с 2 цента до 58.35 долара. Чрез програмата за намалено производство страните от ОПЕК и Русия ограничават петролният с около 1.8 млн. барела дневно. На следващата среща на петролния картел, която ще се проведе на 7 ноември във Виена, ще бъде обсъдена възможността сегашното споразумение да бъде удължено до края на 2018 г И докато страните от ОПЕК се опитват да ограничат добива, в САЩ производството през последната седмица се е увеличило до 9.5 млн. барела.

Американските индекси затвориха на червено, записвайки най-слабото представяне от 5 септември насам, след като последните корпоративни отчети разочароваха инвеститорите. Dow Jones се понижи със 112.3 пункта, затваряйки на ниво 23 329.46. С най-слабо представяне в индекса бяха акциите на Boeing, които поевтиняха с 2.8%. S&P 500 отстъпи с 0.47% до 2 557.15 пункта. Най-слаби резултати в индекса записаха книжата на компаниите от индустриалния и телекомуникационния сектор. Акциите на Chipotle Mexican Grill се сринаха с 14.6% след разочароващите финансови данни за последното тримесечие. При технологичния индекс Nasdaq понижението бе от 0.5% до 6 563.89 пункта.

В Европа водещите индекси също завършиха сесията на негативна територия. Най-силен спад реализира британския FTSE 100, който намаля с процент до 7 447.21 пункта. Германският Dax отстъпи с около половин процент до 12 953.41. Акциите на Lufthansa скочиха с 3%, след като германския авиопревозвач отчете по-силни от прогнозираното резултати през третото тримесечие. Книжата на Heineken поевтиняха с над 3%, въпреки че финансовите данни за последния отчетен период показват увеличение при продажбите.

Днес вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено върху заседанието на Европейската централна банка. В 14.45 часа българско време ще бъде оповестено решението за нивото на основния лихвен процент в еврозоната. Очакванията на пазарите са, че от ЕЦБ ще запазят лихвените нива без промяна. В 15.30 предстои пресконференция на президента на банката Марио Драги. Пазарните участници ще следят внимателно изявлението на Драги за сигнали за бъдещето на програмата за количествени улеснения. Сред останалите по-важни събития от деня са данните за молбите за помощи при безработица в САЩ. Предвижданията са, че за седмицата до 21 октомври новоподадените молби ще достигнат 235 000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

На 25 октомври публикувахме:

"След слабите стойности за инфлацията в Австралия, местната валута поевтиня спрямо кошницата. Очаквано едно от най-чистите движения се получи при двойката eur/aud. Към момента цената тества ключова съпротива около кръглата стойност 1.52000. Нивото удържаше биковете в продължение на 5 месеца. Ако съпротивата бъде преодоляна с подадения тласък от слабата инфлация за последното тримесечие ще видим покачване, достойно за търгуване. Една от основните пречки би била, поевтиняване на eur спрямо кошницата, това не е изключено, предвид покачването му през последната половин година. Ще следим двойката отблизо, при пробив най-вероятно ще купуваме, но предпазливо."

Получихме възходящ импулс, според очакванията ни. Ще запазим дългите позиции, но ще следим двойката предпазливо.

AUD/NZD

Цената достигна нашата цел от 1.13000. Австралийския долар е подложен на натиск отрицателните настроения са подходящи да изтъргуваме двойката още веднъж, но този път в обратна посока. Очакваното от нас понижение е сравнително пестеливо, достатъчно ще бъде тест на подкрепата при 1.11350, около нея ще търсим затваряне на позицията. Имаме два варианта за отваряне на късата позиция. Първият е след пробив на текущата подкрепа при 1.11835, по неизгодния вариант, вторият ако от текущата подкрепа видим корекция, дълбока корекция и продадем малко под локалните максимуми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още