IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка остави основния лихвен процент без промяна

В изявлението на регулатора пише, че силният канадски долар тежи на инфлацията и износа

18:01 | 25.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадската централна банка остави основния лихвен процент без промяна, съобщи Bloomberg. Регулаторът заяви, че ще остане предпазлив, когато обмисля бъдещи стъпки в посока затягане на паричната политика, тъй като следи икономическото влияние на по-скъпия канадски долар и по-високите лихви.

Основната лихва остава на ниво 1%, след като при предишните две заседания (през юли и септември) имаше повишения.

В изявлението на централната банка пише, че канадският долар тежи на инфлацията и износа. Освен това има известно забавяне на трудовия пазар въпреки силното представяне на икономиката като цяло.

„Макар че с напредване на времето паричните стимули ще трябва да се намалят, управителният съвет ще бъде предпазлив при бъдещи корекции в лихвения процент“, се казва още в текста. „Банката ще се ръководи от излизащите данни, за да оцени чувствителността на икономиката към лихвените проценти, еволюцията на икономическия капацитет и динамиката на ръста на заплатите и на инфлацията“, посочват от централната банка. 

След скока на канадския долар централната банка вероятно се опитва да ограничи очакванията за бързо повишение на лихвите, тъй като икономиката доближава своя капацитет. Валутата поскъпна с 9% от началото на май и това по всяка вероятност ще забави постигането на целта за 2% инфлация през второто полугодие на 2018 г. Освен това ще свие прогнозният ръст на износа, предупреждава централната банка.

Регулаторът допуска, че домакинствата са по-чувствителни към по-високи лихви. Според централните банкери жилищният сектор и потреблението се забавят заради регулаторни промени и заради по-високите лихви.

В изявлението се споменава още наличието на значително пренасочване към протекционизъм, което е голям източник на риск, особено що се отнася до предоговарянето на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA). Експертите вече са започнали да вземат предвид несигурността при изготвянето на прогнозата си за ръста. Според централната банка несигурността ще изтрие 0,7 процентни пункта от ръста на инвестициите и 0,2 пункта от ръста на износа през периода 2017 - 2018 г.

Централната банка на Канада повишава прогнозите си за икономическия ръст тази и следващата година съответно от 2,8 до 3,1% и от 2 до 2,1%. Прогнозата за 2019 г. е понижена от 1,6 до 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още