IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското предупреждение, маскирано като хвалба

Истинската задача пред Пекин е постигане на добър икономически растеж при липса на ескалиращи дългове

13:03 | 05.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори самият търговски спор Ли Къцян не споменава директно. Вместо това той предупреждава по-общо за несигурността в световната икономика. „Растежът на световната икономика се забавя, протекционизмът и унилатеризмът нарастват", казва Ли. „На световния пазар има драстични колебания в цените на суровините", добавя той. Китайската икономика е изправена пред много предизвикателства. „Само бдителността пред опасностите ще осигури безопасност".

Миналата година Ли зададе цел за годишен икономически  растеж от около 6,5% за 2018 година. В крайна сметка бяха постигнати 6,6%.

„Икономическият растеж е в съответствие с потреблението на електроенергия, товарния трафик и други показатели", каза Ли Къцян сега. Това, което звучи като незабележително изречение, има предистория. През 2007 г., когато Ли Къцян бе все още партиен секретар на провинция Ляонин - на севернокорейската граница, веднъж заявява пред американски дипломати, че не се доверява на официалните данни. Вместо това той предпочита да разглежда три други показателя: потреблението на енергия, кредитирането и тонажа на железопътния товарен превоз. И когато в края на 2010 г. при публикуването на депешите на американското посолство станаха известни подозренията на Ли, списание Economist му даде свой собствен Keqiang Index. Всичко е заложено на карта, иначе казано.

В бъдеще целите са за ръст между 6 до 6,5%. И това също е доста добро предизвикателство. В продължение на няколко години икономиката на Китай расте, главно защото държавните компании строят нови пътища, нови летища, нови подлези. Последицата: планини от дългове. Когато през 2008 г. се състоя Олимпиадата в Пекин, общата задлъжнялост на Народната република - задълженията на всички домакинства и предприятия, както и държавата, беше около 145% от брутния вътрешен продукт. Текущите оценки предполагат, че тя е нараснала до значително над 300%. Тъй като икономическата продукция на Китай се е удвоила повече от два пъти през последното десетилетие, тежестта на кредитите вероятно се е увеличила повече от пет пъти.

„Все още има много рискове и скрити опасности в областта на финансите и на други места", каза Ли, предупреждавайки срещу краткосрочната икономическа помощ. В същото време той обяви свиване на данъците. Така например се планира ДДС да бъде намалено от 16 на 13%. В транспорта и строителството данъчната ставка ще бъде намалена от десет на девет процента. Също така се планира намаляване на данъците и социалните осигуровки за компаниите и улесняване на корпоративното кредитиране.

Икономически растеж и липса на ескалиращи дългове. Това е истинската задача за следващите години. Как точно ще се постигне това? Ли Къцян не дава отговор на това в речта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
горе-долу като този виц :https://vicovete.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B2-%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8Fчак нищо да не внасят не е :))) ... $1.540.000.000.000 си е цифра за внос :https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/chn/пък по света на хората им дреме за юана , то те помежду си търгуват с долари та за света какво остава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Това официалния.При положение, че официално откраднаха от Венецуела МНОГО злато, значи мноооо нагло ЛЪЖАТ >търси тия около 500% дълг в някои от тия стари броеве на златен вестник:https://tavex.bg/blog/ (ако не са го изтрили от архива, коя статия не помня)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
pioner
преди 5 години
Към днешна дата японския външен дълг е 253.00% Debt/GDP, а британския 85.30% външият дълг на Китай е 47.60%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 17
ABBA
преди 5 години
"Пък и японският и британският дълг надхвърлят 500% от БВП общи задължения. "Което, като васали не им пречи ентусиазирано да купуват още и още нов американски дълг.И утре да гръмне балона, аз съм ОК. Вие му мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
pinoccio
преди 5 години
Както би се изразил Конфуций - дългът не е толкоз страшно нещо, ако няма на кого да го връщаш. Китай не е внесъл нищо от 30 години насам, не живее на ничия сметка. Напечатали - оползотворили, подобни схеми е имало на много места, но в далеч по-малък мащаб. Нека си спомним за Силвио Гизел в Австрия- затворена вътрешна система от едно село или град, изолирана от външния финансов свят. Е, тук става въпрос за цяла една огромна държава, генерираща свой финансов свят. Единият джоб дължи на другия - такива са им дълговете. Пък и японският и британският дълг надхвърлят 500% от БВП общи задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още