fallback

Загубите на биткойна през януари са най-лошото начало на годината от криптозимата

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове през януари, показват данни на Bloomberg

13:22 | 01.02.22 г. 42
Автор - снимка
Създател

Биткойнът приключва един наистина труден месец – пониженията през януари са напът да докарат на токена най-лошото начало на годината от криптозимата на 2018 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове този месец, показват данни на Bloomberg. Това означава, че тя е прекарала 65% от месеца на червено.

Удар понесоха и други дигитални валути: цената на етера, който се нарежда веднага след биткойна по пазарна капитализация, е надолу с близо 30% от края на декември.

Цената на биткойна достигна до 33 хил. долара в най-ниската си точка за месеца спрямо рекордните 69 хил. долара само по-малко от три месеца по-рано. Спадовете се случват на фона на по-широки понижения в цените на рисковите активи заради страховете за паричната политика на Федералния резерв. Разпродажбите засегнаха всички краища на екосистемата – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните криптоборси и миньори.

„Средата е много по-подвеждаща, отколкото беше преди шест месеца, преди 12 месеца, преди 18 месеца, когато имаше зелена светлина. Сега имаме жълта, предупредителна светлина“, отбелязва Трой Гайески, главен пазарен стратег на FS Investments.

В понеделник биткойнът поевтиня с до 3%, но в по-късните часове на деня се върна на зелена територия с ръст, достигайки цена от над 38 хил. долара. Месечното поевтиняване на криптовалутата се намира на ниво от около 18% - най-лошото начало на годината от 2018 г., когато спадът бе от 29%. Преди това предходният декември понижението бе от 19%. Във вторник монетата поскъпва, като минути преди 10 ч. цената нараства с 3,3% до 38 443,84 долара.

Поевтиняването също така се отразява и при намалените търгувани обеми, показва доклад на CryptoCompare.

„Макронастроенията около рисковите активи е основният акцент на пазарите, като очакванията са за значително ограничаване на количествените облекчения“ след поредица от данни за ускорена инфлация, посочват анализаторите в доклада. В същото време инвестиционните продукти на дигитални активи наблюдават отлив на средства за първи път от август, като седмичният отлив е средно 88 млн. долара, се казва още в текста. Също така общият обем на управлявани активи за биткойн продукти е намалял с 23% от декември.

На най-ниското си равнище цената на биткойна бе надолу с близо 50% спрямо ноемврийския си рекорд. Според данни на Зак Пандл и Изабела Розенберг от Goldman Sachs от 2011 г. насам е имало пет големи понижения в цената на биткойна спрямо последния им рекорд, като средно пониженията са от 77%. Средната продължителност на разпродажбите е седем до осем месеца, посочват авторите. Според техните данни най-голямото поевтиняване на биткойна – загуба от 92% - е била през 2011 г.

Макар и поредните понижения на цената да не са толкова тревожни за криптоветераните, свикнали с волатилността на монетата, то не така стоят нещата за мнозина инвеститори, навлезли скоро на пазара.

„Винаги съм казвал, че ако не ви е приятно да се събуждате с 30%, 40%, дори 50% спад по каквато и да е било причина, то най-вероятно не трябва да притежавате“ криптовалути, посочва Гайески.

А спомените за последната криптозима – рязко понижение на цената след месеци на стагнация – подновяват страховете, че може би се разиграва нов такъв период. Последният такъв период бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с грубо 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Макар разпродажбата на биткойна да бе относително сподавена с идването на новата седмица, прогнозата за пазара на криптовалути остава негативна с тежки загуби, наблюдавани сред набор от някога популярни алтернативни монети“, казва Николас Коули, стратег на DailyFX. „Ако пазарът като цяло се надява биткойнът да поведе пътя нагоре, много е вероятно да бъде разочарован“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
fallback