IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на биткойна през януари са най-лошото начало на годината от криптозимата

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове през януари, показват данни на Bloomberg

13:22 | 01.02.22 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Биткойнът приключва един наистина труден месец – пониженията през януари са напът да докарат на токена най-лошото начало на годината от криптозимата на 2018 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове този месец, показват данни на Bloomberg. Това означава, че тя е прекарала 65% от месеца на червено.

Удар понесоха и други дигитални валути: цената на етера, който се нарежда веднага след биткойна по пазарна капитализация, е надолу с близо 30% от края на декември.

Цената на биткойна достигна до 33 хил. долара в най-ниската си точка за месеца спрямо рекордните 69 хил. долара само по-малко от три месеца по-рано. Спадовете се случват на фона на по-широки понижения в цените на рисковите активи заради страховете за паричната политика на Федералния резерв. Разпродажбите засегнаха всички краища на екосистемата – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните криптоборси и миньори.

„Средата е много по-подвеждаща, отколкото беше преди шест месеца, преди 12 месеца, преди 18 месеца, когато имаше зелена светлина. Сега имаме жълта, предупредителна светлина“, отбелязва Трой Гайески, главен пазарен стратег на FS Investments.

В понеделник биткойнът поевтиня с до 3%, но в по-късните часове на деня се върна на зелена територия с ръст, достигайки цена от над 38 хил. долара. Месечното поевтиняване на криптовалутата се намира на ниво от около 18% - най-лошото начало на годината от 2018 г., когато спадът бе от 29%. Преди това предходният декември понижението бе от 19%. Във вторник монетата поскъпва, като минути преди 10 ч. цената нараства с 3,3% до 38 443,84 долара.

Поевтиняването също така се отразява и при намалените търгувани обеми, показва доклад на CryptoCompare.

„Макронастроенията около рисковите активи е основният акцент на пазарите, като очакванията са за значително ограничаване на количествените облекчения“ след поредица от данни за ускорена инфлация, посочват анализаторите в доклада. В същото време инвестиционните продукти на дигитални активи наблюдават отлив на средства за първи път от август, като седмичният отлив е средно 88 млн. долара, се казва още в текста. Също така общият обем на управлявани активи за биткойн продукти е намалял с 23% от декември.

На най-ниското си равнище цената на биткойна бе надолу с близо 50% спрямо ноемврийския си рекорд. Според данни на Зак Пандл и Изабела Розенберг от Goldman Sachs от 2011 г. насам е имало пет големи понижения в цената на биткойна спрямо последния им рекорд, като средно пониженията са от 77%. Средната продължителност на разпродажбите е седем до осем месеца, посочват авторите. Според техните данни най-голямото поевтиняване на биткойна – загуба от 92% - е била през 2011 г.

Макар и поредните понижения на цената да не са толкова тревожни за криптоветераните, свикнали с волатилността на монетата, то не така стоят нещата за мнозина инвеститори, навлезли скоро на пазара.

„Винаги съм казвал, че ако не ви е приятно да се събуждате с 30%, 40%, дори 50% спад по каквато и да е било причина, то най-вероятно не трябва да притежавате“ криптовалути, посочва Гайески.

А спомените за последната криптозима – рязко понижение на цената след месеци на стагнация – подновяват страховете, че може би се разиграва нов такъв период. Последният такъв период бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с грубо 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Макар разпродажбата на биткойна да бе относително сподавена с идването на новата седмица, прогнозата за пазара на криптовалути остава негативна с тежки загуби, наблюдавани сред набор от някога популярни алтернативни монети“, казва Николас Коули, стратег на DailyFX. „Ако пазарът като цяло се надява биткойнът да поведе пътя нагоре, много е вероятно да бъде разочарован“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
само дето при сплита реално не увеличава нито дяла ти, нито цената му... все едно разваляш 10 лева на две по 5... до колкото тук халвинга прави само едно... изкуствено оскъпява производството, сещаш ли се защо е необходим това на практика безсмислено упражнение? понциии, понциии :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И понеже си финансово неграмотен, халвинг съществува като сплит на акция, като по този начин се удвоява броят на дяловете. Но и при такъв халвинг шиткойна е обречен, просто няма кой да плаща за тока и оборудването, като изкопаете последния шиткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Лимитирано човече, явно не си прочело следващия пост, за тоя халвинг, който е свързан с двойното намаляване на reward-а на всеки изкопан лот. Сега слушай, клоуне, в момента изкопаването на един шиткойн струва към 34 К долара. В момента,в който искаш да дадеш двойно по-малко reward, изкопаването ще струва 68 К. Ако в този момент цената на шиткойна е под тази цена, знаеш ли какво се случва?! Стоп на машините, щото никой не работи на загуба и шиткойна отива у кофата. Дори и да няма халвинг, след 4 г. схемата ви умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
къде е казал че халвинга значи нови шиткоинове... ти май имаш проблеми с разбирането на елементарен текст. халвинга вдига производствената цена на шиткойна!.. и аконсе задържи такава цената на тока, най вероятно следващия халвинг ще вкара миньорите в загуба... освен ако 1% не манипулира цената нагоре... но ще видим, това ще им струва истински пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Хахахахха, тоя тип е много забавен! Ще си направя тениска с надпис ,, Ватнико знае ". Halving-ът няма нищо общо с нови шиткойни след изчерпването на лимита. Просто нагледно сам демонстрира на хората колко разбираш от материята. Не, че и преди не беше ясно ама сега поне сам се изложи с незнанието си. Само претенции по-големи и от акъла ти, и от компетенцията ти! Евала - I love haters!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Офф, пак към тебе излезе отговора, а беше към приятелката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И още нещо, ако смяташ, че някой ще намали reward-а на "копачите", явно си в голяма грешка, защото тока си е ток и другите разходи също, а когато разходите надвишат приходите....последния да угаси лампата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, значи аз съм "твоя приятел"? Явно си кандидат да си моята приятелка...но за твое съжаление си падам по истински жени. Къв халвинг бе, нали дрънкате,че били крайно число шиткойнчетата? Налу не можело още да има?! Цялата ви работа е такава, една елементарна пирамида, основана на заблуда, фалшиви обещания и лозунги, насочена към неграмотните, хващащи се за сламка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Добре, че цялата банкова система е на вятърни мелници и еко електроенергия, ... ето тук си личи как манипулираш! :) Разбира се че не е... но да процесваш транзакци с шиткоини, е все едно да ореш нивата с бомбандировач ... да, пак може, и той като трактора работи с течно гориво!Но няма смисъл да се спори с технически неграмотни хора, които очевидно рекламират пирамидата в която са налели пари и търсят нови шарани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Видяхте ли как моят приятел веднага се обади! Знаех си!!! Забележителна демонстрация на математически, а и икономически умения за всеки второкласник. Моля, аплодисменти! Горкият, не е и чувал за един процес закодиран в Биткойн наречен Halving... Ама обяснява и смята със страст. Браво малкият! Голем си!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още