IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на биткойна през януари са най-лошото начало на годината от криптозимата

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове през януари, показват данни на Bloomberg

13:22 | 01.02.22 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Биткойнът приключва един наистина труден месец – пониженията през януари са напът да докарат на токена най-лошото начало на годината от криптозимата на 2018 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове този месец, показват данни на Bloomberg. Това означава, че тя е прекарала 65% от месеца на червено.

Удар понесоха и други дигитални валути: цената на етера, който се нарежда веднага след биткойна по пазарна капитализация, е надолу с близо 30% от края на декември.

Цената на биткойна достигна до 33 хил. долара в най-ниската си точка за месеца спрямо рекордните 69 хил. долара само по-малко от три месеца по-рано. Спадовете се случват на фона на по-широки понижения в цените на рисковите активи заради страховете за паричната политика на Федералния резерв. Разпродажбите засегнаха всички краища на екосистемата – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните криптоборси и миньори.

„Средата е много по-подвеждаща, отколкото беше преди шест месеца, преди 12 месеца, преди 18 месеца, когато имаше зелена светлина. Сега имаме жълта, предупредителна светлина“, отбелязва Трой Гайески, главен пазарен стратег на FS Investments.

В понеделник биткойнът поевтиня с до 3%, но в по-късните часове на деня се върна на зелена територия с ръст, достигайки цена от над 38 хил. долара. Месечното поевтиняване на криптовалутата се намира на ниво от около 18% - най-лошото начало на годината от 2018 г., когато спадът бе от 29%. Преди това предходният декември понижението бе от 19%. Във вторник монетата поскъпва, като минути преди 10 ч. цената нараства с 3,3% до 38 443,84 долара.

Поевтиняването също така се отразява и при намалените търгувани обеми, показва доклад на CryptoCompare.

„Макронастроенията около рисковите активи е основният акцент на пазарите, като очакванията са за значително ограничаване на количествените облекчения“ след поредица от данни за ускорена инфлация, посочват анализаторите в доклада. В същото време инвестиционните продукти на дигитални активи наблюдават отлив на средства за първи път от август, като седмичният отлив е средно 88 млн. долара, се казва още в текста. Също така общият обем на управлявани активи за биткойн продукти е намалял с 23% от декември.

На най-ниското си равнище цената на биткойна бе надолу с близо 50% спрямо ноемврийския си рекорд. Според данни на Зак Пандл и Изабела Розенберг от Goldman Sachs от 2011 г. насам е имало пет големи понижения в цената на биткойна спрямо последния им рекорд, като средно пониженията са от 77%. Средната продължителност на разпродажбите е седем до осем месеца, посочват авторите. Според техните данни най-голямото поевтиняване на биткойна – загуба от 92% - е била през 2011 г.

Макар и поредните понижения на цената да не са толкова тревожни за криптоветераните, свикнали с волатилността на монетата, то не така стоят нещата за мнозина инвеститори, навлезли скоро на пазара.

„Винаги съм казвал, че ако не ви е приятно да се събуждате с 30%, 40%, дори 50% спад по каквато и да е било причина, то най-вероятно не трябва да притежавате“ криптовалути, посочва Гайески.

А спомените за последната криптозима – рязко понижение на цената след месеци на стагнация – подновяват страховете, че може би се разиграва нов такъв период. Последният такъв период бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с грубо 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Макар разпродажбата на биткойна да бе относително сподавена с идването на новата седмица, прогнозата за пазара на криптовалути остава негативна с тежки загуби, наблюдавани сред набор от някога популярни алтернативни монети“, казва Николас Коули, стратег на DailyFX. „Ако пазарът като цяло се надява биткойнът да поведе пътя нагоре, много е вероятно да бъде разочарован“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Резюме на аргументите на сектаните от Dude, where is my Lambo: шоткойн ще се качва, щото ...слънцето пече напречно, тая прилет рано ще дойде, а и щото една жена така каза. Имало и някаква връзка с Фед и долара, ама не ясно каква, щото с шиткойн нищо легално не се плаща. Няма и да се плаща. А липсата на елементарни математически умения пък е задължителна за сектата, че иначе леко може да лъсне истината, че при сегашната цена на шиткойн, остават да бъдат изкопани шиткойни за 70 млрд. долара. Нека да ги закръглим на 100 млрд. Разходът само за ток на месец е 2 млрд. С екуипмънта и печалбата 3 млрд. Но да закръглим на 2.5 млрд. Тоест, оставащите шиткойнчета ще бъдат достатъчни за издръжка на системата в настоящия и вид за ...40 месеца. Нека да кажем 4 години. После идва -8% годишно за издръжка. Ауу, сектанът, който се измята на пясъка, че щяло да бъде през 2140-та сега гризе нокти и чопли нос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Резюме на аргументите на бавно.развиващите се :1. Правителствата щели да забранят Биткойн... Китай и Индия го забраняват поне 5-6 пъти със забележителен ефект.2. Като се изкопае последния биткойн идвал краят... Да се видим през 2140 година и пак да си говорим. Тогава се очаква да бъде изкопан последният.3. Доларът увеличава стойността си срещу Биткойн... Ами та това е основната причина за възхода на Биткойн, а именно дивото печатане на Фиат. Тоест доларът губи главоломно стойност срещу Биткойн.4. За финал вечният аргумент за електроенергията... Добре, че цялата банкова система е на вятърни мелници и еко електроенергия, та милите точно те се загрижили.Поздрави на моя,, приятел ", той си знае :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
дългосрочно мислене и биткоин в едно изречение... айде да сме по сериозни :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Been there, done that...Който е успял да се вкл на нивата около 33 ,успял.И както пише в материала, който го е страх от 50% корекции не е за тези неща и не е способен да мисли дългосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тихо, тихо...първо книжки, после дрънкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 2 години
***, кои са тия "всички" дето щели да ми прочетат "глупостие" ? Тук сте 15-ина "икономиста" и толкова!Аз се басирам, че в близката петилетка, долара ще пада спрямо еврото и то яко ще пада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
има нужда... сега, по същата логика да не ловиме другите измамници, щото до 30-40 години те ще са умрели! :):) плюс че ще изгорят ток за един век напред при това глобално затопляне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ок, но ми разбра идеята. Сравнението не е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
По-добре не навлизай в тази тема, което било забранено за вдигане на цена и кое за да не се използва защото няма излозане от там и определено е нож с две остриета ;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма нужда нищо да се забранява, когато и последното шиткойнче бъде изкопано и циркът свършва. От този момент натам няма да има кой да плаща за ток 2 млрд. долара месечно, да не говорим за екуипмънта и профита. И ако таксуват притежателите, а то ще стане защото иначе копачите изключват оборудването, означава, че всяко шиткойнче ще носи -8% "доходност" на година. Яка инвестиция, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още