IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на биткойна през януари са най-лошото начало на годината от криптозимата

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове през януари, показват данни на Bloomberg

13:22 | 01.02.22 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Биткойнът приключва един наистина труден месец – пониженията през януари са напът да докарат на токена най-лошото начало на годината от криптозимата на 2018 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове този месец, показват данни на Bloomberg. Това означава, че тя е прекарала 65% от месеца на червено.

Удар понесоха и други дигитални валути: цената на етера, който се нарежда веднага след биткойна по пазарна капитализация, е надолу с близо 30% от края на декември.

Цената на биткойна достигна до 33 хил. долара в най-ниската си точка за месеца спрямо рекордните 69 хил. долара само по-малко от три месеца по-рано. Спадовете се случват на фона на по-широки понижения в цените на рисковите активи заради страховете за паричната политика на Федералния резерв. Разпродажбите засегнаха всички краища на екосистемата – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните криптоборси и миньори.

„Средата е много по-подвеждаща, отколкото беше преди шест месеца, преди 12 месеца, преди 18 месеца, когато имаше зелена светлина. Сега имаме жълта, предупредителна светлина“, отбелязва Трой Гайески, главен пазарен стратег на FS Investments.

В понеделник биткойнът поевтиня с до 3%, но в по-късните часове на деня се върна на зелена територия с ръст, достигайки цена от над 38 хил. долара. Месечното поевтиняване на криптовалутата се намира на ниво от около 18% - най-лошото начало на годината от 2018 г., когато спадът бе от 29%. Преди това предходният декември понижението бе от 19%. Във вторник монетата поскъпва, като минути преди 10 ч. цената нараства с 3,3% до 38 443,84 долара.

Поевтиняването също така се отразява и при намалените търгувани обеми, показва доклад на CryptoCompare.

„Макронастроенията около рисковите активи е основният акцент на пазарите, като очакванията са за значително ограничаване на количествените облекчения“ след поредица от данни за ускорена инфлация, посочват анализаторите в доклада. В същото време инвестиционните продукти на дигитални активи наблюдават отлив на средства за първи път от август, като седмичният отлив е средно 88 млн. долара, се казва още в текста. Също така общият обем на управлявани активи за биткойн продукти е намалял с 23% от декември.

На най-ниското си равнище цената на биткойна бе надолу с близо 50% спрямо ноемврийския си рекорд. Според данни на Зак Пандл и Изабела Розенберг от Goldman Sachs от 2011 г. насам е имало пет големи понижения в цената на биткойна спрямо последния им рекорд, като средно пониженията са от 77%. Средната продължителност на разпродажбите е седем до осем месеца, посочват авторите. Според техните данни най-голямото поевтиняване на биткойна – загуба от 92% - е била през 2011 г.

Макар и поредните понижения на цената да не са толкова тревожни за криптоветераните, свикнали с волатилността на монетата, то не така стоят нещата за мнозина инвеститори, навлезли скоро на пазара.

„Винаги съм казвал, че ако не ви е приятно да се събуждате с 30%, 40%, дори 50% спад по каквато и да е било причина, то най-вероятно не трябва да притежавате“ криптовалути, посочва Гайески.

А спомените за последната криптозима – рязко понижение на цената след месеци на стагнация – подновяват страховете, че може би се разиграва нов такъв период. Последният такъв период бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с грубо 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Макар разпродажбата на биткойна да бе относително сподавена с идването на новата седмица, прогнозата за пазара на криптовалути остава негативна с тежки загуби, наблюдавани сред набор от някога популярни алтернативни монети“, казва Николас Коули, стратег на DailyFX. „Ако пазарът като цяло се надява биткойнът да поведе пътя нагоре, много е вероятно да бъде разочарован“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нещата са доста по различни :) плюс това кой проблем се е решил с повтаряне по телевизията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Като ти чета глупостите и се чудя, да се смея ли, да плача ли...интересна комбинация от нулева икономическа и финансова култура с подобно ниво на езикова грамотност, но за сметка на това държащ всички да чуят глупостите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
прави разлика между забрана зада не използваш нещо и забрана зада му вдигнеш цената! :):) Наркотивите и проституцията се контролира от полицията и политиците... зада забраниш това, един закон не стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Българското правителство се опитва да предпази хората от телефонните измамници, поне десетина години. Всеки ден по телевизиите се повтаря, не давайте пари на хора, коите ви се обаждат по телефона. Резултатът ти е известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Трудно стават тези неща, не е "просто ще забранят", ако беше просто да забраняват, щяхме да живеем без какво ли не. Правителствата може да пишат какво ли не законодателство и така теоритично да забранят и слънцето но ако гледаме налагането на законите е много по-трудно. За да се стигне до частично прилагане на изискванията за маски беше нужна пандемия веднъж на век и синхрон на всички развити държави. А и има достатъчно контра примери, наркотоци, проституция все неща които са забранени откакто има хора но налагането още остава проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
само това остана, нали ... земи си повече! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 2 години
Евро/долар в трета влно го виждам 1.47, а в пета - 1,65-1,7 минимумевро/швейцарец отива на 1,58-1,59 в третаа щом долар и швейцарец ще падат, нещо трябва да расте ?! криптото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... и защо щатите са им толкова важни, а ? :):) дане би щото те определят кога да почне и да спре печатниците по света ? ... ей така за един познат питам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... от измамници, от кой друг! хахахаха, кво питаш тъъъъпи въпроси като много добре знаеш какъв хазарт играеш и ква измама е това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
За биткойн е важно какви ще са регулациите в САЩ. Без значение е какво ще реши което и да е друго правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още