IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата и руските акции се възстановяват

Акциите на „Газпром“ поскъпват заради оптимизъм за бъдещето на „Северен поток 2"

12:56 | 16.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската рубла поскъпва за трета поредна сесия, след като опасенията от руска инвазия в съседна Украйна отслабват, предава Ройтерс.

Рублата поскъпна с 1,1% спрямо долара, възстановявайки се от целия спад от миналата седмица, когато световните финансови пазари бяха засегнати от засилването на геополитическото напрежение между Русия и Украйна.

Сигналът на Москва за връщане на част от войските от украинската граница в базите им подсили настроенията на инвеститорите, като повиши цените на акциите на развиващите се пазари и отслаби залозите върху сигурните активи, включително долара.

Западът реагира с предпазливост и скептицизъм на стъпката на Русия, а инвеститорите все още я разглеждат като несигурен актив за финансовите пазари.

Украинската гривна поскъпна с 0,6% спрямо долара за втори пореден ден, а деноминираните в долари държавни облигации на страната също поскъпнаха с около 3%.

„Четем само заглавията, но тонът се смекчи... рискът все още е налице, но всеки ден виждаме, че войските напускат или се обръщат и са напът да напуснат", каза Елена Льовен, старши фонд мениджър в Swedbank Robur. „Проблемът е, че не знаем какво точно се случва на границата“.

Въпреки това тя остава позитивна по отношение на рублата и другите руски активи заради очакванията за дипломатическо решение на въпроса.

Междувременно управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че банката все още не е взела решение кога да възобнови покупките на чуждестранна валута, тъй като смята, че рублата все още е много нестабилна. На заседанието си на 11 февруари руската централна банка повиши основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до петгодишен връх от 9,5%, както се очакваше от всички анализатори. Същевременно централните банкери сигнализираха, че на бъдещи заседания може да има допълнителни повишения с цел контролиране на инфлацията.

Деноминираният в долари руски индекс RTS се повиши с 2,8%, докато базираният на рубли индекс MOEX добави 1,7% до 3600 пункта в сряда – най-високото ниво от месец.

Акциите на компании от финансовия сектор, който е най-чувствителен към заплахите от санкции, отбелязаха ръст благодарение на QIWI PLC (2,2%) и „Сбербанк“ (1,6%). В същото време акциите на „Газпром“ поскъпнаха с 0,8% в унисон с останалите в енергийния сектор, тъй като търговците останаха оптимистично настроени за бъдещето на газопровода „Северен поток 2“ след разговорите между канцлера на Германия Олаф Шолц и президента на Русия Владимир Путин. Що се отнася до сезона на отчетите, днес се очаква да бъде представен тримесечният отчет на „Новатек“ (1,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Нека, да се радва Императорът..Той как така не се е изказал?Дано и той не се изгуби като зелката че съвсем скука ще настане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
всъщност било алкохол смесен с малко кръв ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не, тутмaник, събраха си партакешите и към калната си дупка ще се прибират. И кръвта, смесена с алкохол и нея са си взели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Попов, а какво стана с кръвта? https://***.investor.bg/sviat/527/a/rusiia-pridvijva-kryvni-banki-do-granicata-s-ukraina-344737/ Или я изпиха руснаците всичката? Няма ли да пуснеш статия продължение, че тука бая се изпретеснихме и не можем да спим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още