IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как рублата загуби 40% за няколко дни

Строгите санкции срещу Русия имат огромни последици. Колко платежоспособен е все още Кремъл?

08:24 | 07.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Функция на финансовите пазари е да залагат на бъдещето и по този начин да правят рисковете изчислими. В настоящата ситуация те се опитват да отгатнат каква цена ще трябва да плати Русия за нахлуването в Украйна и какво означава това за световната икономика.

Още в деня на нападението на руската армия обменният курс на рублата се срина. Преди 24 февруари руснаците плащаха 89 рубли за едно евро, а в този петък - 123 рубли, което представлява девалвация от почти 40%. Това, че руската валута не загуби много повече от стойността, се дължи на факта, че централната банка в Москва повиши основния лихвен процент от 9 на 20%, което вероятно ще има огромни последици за цялата икономика. Вече е необходим и драстичен контрол на капитала, за да се ограничи изтичането на капитали от Русия.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's определи рейтинга на руските държавни облигации на ниво от CCC-. Това ги прави, на езика на финансовия свят, просто Junk (боклук). Агенциите Fitch и Moody's последваха примера им. Облигациите се оценяват още по-зле само ако длъжникът действително е изпаднал в неплатежоспособност.

А съмненията относно готовността за плащане са почти неизбежни в момента. В петък италианската банка Unicredit съобщи за случай на облигация, при който руското министерство на финансите е уредило дължимото лихвено плащане, но руската централна банка е блокирала превода към сметките на кредиторите.

Руските частни компании все пак са оценени малко по-добре, което в случая включва енергийната компания „Газпром". Никога в най-новата история на една страна не са налагани толкова мащабни санкции, колкото на Русия, след като Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна. На държави като Северна Корея и Иран световната общност вече наложи строги санкции, но поради огромния размер на страната действията срещу Русия са експеримент и за западната политика. Могат ли да ударят агресора, без да навредят твърде много на собствената икономика?

Блокирането на руските валутни резерви, равняващи се на 640 млрд. долара, вероятно ще има най-сериозни последици за Русия. Според прегледа на централната банка в Москва три четвърти от резервите се съхраняват в сметки в чужбина, като 14,2% от тях са в Китайската народна република. Две трети от тях се намират на Запад - включително почти 11% в Германия - и следователно при всички случаи попадат под договорените санкции. Въпреки че чуждестранната валута остава собственост на Русия, тя вече няма да може да се използва от правителството. Освен това важни руски банки са изключени от международната платежна система Swift.

Въпросът обаче е: доколко са непробиваеми санкциите? И може ли да има начини отхвърлената вече Русия все пак да получи пари? От една страна, става дума за Китайската народна република. През последните години Русия и Китай засилиха взаимната си търговия и все повече се опитват да се справят без долари.

Според материал на Wall Street Journal през 2013 г. 96% от целия руски износ за Китай все още са били платени в долари, а през септември миналата година - малко над една трета. Китайските банки обаче нямат интерес да нарушават санкциите сега. В крайна сметка за институциите е по-важно да останат част от международната финансова система, определяна от долара, пише вестникът.

Най-важният източник на чуждестранна валута за Владимир Путин е износът на петрол и газ. Голяма част от Европа едва ли ще може да се справи без руски природен газ в краткосрочен план, особено когато отоплителният сезон все още не е приключил.

„Докато трябва да внасяме нефт и газ, Русия също има валутни приходи", казва Михаел Хютер, директор на свързания с работодателите Институт на германската икономика (IW). „Ако не може повече да изнася газ, това ще бъде смъртоносен удар за режима на Путин". Хютер предлага да се помисли за друг вариант: „Акциите на руски компании в момента се предлагат на смешни цени. Не се ли опитваха западните правителства да изкупуват такива акции, за да получат влияние върху руската икономика?" Както съобщава агенция Bloomberg, инвестиционни банки на Wall Street, като Goldman Sachs и JP Morgan, са започнали да изкупуват облигации на руски компании - високорисков бизнес предвид западните санкции. В доклад от петък анализатори на JP Morgan пишат, че Русия е изправена пред икономическа криза, която може да се окаже дори по-тежка от тази през 1998 г. Тогава страната беше засегната от късните последици от азиатската криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Стига сте лъгали за курса на рублата. Той е 1:1, т.е. 1 долар за 1 килограм рубли, буахаха.. И да има още корекции пак ще остане 1:1 - 1 долар за 1 тон рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Не им задавай такива сложни въпроси, ще бъгнат, ще забият и току виж някой ги преинсталирал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Мисленето не ти е силната страна,но правиш ли разлика от шоково спиране на тока -70% за 10 дена и някакви бавни и малки флуктации? Отделно златото миналата година е -3.6% спрямо долар.Хем не може да мислиш,хем и говориш лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 2 години
А как еврото загуби 10 процента за 1 г. спрямо долара? А как долара и еврото загубиха за 1 г. спрямо юана? А как всичките тези валути загубиха последната година спрямо златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Превеждате стари статии.Тоалетната хартия е вече -70% от началото на инвазията и тепърва започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия 40% е само първия шут в ботоксната зyрла на дребния вожд, какво го чака оттук натам, не го е сънувал дори и като новобранец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още