IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата продължава пропадането си

Редица икономисти предупреждават, че Русия е изправена пред рязка рецесия

20:21 | 02.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/YURI KOCHETKOV</p>

Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV

В сряда курсът на рублата в Москва падна до рекордно ниското ниво от 110 рубли за долар, а фондовият пазар остана затворен, тъй като финансовата система на Русия се задъхва под тежестта на западните санкции, наложени заради инвазията на Москва в Украйна.

Рублата поевтиня със 4,7% за деня до 106,02 спрямо долара, след като по-рано достигна 110,0, което е исторически минимум. От началото на годината тя е загубила около една трета от стойността си спрямо долара.

В сряда рублата загуби 2,6% спрямо единната европейска валута до ниво от 115,40 рубли за евро.

За трети пореден ден рублата е по-слаба извън Русия, като се търгува на ниво 112 за долар на електронната платформа за търговия EBS, но все още е далеч от историческото дъно от 120, достигнато в понеделник.

Русия реагира, като удвои лихвените проценти до 20% и нареди на компаниите да конвертират 80% от валутните си приходи на вътрешния пазар, тъй като централната банка, която в момента е подложена на западни санкции, спря валутните интервенции.

От JP Morgan заявиха, че в Русия се очертава дълбока рецесия, и преразгледаха регионалните си макропрогнози. „Последните мерки, насочени срещу руската централна банка, напълно промениха картината", заявиха от JP Morgan, цитирани от Ройтерс.

„Големият излишък по текущата сметка на Русия би могъл да поеме големи капиталови изходящи потоци, но със съпътстващите санкции върху Руската централна банка и SWIFT, в допълнение към съществуващите ограничения, вероятно приходите от износ на Русия ще бъдат нарушени, а изходящите капиталови потоци вероятно ще бъдат незабавни“.

Няколко руски банки бяха изключени от глобалната финансова мрежа SWIFT, която улеснява преводите между банките.

Москва нарича действията си в Украйна „специална операция", която според нея няма за цел окупиране на територия, а унищожаване на военния потенциал на южната ѝ съседка и залавяне на опасни според нея националисти.

Тъй като домакинствата и фирмите в Русия побързаха да обменят падащата рубла в чуждестранна валута, банките повишиха лихвите по депозитите в чуждестранна валута.

Най-големият руски кредитор „Сбербанк“ предлага да плаща 4% по депозити до 1000 долара, а най-големият частен кредитор „Алфа банк“ предлага 8% по тримесечни депозити в долари. За депозити в рубли „Сбербанк“ предлага 20% годишна доходност.

В сряда „Сбербанк“ заяви, че напуска почти всички европейски пазари, позовавайки се на големите парични потоци и заплахите за персонала и имуществото ѝ, след като ЕЦБ нареди затварянето на европейското ѝ подразделение.

Слабата рубла ще удари стандарта на живот в Русия и ще разпали и без това високата инфлация, а западните санкции се очаква да създадат недостиг на основни стоки и услуги като автомобили или полети.

Capital Economics: Русия е изправена пред рязка рецесия

Икономистите от Capital Economics смятат, че Русия ще изпадне в тежка рецесия през 2022 г. заради войната в Украйна. Те се позовават на строгите санкции, влошаването на финансовите условия и перспективата за банкова криза. Очаква се брутният вътрешен продукт на Русия да се срине с 5% през тази година. Преди нахлуването в Украйна анализаторите прогнозираха, че Русия ще отбележи ръст от 2,5%.

Очаква се годишната инфлация да се ускори до 15% в средата на годината от 8,7% през януари. Този ефект вероятно ще доведе до намаляване на разполагаемите доходи на домакинствата. От Capital Economics добавят, че икономическият спад би могъл да бъде подобен на срива от 7,5%, който страната преживя по време на световната финансова криза, или на спада от 6,8% по време на финансовата криза в Русия през 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Няма само краварите да лепят стените си с тапети от долари.А НЯМА смислен икономист да не знае, че при тази ситуация РАЗБИРА се, рублата и всяка друга валута би падала. То Байдън пръдне, пък доларът кихне. Наистина чакаме съдбата на долара. Няма да я произнасям - нека сами си я видите, не утре, а по-нататък. ЧЕТЕТЕ и то източници от САЩ.Иначе е смехотворно това злорадство върху Русия. Само НАИСТИНА икономистите знаят, че най-сигурното е за една държава да има ресурси. ЗАТОВА толкова западняците-пишман политица злобеят срещу Русия и все в нея гледат. Дори Русия им е на втори плън - на първи е ПУТИН. Смешно ми е, защото той ги направи диви и щастливи. Това не им е Елцин - Калинка, калинка, калинка, мая. Или зеления комик в Украйна, който от НИЩО не отбира освен да слуша. И какво направиха в Украйна западняците за ОСЕМ години освен, че СПАДНА МНО още към дъното? ФАЩ искат да внасят втечнен газ , който те получават от шистов газ с всички отровни и вредни други последици вместо този от Русия. Оставям ви задача кой газ - руския или на ФАЩ ще бъде по-скъп за нас. ФАЩ забраниха на Шолц да произнаса Северен поток 2 и той го направи и в Русия, и в Украйна. Опровергайте ме, че не е така.Все се заричам да не отговарям на предибудуни и невежи в дадена област хора, но не се сдържам. Ако искате, можем да си направим и публична дискусия, а не само някои да повтарят какво им е казала господарката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Дядя Вова, рублите дето ти ги дават от Расията няма да ти стигнат и за телефон да си купиш, камо ли стратигически компании. Опитай да смениш договора, поне 1-2цента за всеки коментар да ти плащат, а не непотребни рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Да има изгодни неща .... но аз лично не бих рискувал :) По добре да взема биткойни :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Кои тия стратегическите, ония на неговите олигарси ли - дето ще ги национализират верно без пари декапитализирани изцяло хахахаха :)Ми да си ги държи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И така тапетната валута руплата пое към дъното, по пътя на турската лира. Защо тапетна ли? - ами по-евтино е да си облепиш стената с рупли, отколкото с тапети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Начии, дядя Вова пак ше купува стратегически компании без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''....Икономистите от Capital Economics смятат, че Русия ще изпадне в тежка рецесия през 2022 г. заради войната в Украйна....'' Така и трябва, за да се прекрати руската война в Украйна. Всички войни свършват тогава, когато се прекрати финансирането им. Тежко на онзи народ, чийто държавен глава извърши агресивна завоевателна война в европейска държава- и да гладува, и да студува, никой няма да е солидарен с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още