IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на биткойна отново е по-голяма от тази на рублата

В същото време търгуваните с руска валута обеми токени достигат най-голям размер от май насам

12:50 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна върви нагоре и в сряда, продължавайки ралито на токена от миналата седмица. След последната порция ръстове пазарната капитализация на криптовалутата вече е по-голяма от тази на руската рубла, която продължава да се обезценява. Това се случва за втори път тази година, след като стана и през февруари.

Биткойнът има пазарна капитализация от около 835 млрд. долара, докато паричното предлагане на руската валута възлезе на около 626 млрд. долара, съобщава CoinDesk.

В същото време търгуваните с рубли обеми биткойни достигат най-голям размер от май насам, което е знак, че руснаците все по-често се насочват към криптовалутите.

На този фон обаче търгуваните обеми биткойн и етер като цяло намаляват, показва доклад на CryptoCompare, цитиран от Bloomberg. Дневно търговията с криптопродукти е около 353 млн. долара, което е спад с 24% от януари.

Независимо от това, поскъпването на дигиталните активи увеличава капитализацията на целия криптосектор – сега тя е над 2 трлн. долара, показват данни на CoinGecko. За последно пазарната капитализация мина този праг през август миналата година.

Миналата седмица цената на биткойна нарасна с близо 14%, а тази на етера с 12%.

Минути преди 12 ч. българско време цената на двете водещи криптовалути расте със съответно 1,4% и 3,2% до 43 920,39 долара и 2991,72 долара.

Руската рубла от своя страна продължава да поевтинява осезаемо спрямо долара. Курсът достига 115,0792 рубли за един долар.

Според някои анализатори капиталовия контрол в Русия е фактор за бързото поскъпване на дигиталните пари. За други обаче без търсене няма ефект върху цената. „Капиталовият контрол означава, че цените ще се отклоняват в една или друга посока в зависимост от това къде е търсенето“, отбелязва анализаторът и трейдър Алекс Крюгер.

Междувременно разделението между биткойна и акциите продължава да набира инерция. Докато за последните три дни ръстът на криптовалутата е от около 17%, то индексът MSCI AC World, който обхваща акции от 23 развити и 25 развиващи се пазара, се свива през девет от последните десет дни, включително и последните три сесии, съобщава Bloomberg.

„Тази геополитическа среда със сигурност е попътен вятър за криптовалутите“, казва Джоната Чийзман от борсата FTX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още