IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиране в криптовалута в Русия? Първо трябва да минете тест

Забранява се използването на монети като платежно средство, само като инвестиционен инструмент, а самоличността на клиента трябва да е установена

12:33 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Операциите по покупко-продажба на криптовалути в Русия ще бъдат възможни само ако клиентът бъде идентифициран, става ясно от предложение на Министерството на финансите за федерален закон, регулиращ използването на криптовалути в страната. Текстовете забраняват използването на виртуалните пари като платежно средство, а само като инвестиционен инструмент.

С федералния закон се определят изискванията за борси и оператори, които могат да извършват действия с криптовалути и създава специален регистър на операторите.

Дейността на тези фирми ще бъде лицензирана и ще има специален орган, който да следи за нарушения. Международните борси също трябва да  се регистрират и получат лиценз за работа на територията на Русия.

За да защитят правата и интересите на инвеститорите, борсите ще трябва да информират гражданите за рисковете, свързани с придобиването на цифрови валути. Чрез специални тестове ще бъде преценено нивото на познания на физическите лица, които искат да си купят криптовалути.

Ако тези тестове бъдат успешно положени, на руснаците ще бъде разрешено да инвестират до 600 хил. рубли  (почти 14 хил. лева) в цифрови валути годишно. Ако не - допустимата сума за инвестиции ще бъде до 50 хил. рубли годишно. За инвеститори и юридически лица ограничения обаче не са предвидени.

Текстовете дават и дефиниция на "копаенето" на криптовалути, се казва още в съобщението на финансовото министерство.

От началото на година централната банка на Русия и правителството влязоха в остър спор относно цифровите валути, припомня ТАСС. Централната банка беше категорично против всякакви действия, включително и добива на цифрови валути, да бъдат позволени на територията на Русия.

Финансовият министър Антон Силуанов коментира по темата с известно чувство за хумор, че при това положение Русия би трябвало да забрани и интернета. Позицията на правителството е, че липсата на регулация или директната забрана на криптовалутите ще увеличи дела на сивата икономика и измамите, а институциите дори няма да могат ефективно да работят по подобни престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още