IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските киберпрестъпници остават движеща сила при криптопрестъпленията

Близо три четвърти от приходите от атаки със зловреден софтуер миналата година са отишли към адреси, които най-вероятно са свързани с Русия, показва доклад

20:15 | 14.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почти три четвърти от приходите от атаки със зловреден софтуер миналата година – приблизително 400 млн. долара – са отишли към адреси, които „много вероятно“ са свързани с Русия. Това показва доклад на криптоаналитичната компания Chainalysis, цитиран от CoinDesk.

Делът за 2021 г. на приходи от атаки със зловреден софтуер от свързани с Русия актьори. Графика: Chainalysis

Компанията оценява дали атаките са свързани с Русия на базата на три критерия: дали те избягват атаките срещу бивши съветски републики, какъв е езикът и локацията на атаките, както и дали са свързани с базираната в Русия киберпрестъпна организация Evil Corp., посочват от Chainalysis.

Атаките със зловреден софтуер са се увеличили през последната година, показва съвместен доклад на американски, британски и австралийски служби за киберсигурност. Основните цели са северноамерикански адреси, става ясно от друг доклад на Chainalysis.

Русия е дом на множество криптобизнеси, които обработват значителен обем трансакции, включително от незаконни адреси. Общо тези бизнеси получават криптовалути на стойност стотици милиони долари на тримесечие, като пикът на сумата е близо 1,2 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 г.

Общият обем средства, получен от криптобизнеси в Московското сити в периода 2019-2021 г.; законни и нерискови адреси спрямо незаконни и рискови адреси. Графика: Chainalysis

През всяко тримесечие на разглеждания период 2019-2021 г. незаконните и рискови адреси са източник на 29% до 48% от всички получени средства към бизнеси в Московското сити. Общо за трите години бизнесите са получили криптовалути на стойност близо 700 млн. долара, чийто произход е от незаконни адреси. Това са 13% от цялата стойност на монетите, получени за този период.

Сред получателите са Suex – борса, санкционирана от американското правителство, Eggchange, чийто съосновател е арестуван от руските власти през ноември, както и peer-to-peer борсата Bitzlato.

Докладът на Chainalysis посочва, че в някои случаи получените малки обеми незаконно придобити криптовалути може да се дължат по-скоро на липса на яснота за техния произход, а не толкова на криминална дейност.

От всички криптовалути, пренасочени към Московското сити, средствата от измами (313 млн. долара) и от търговия в тъмната мрежа (296 млн. долара) са мнозинството от незаконните потоци през периода между 2019 г. и 2021 г. Измамите със зловреден софтуер са на трето място с 38 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нормално.То де що има няква форма на престъпност, братушките са водеща сила в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Е откъде да дойдат, ако не от Мордор?!! Оттам идва само воня, заплахи, убийства, грабежи, чудовищна корупция и мизерия. Империята на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Я кажи от кого, че не ми се рови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах - "ного вероятно", както винаги. Не се ли сетихте да напишете, че тия прекрасни и неустоимо секси небостъргачи в Московското сити са построени с парите от?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
По статистика на самите янки, те правят най-много зулуми. Иначе колко му е да оставиш 1-2-3 думи/знака на кирилица! Чудно защо за тая кирилица не ни обвиняват нас, нали сме я измислили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
споко, за това на никой не му пука... некви-си кибер престъпници взели парите на други мошеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...са отишли към адреси, които най-вероятно са свързани с Русия, показва доклад..." Кафа, бе. Пак ли highly likely? Няма нужда от доказателства, щото и децата знаят. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още