IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуваните обеми криптовалути намаляват за ужас на борсите

Общо търгуваните обеми на спот пазара са били в размер на 1,8 трлн. долара през януари, което е спад от над 30% спрямо предходния месец

13:08 | 08.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на разпродажбите на криптопазара миналия месец търгуваните обеми също бяха ударени – нещо, което не се отрази кой знае колко добре на борсите, които търгуват с токените.

Общо търгуваните обеми на спот пазара са били в размер на 1,8 трлн. долара през януари, което е спад от над 30% спрямо предходния месец, показва доклад на CryptoCompare, цитиран от Bloomberg. Това е най-ниската сума от края на 2020 г.

„Тава е просто едно изключително тихо, притеснително и несигурно време за криптовалутите“, посочва Ед Хинди, главен инвестиционен директор и съосновател на Tyr Capital. „Умните пари (Smart money; термин за институционални инвеститори/инвеститори на експертно ниво – бел. ред.), както казват, не спят, не си взимат почивка. Но инвеститорите на дребно в криптовалути си взимат почивка, особено когато са били наранени“, допълва той.

Биткойнът започва 2022 г. трудно. Графика: Bloomberg

Намалението на търгуваните обеми ще има директен ефект върху приходите за платформи като Coinbase Global Inc. и Robinhood Markets Inc., посочва Джули Чариел, анализатор на Bloomberg Intelligence. Около 90% от приходите на Coinbase и около 40% от тези на Robinhood са от криптотърговия.

Тя отбелязва, че от Robinhood вече са намекнали, че очакват по-скромни резултати за първото тримесечие. От Coinbase още не са представили данни, но се очаква и тяхната прогноза да е „смекчена“, допълва още Чариел.

Само от началото на годината биткойнът загуби една пета от стойността си, докато някои други по-малки монети изтриха дори още повече. Индекс, проследяващ най-големите 100 криптовалути, е надолу с 26% от началото на годината, а измерителят Bloomberg Galaxy DeFi Index, който обединява някои от водещите децентрализирани протоколи и приложения, се срина с 31% за същия период.

Манията по криптоактивите избухна през 2021 г. Според данни на мениджъра Grayscale Investments мнозинството от инвеститори са влезнали в криптосегмента именно през тази година. Това означава, че последният спад – един от редица в историята на криптовалутите, е бил първи за мнозина от инвеститорите.

Не помага особено и това, че спомените за криптозимата – термин за рязък спад на цената, следван от период на затишие – носят страхове, че всичко може да се разиграе отново. Последната криптозима бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Въпреки че биткойнът има свой собствен много значителен подкрепящ фундамент, има го елемента на диви спекулации, който играе роля“, казва Юриен Тимер, директор във Fidelity Investments.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Не ми се спори по темата дали е пирамида или не обаче има един безспорен факт - правят се много кинти от крипто! И този факт много, ама много дразни определени хора. Кой кога купува и продава си е негова работа. Един титан на мисълта каза преди време,, Който играй пичели, който не играй не пичели". Едно обаче е сигурно - с бесен хейт пари не се изкарват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
nikiangel
преди 2 години
Крипто пирамидата ще се извиси до небето, преди да се срине и камък върху камък да не остане.Заложено е в човешката психология . Купуваш видеокарти или специализирано оборудване които виждаш като домашен принтер за легитимни пари, печатат си сами а ти си гледаш кефа. Малцина могат да устоят на тази утопия. Розовите очила са занитени за криптократуната, затова и може пазарната капитализация не 3 трилиона, ами и 300 трилиона да стигне. Но това не са пари, това са илюзии. Гледайте Gold(2016), същата пирамида, същите розови очила, същия крах, от трилиони, до 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
споко, още идват... всяка пирамида има своя неизбежен край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Прощавайте ***, може ли още една негативна новина по темата? Вие сте ми изключително информативни - всеки път като почнете с FUD това обичайно е сигурен сигнал че пазарът тръгва нагоре. Благодаря!!!Я, кажете като се бил коригирал бития кон с 30 % с колко се коригираха Nasdaq и компания. Опс, ама бития кон тръгна нагоре докато другите май още се коригират :))))) Тъжна картинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още