IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъбите сред централните банкери може да се задействат до края на годината

Борбата с инфалцията, макар и болезнена, може да се окаже по-краткотрайна от очакваното, смята Даниел Мос от Bloomberg

20:54 | 31.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Въпреки че ястребите* в централните банки доминираха през първата половина на 2022 г., бъдещето ще бъде много по-оспорвано. Две от банките, които повишиха лихвите най-рано, вече започнаха да се подготвят за забавен икономически растеж, като признаха и възможността от евентуално намаление в цената на кредитите, пише Даниел Мос от Bloomberg.

Борбата с инфалцията, макар и болезнена, може да се окаже по-краткотрайна от очакваното.

Това бе един от изводите от заседанията на централните банки на Нова Зеландия и на Южна Корея миналата седмица, след като и двата регулатора продължиха с лихвените повишения и загатнаха за последващи такива. Това не са просто две периферни институции: техните предизвикателства са микрокосмоси спрямо това, пред което Федералният резерв на САЩ ще трябва да се изправи, за да върне инфлацията на по-подходящи равнища, докато световният растеж губи своята инерция.

Добре познатите наблюдатели на Фед - Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) - ще постъпят добре, ако внимават. Протоколите от последното заседание на Фед от 4 май успяха да успокоят опасенията от увеличение в размер на 75 базисни пункта (б.п.) от кратко до средносрочен план.

Това може да се тълкува като ход, който улеснява поставянето на пауза на паричното затягане или неговото забавяне.

"Много участници бяха на мнение, че ускоряването темпа на премахване на паричното приспособяване ще постави комисията (по парична политика- б.а.) в по-добра позиция по-късно тази година, за да оцени ефектите от затягането на политиката и до каква степен икономическите събития са оправдали тези промени".

С други думи, побързай и завиши лихвите, за да може да се забавим.

Посланието от заседанието на новозеландския регулатор е подобно. В края на май централната банка завиши лихвите с 50 б.п. - очакван от пазарите и икономистите ход - и сигнализира допълнителни ходове в тази посока. Ако погледнем по-напред в бъдещето, финансовата институция планира понижения през 2024 г.

До втората половина на годината инфлацията ще се е свила до горната граница на целевия диапазон между 1-3% на банката. Растежът ще се забави до малко над 1% в годината, започваща от следващия март, като регулаторът не изключва възможността от рецесия, но посочва, че това не е неговото допускане.

Новият гуверньор на Южнокорейската централна банка Ри Чанйонг също предупреди за инфлационния натиск, като е сигурно, че ще има още лихвени повишения след последното увеличение в края на май, с което основната лихва достигна 1,75%. Централната банка понижи прогнозите си за растежа за тази година. На всяка цена забавете инфлацията, особено когато сте нов в работата и имате квалификации за доказване. Но на каква цена и с какви уговорки?

"Въпреки че банката трябва да остане ястребова в краткосрочен план, може този подход да отслабне впоследствие със забавянето на икономиката", смята Алекс Холмс, икономист в Capital Economics. "Смятаме, че затягането на паричната политика ще приключи тази година", допълни Холмс.

Въпреки че не са точно икономически гиганти, Южна Корея и Нова Зеландия заслужават да им се обърне внимание, особено защото те започнаха да премахването на приспособяващата политика преди Фед, АЦБ или Канадската централна банка.

Реално Нова Зеландия е пионер във въвеждането на официалното таргетиране на инфлацията преди три десетилетия. Страната освен това има опит в неподходящото затягане или разхлабване на паричната политика, като както тя, така и Южна Корея са тясно свързани с китайската икономика, която може да се свие през това тримесечие и е напът да отбележи слаб икономически растеж за 2022 г.

Ако не друго, изказванията на централните банкери от двете страни миналата седмица дадоха възможност да се оцени преобладаващият ястребов тон. Световната икономика се забавя, а миналият месец Международният валутен фонд (МВФ) направи резки ревизии в посока надолу на прогнозите си.

Борбата срещу инфлацията не е нещо, което може да се прави, без да се обърне внимание на цената за това. След пандемията политическият апетит и "публичната толерантност към централна банка, която казва, че инфлацията е влошена и че трябва да преминем през рецесия, е много, много ниска", смята икономистът в университета Харвард Кенет Рогоф.

Рискът от свиване трябва да бъде преценен спрямо това, че "инфлационните очаквания може да излязат извън контрол и да бъдат по-устойчиви, а това означава, че има дори още повече работа за нас в бъдеще", каза гуверньорът в Нова Зеландия Адриан Ор.

Каквото и да направи Ор, алтернативният наратив, който той предлага, е изключително необходим. Ястребите бяха подложени на твърде малко съмнения тази година. Гълъбите може и да отвърнат преди края на 2022 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 месеца
Хубаво е че има пояснение под линия какво е "ястребите" и "гълъбите", но самата необходимост да се обясняват под всяка статия показва че терминът не е подходящ. Изречението може да се каже без да се въвеждат животински аналогии. Те създават объркване - мечки, бикове, ***, гълъби, хиени, змиорки... А пък "банкерът гълъб" извиква асоциация за някой който отлита с парите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още