IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет потенциални оръжия, с които еврозоната може да пребори кризата

Financial Times представя няколко доскоро немислими опции за справяне с дълговата криза в еврозоната

14:17 | 02.12.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Пет потенциални оръжия, с които еврозоната може да пребори кризата

Рискът кризата в еврозоната да излезе извън контрол се увеличава все повече, пише Financial Times.

Спасителният план от 85 млрд. евро за Ирландия не успя да попречи цените на кредитирането за Португалия, Испания и Италия рязко да се повишат. Инвеститорите остават притеснени и от исканията на Германия те да  плащат по-висока цена при бъдещи спасителни операции.

В резултат на това еврото рязко понижи курса си.

Все пак битката за доверието на инвеститорите далеч не е приключила. До известна степен европейските институции успяха да поемат нещата в свои ръце през май, когато драмата около гръцките публични финанси прерасна в обща криза на доверието в европейския валутен съюз.

През пролетта европейските правителства договориха спасителен план за 750 млрд. евро, които да се използват в случай на бъдещи кризи, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) наруши табуто и започна да изкупува правителствени облигации.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише настоява, че решимостта на Европа да овладее кризата не може да бъде подценявана. Добрата новина за лидерите на страните от еврозоната е това, че те разполагат с арсенал от финансови и политически инструменти, който могат да приложат в случай, че доверието в пазарите не се възстанови скоро.

Лошата новина обаче е, че тези средства не могат лесно да се използват. Пречките са политически и правни, като касаят включително деликатния баланс в Германия, където всеки намек за субсидия или финансова помощ среща заплахата от вето в конституционния съд.

Въпреки всичко Financial Times представя няколко доскоро немислими опции, които еврозоната би могла да използва в такава ситуация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
finansa
преди 13 години
m17,не забравяй,че и франсетата са "***"... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Айде започна и още една война - Германия срещу останалите. Във всяка от тези пет мерки, FT хитро е споменал Германия като опозиция на останалите. То не че не е така де - така е и си има причини за това, но въпросът е дали Германия трябва да "падне" до нивото на останалите или останалите трябва да се "изкачат" до нивото на Германия. Погледнато в по-широк исторически и политически план, еврозоната ще покаже възможно ли е една развита и дисциплинирана страна да повлияе и изтегли до своето ниво други, не толкова развити и не толкова дисциплинирани страни. Бих казал (колкото и драматично да звучи :) ), че събитията на които сме свидетели са епохални. И дотолкова, доколкото Европа ще може да служи като един пример, тези събития ще са важни не само за Европа, но и за света в светлината на въвеждането на една обща световна валута и общ световен икономически ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Dror
преди 13 години
Моля, пишете на кирилица!***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
m17
преди 13 години
Не е споменато и най-вероятното "немислимо" оръжие - Германия и Франция отказват да финансират безрасъдното харчене на свинете което принуждава тези страни съвсем доброволно да напуснат Еврозоната и да си решат фискалните проблеми с прастарото пешение - инфлация. Накрая в еврозоната остават само надеждни държави като всеки има едно наум какво го чака ако прекалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
dobribozhilov
преди 13 години
Не е посочено само най-важното и единствено истинско и честно оръжие - икономии на държавни разходи, свиване на жизнения стандарт до колкото изкарваш, и изплащане на досега натрупаното "папкане" чрез затягане на коланите и известно време живот в по-малък социален разкош...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още