fallback

Рубини: Независимо от всичко, нова програма за вливане на ликвидност ще има

Реалността е, че САЩ отново се насочват към рецесия, а един от малкото патрони в арсенала на Фед са мерките за подкрепа на пазара

08:13 | 26.08.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Трети кръг на програмата за вливане на ликвидност на финансовите пазари неминуемо ще има. Такъв ще видим още до края на тази година, категоричен е икономистът Нуриел Рубини, цитран от CNBC.

„Реалността е, че сме се насочили към нова рецесия и е един от малкото патрони, с които Федералният резерв разполага, е монетарната политика и по-конкретно третата програма за вливане на ликвидност (QE3)”, посочва Рубини.

Според него шансът от повторна рецесия вече е над 50%.

Рубини е категоричен, че ще има QE3, независимо от това, дали той ще бъде обявен при днешното изказване на Бен Бернанке, или по-късно през годината.

Икономистът обръща внимание на последната среща на ръководителите на Фед, на която бе обявено, че „е обсъждан широк кръг от варианти в случай, че икономиката отлабне”, както и че евентуални нови слаби данни биха били „спусък” за централната банка да предприеме действия.

Рубини е съгласен с президента на САЩ Барак Обама, че в краткосрочен план САЩ имат нужда от фискални стимули, а в средносрочен – от орязване на разходи. Икономистът обаче не вярва ръководителят на Белия дом да успее да въздейства на ситуацията.

„Не виждам шанс за това, Конгресът да приеме предложенията на Обама в година на избори, когато колкото по-слаба става икономиката, толкова шансът за втори мандат на президента става по-малък”, обяснява Рубини.

На клиентите си Рубини препоръчва да стоят извън пазара, като заемат кешови позиции. Той признава, че парите в брой не носят доходност, но ги посочва като по-добра алтернатива от един 20-30 процентов спад в сцените на акциите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback