fallback

Уолстрийт не вижда светлина в тунела

Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите, а това не е капитализъм, коментира Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

10:07 | 13.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател

Банкерите и трейдърите на Уолстрийт, изправени пред демонстрантите, които вече четвърта седмица живеят на палатки насред финансовия център на Ню Йорк, твърдят, че са ядосани, но по съвсем други причини, пише Bloomberg.

Краят на ерата на спадове и разочарования за финансовия сектор може и да не настъпи с години. Това е мнението на повече от двадесет банкери и инвеститори, интервюирани на фона на протестите на Уолстрийт. Обвинявайки щатското правителство във вмешателства и организирането на лов на вещици, те изтъкват липсата на задоволителна глобална стабилност, ливъридж и апетит за рискови активи като причини за инвестиционната апатия въпреки привлекателно ниските цени на акциите.

„Не мисля, че моментът е добър за правене на пари. Сега е време за оцеляване“, казва Чарлз Стивънсън, президент на хедж фонда Navigator Group и президент на Борда на директорите на 740 Park Ave - сградата, в която живеят председателят на Blackstone Group LP Стивън Шварцмън и изпълнителният директор на CIT Group Джон Тейн. Сградата е една от мишените на протестиращите. „Бъдещето няма да е като миналото, което познаваме“, казва Стивънсън. „От това блато няма изход.“

Анемичната глобална икономика, европейската дългова криза, щатската безработица, застинала малко над 9% и замиращите фондови пазари охлаждат еуфорията, обхванала Уолстрийт през 2009 г., когато секторът се радваше на рекордни печалби, твърдо убеден, че финансовите проблеми са останали в историята. Подкрепата на спасителния план за щатските банки на стойност 700 млрд. долара, осигурени от данъкоплатците, както и на извънредното финансиране на стойност 1,2 трлн. долара от страна на Федералния резерв (Фед), отдавна е изчерпана и следващата седмица Goldman Sachs вероятно ще отчете своето второ тримесечие на загуби от 1999 г. насам, когато компанията стана публична, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

„Финансов балон“

„Те няма да изкарат парите, които искаха“, казва Уилям Хамбрехт, председател на базираната в Сан Франциско WR Hambrecht & Co. “Не съм сигурен, че хората наистина осъзнават факта, че това, което преживяхме, беше спукването на истински финансов балон“.

Новите правила на Базелския комитет за банков надзор (BCBS) предвиждат удвояване на изискванията за капиталова адекватност на банките. Освен това фиксираните приходи на банките могат да се понижат с 25%, ако бъде приет вариант на правилото Волкър, забраняващ търговията за сметка на клиенти, твърди Брад Хинтс, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. Ливъриджът на редица банки, включително Goldman Sachs и UBS, е паднал наполовина, докато според изследване на Morgan Stanley новите регулации могат да понижат възвращаемостта от търговията с акции с между 4 и 6 процентни пункта.

Новите правила са резултат от политиката на „популистката администрация във Вашингтон“, казва инвеститорът Уилбърт Рос. Джон Фелан, съосновател на базирания в Ню Йорк MSD Capital LP фонд, управляващ активи за милиардера Майкъл Дел, заявява, че „цялата капиталистическа система е поставена под въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
fallback