IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолстрийт не вижда светлина в тунела

Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите, а това не е капитализъм, коментира Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

10:07 | 13.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: _PaulS_, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама Нобелови лауреати - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман. Снимка: _PaulS_, лиценз: CreativeCommons

Не всеки е загрижен за банките

„Не бих пролял твърде много сълзи за Уолстрийт“, казва Нийл Барофски, бивш инспектор на програмата за спасяване на банките и преподавател в Нюйоркския университет. „Систематичното предимство, на което твърде големите, за да фалират банки се радваха преди финансовото фиаско от 2008 г., в краткосрочен план може и да е намаляло, но структурата все още е същата и почти със сигурност ще ги катапултира до рекордни печалби и бонуси, когато добрите дни настъпят отново.“

Рос, който е на 73 години и е председател на базираната в Ню Йорк WL Ross & Co. посочва, че „вродената изобретателност на Уолстрийт не трябва да бъде забравяна“ и че „историята на инвестиционната общност показва, че тя ще намери пътя към печалбите“.

Въпреки някои потенциално печеливши възможности като Universa Investments LP - базиран в Калифорния „тейл-риск“ фонд, който за първите 8 месеца на годината отчита печалби между 20 и 25% повечето компании на Уолстрийт страдат.

Миналия месец Джеймс Стенли, изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., прогнозира, че през третото тримесечие приходите от сделки на банката може да паднат с 30%, а таксите от инвестиционно банкиране с 50%.

Майкъл Карп, изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк компания за набиране на персонал Options Group Inc., посочва, че средните доходи на Уолстрийт през тази година ще паднат с 30%. Доходите ще останат без промяна или ще се понижат дори при бизнеси, които се представят сравнително добре като фондовете, управляващи активи на развиващите се пазари, както и тези за суровини.

Карп споделя, че преди месец е разговарял с млад трейдър, който миналата година е спечелил 500 хил. долара в една от 6-те големи инвестиционни банки на Уолстрийт.

Трейдърът, 27-годишен абсолвент от университет в елитната Бръшлянова лига (Ivy league), се оплакал, че през тази година е работил много повече, но ще изкара по-малко пари. „Това е много разочароващо за хората“, казва Карп. „Особено за завършилите добри университети младежи на Уолстрийт, мечтаещи да станат милионери.“

След като на 1 октомври нюйоркската полиция арестува 700 от протестиращите на Уолстрийт, движението получи подкрепата на двама икономисти, носители на Нобелова награда - Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман.

„Имаме прекалено много регулации, които контролират демокрацията и недостатъчно регулации, които да накарат Уолстрийт да се държи прилично“, казва Стиглиц, професор по икономика от Колумбийския университет. „Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите. Това не е капитализъм.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
има светлина и то силна в тунела тез кьорави ли са?и ако не видат светлината на насрештния влак то поне не 4уват ли буботенето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Уолстрийт не вижда светлина в тунела:Затова пък БАБА ПЕНА вижда......и инвестирва в "БУРКАН БАНК".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Значи викаш не са важни фактите, а е важно кой ги казва? Т'ва че 89-та си живеехте в един измислен свят не значи кой знае колко. И че е имало една печаливша фирма за всеки десет черни дупки какво ни бръсне? Или по-точно за това сте били една печаливша фирма - щото е имало десет други губещи да ви покриват масрафа.Всъщност и това, което наричаш "външен дълг" въобще не ме интересува за какво е изхарчено, след като не го дължа аз (т.е. не е държавен)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Съгласен съм с всичко, което казваш и с цифрите, но не съм съгласен с интерпретацията. Преходът, ако това след 1989 година може да се нарече преход, а според мене е следване на траектория зададена от псевдо-социализма и от псевдо-елитите. Да не говорим за това, че някои хора още през средата на 80-те знаеха какво ще се случва и някои се изнасят, други проектират "прехода".Ето и някои други цифри БВП на България пада с цели 32% сумарно за перида 1990-1997 като през 1997 година то е 63% от БВП през 1989. За този период гражданите губят 55 стотинки за всеки свой лев спестявания. В индекса на човешкото развитие HDI страната от 31-во отива на 69 място. Хероинът, който е почти непознат на широките маси през 80-те (имало е за целия период от около 10 години общо 1 500 случая на регистрирани наркозависими) намира място в индекса на отчаянието - явно благодарение и на държавна политика. За съжаление, проблемът явно е, че обществото не иска, а вече и почти не може да осъществи промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ЕВАЛЛА......!!!!!.....оплескахме работата.......!!!!!????.....и нема оправия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Извинявай, че проявавам неуважение, но на твоята възраст е добре вече да може човек да прави разлика между статистика и пропаганда, както и да оценява обективно заобикалящия го свят. Кое му е доброто на лошото производство и за какво ти е производство без търговци, адвокати и PR - просто така само по себе си. Как стана така, че на девети Ноември 1989 всичко течеше по мед и масло, а на единадесети Ноември - пълна разсипия - да не би да има нещо съмнително в цялата история около комунизма, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Колко сериозно анализирате и оценявате събитията в света около нас личи и от начина, по който водите дискусията тук. Без изобщо да имате идея кой съм, каква квалификация и кариера имам, вече ми сложихте диагноза и етикетче... :lol: За съжаление, нещата не са толкова прости и това личи от хала, на който е държавата ни. С политически клишета не се прави икономика. Прави се с производство! И най-лошото производство е по-добро от липсата на производство! Това в бившите соцстрани беше мантрата, с която лягахме и с която ставахме! Не произвеждаш ли принадена стойност, отиваш в джаза! Това се случи и със Запада, който изнесе производството си в Азия и сега се чуди защо те имат пари, а той няма... И за най-мърлявата бурмичка може да се намери клиент, но когато търговците, адвокатите и PR специалистите станат гръбнак на икономиката, тогава пътят е само надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Значи си бил номенклатурчик и член на БКП, а сега си "бизнесмен". За твое сведение прекалено малко хора можеха "да пълнят задгранични паспорти с печати" защото пътуванията на Запад бяха забранени за "плебса". Другото нещо е , че този тогава 4 годишен малчуган сега е 25 годишен мъж, има право да живее като нормален човек, а и освен това просто може да е по-умен от теб, нищо, че не е номенклатурчик или комунистическо синче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Интересна позиция си имал в "добрия стар соц". Доста интересна.Достапът до нещата , които описваш, ги имаха определен кръг хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
И защо, след като аз пък през 1989 г. бях на 30 г., вече бях ръководител на производство със 120 души персонал, в задълженията ми влизаше постоянно планиране (месечно и годишно, по две валутни направления) на внос на машини, съоръжения и материали и на износ на готова продукция, имах колеги от всякакви браншове и обменяхме инфо по панаири и симпозиуми, пълнех по един служебен задграничен паспорт на година с печати от командировки на запад и можех да сравнявам тук и там..... и защо ти, който си бил тогава на 4 г., трябва да ми обясняваш какво е било, а аз трябва да се съглася? Аз, а не ти знаеш какво представляваше стопанството на нашата страна тогава, а сега какво е вече всички знаем... Обаче все пак ми е много интересно утроеният външен дълг спрямо тогава от какво е натрупан и в какво са вложени новите борчове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още