IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите залагат на „черните лебеди“

Европейската дългова криза и заплахата от глобална рецесия пренасочват все повече средства към хедж фондове, предлагащи защита от екстремни събития, пише FT

18:36 | 04.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите залагат на „черните лебеди“

На фона на европейската дългова криза и надвисналата заплаха от глобална рецесия, инвеститорите пренасочват все повече средства към хедж фондове, предлагащи защита от екстремни събития, пише Financial Times.

Фондовете, предлагащи защита от тейл-рискове (извънредни рискове) са създадени, за да гарантират доходност в изключително редките случаи на събития, характеризиращи се с ниска вероятност и огромен пазарен ефект. Обикновено подобни фондове залагат на драматични флуктуации на индексите, като се опитват да минимизират загубите си по време на „бичи“ или стабилен пазар.

Сред предизвикалите интереса на инвеститорите се нареждат тейл-риск хедж фондове, управлявани от Bennelong Asset Management, 36 South и Saba, основана от бившия трейдър на Deutsche Bank Боаз Вейнщайн.

Управляваните от тях активи не са значителни за стандартите на индустрията – 66 млн. долара, 80 млн. долара и 550 млн. долара съответно, но и трите фонда са нараснали с над 10% през август и септември, поради комбинация от добро представяне и приток на инвеститорски капитал, сочат данни на JPMorgan.

Фондове, управлявани от Man Group, Capula и Universa също се радват на свежи капитали, сочат данни от проучване на FT. Universa е консултиран от Насим Талеб, автор на "Черния лебед" и критик на традиционните методи за управление на риска във финансовия сектор.

Цената на други хедж инструменти, типично използвани от инвеститорите, като борсово търгуваните продукти, базирани на CBOE Volatility Index, също рязко нараства.

Николаус Панигиртзоглу, директор за Европа на отдела за алтернативни инвестиции на JPMorgan посочва, че „цената на нормалните инструменти, които хората използват при традиционното хеджиране (носещи печалба, когато индексите се понижават), значително са поскъпнали“.

Поради опасенията около еврозоната, от началото на август цената на iPath S&P 500 Vix краткосрочните борсово търгувани фючърси се е повишила с 138%. Много инвеститори се пренасочват към хедж фондовете, коментира той.

„Предизвикателството за хедж фондовете ще е да намират по-евтини инструменти за тейл-хеджове, като някои структурирани продукти, условни хеджове и дългосрочни деривати“, допълва Панигиртзоглу.

Арон Йеари, портфолио мениджър на Pine River, предупреждава, че при опитите си за хеджиране инвеститорите трябва да избягват поемането на необичайни рискове.

„Ако се поддадете на подобна изкривена логика, при която в даден момент се оказва, че купувате фючърси за памук, за да се предпазите от пазарни катаклизми, това определено не е добър начин да управлявате парите си. Ако станете прекалено езотеричен със своите хеджове, това може да не се окажат добри хеджове въобще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
SoKoLoV
преди 12 години
хахах Ами някои сеща ли се как хедж фондовете предлагат защита.Как и какъв е механизмът им за печалби или доходност.Май нещо противоречията ви са прекалено много.Не е само превода тои е също произлязъл от болните фантазии на някои.Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
koly-03
преди 12 години
Голяма глупост е заглавието ! Чели ли сте книгата "Черният лебед" на Насим Талиб? Става дума за неочаквани, непредвидими случаи. Както и да е, има много черни лебеди ама не съм толкова подготвен за да ги посоча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още