IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мечи" настроените хедж фондове печелят на фона на спада на глобалните пазари

Мениджърите копират поведението си от времето след краха на Lehman, но много от тях балансират портфейлите си с оглед шанса за разрешаване на европейската криза, пише FT

16:45 | 06.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
"Мечи" настроените хедж фондове печелят на фона на спада на глобалните пазари

Поради несигурността на пазарите, предизвикана от дълговата криза в еврозоната, "мечи" настроените мениджъри на хедж фондове отчетоха едни от най-значителните си печалби след колапса на Lehman Brothers, пише Financial Times.

На фона на депресията на глобалните пазари през август и септември, фондовете, управлявани от гиганти в индустрията като Brevan Howard, Caxton Associates и GLG Partners се похвалиха със солидни печалби.

През последните два месеца основният фонд на Brevan Howard е нараснал със 7%, докато за същия период управляващият 5 млрд. долара фонд на Caxton Associates е спечелил 6%.

Управляващият 2 млрд. долара Atlas Macro Fund на GLG, ръководен от легендарния бивш брокер на Goldman Sachs Дрис Бен-Брахим и бившия брокер на Pimco Джамил Баз се е повишил с 16,6%.

За същия период индексът MSCI world се е понижил със 7,5%, а повечето хедж фондове са загубили средно по 6%, разкриват данни на Hedge Fund Research.

Пазарите бяха обзети от „тежка загуба на доверие в политическите лидери, институциите и системата като цяло“, казва Бен-Брахим от GLG.

Андрю Лоу, изпълнителен и финансов директор на Caxton посочва, че пазарите се приспособяват към "мечата" среда, в която се намират от години.

„Трудно е да се каже дали нещо може да предизвика пазарен ръст – това важи за САЩ, Европа и Великобритания“, посочва той.

Чрез далновидни "мечи" позиции други хедж фонд мениджъри също надхитриха пазарите през последните седмици. Сред тях са Пол Тюдър Джоунс, чийто BVI Global спечели 3% през август, както и Comac Capital на Колм О'Шей, който от началото на август е нараснал с 3%.

„Това което обуславя печалбите е стремежът на инвеститорите да избягват рискове“, казва Омар Кодмани, президент на Permal Group, която разполага с 21 млрд. долара инвестирани в хедж фондове. „Откриваме мениджъри, които залагат на щатските облигации, германските бонове и долара“. Те копират поведението на тези, които спечелиха след колапса на  Lehman Brothers преди три години.

С перспективата за скорошно решение на систематичната криза в Европа на хоризонта обаче много "мечи" настроени мениджъри сега внимателно балансират инвестиционните си портфейли.

Координираните политически действия за разрешаване на систематичните банкови проблеми почти със сигурност ще бъдат приети добре от пазарите. „Ръстът ще бъде значителен“, посочва Лоу. „Въпреки това перспективите пред икономическия растеж са слаби – в Европа никой нищо не е предложил за решаването на този проблем.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още