IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През август хедж фондовете са записали четвъртия най-слаб месец в историята си

Внезапният спад на водещите борсови индекси по света е заварил фонд мениджърите неподготвени, пише Financial Times

09:39 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
През август хедж фондовете са записали четвъртия най-слаб месец в историята си

Много от най-големите хедж фондове са претърпели загуби за милиарди в най-тежкия месец за финансовите пазари след колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, пише Financial Times.

Сривът на фондовите борси по света е сварил мениджърите на фондовете неподготвени, което е предизвикало сериозни загуби. Те пък са довели до допълнителни разпродажби за освобождаване на пари в брой, което също е допринесло за негативните резултати.

Според предварителни оценки на Hedge Fund Research хедж фондовете са записали 4,1 на сто загуба през август, което прави месеца четвърти най-слаб в историята на сектора.

Сред големите губещи са фондовете на Paulson&Co, които разполагат с 36 млрд. долара за управление. Към 19 август флагманът на компанията – фондът Advantage Plus, се е движел със загуба от 14%, разкрива инвеститор. Това е увеличило негативния резултат на фонда от началото на годината до 39%, или 4 млрд. долара.

Запознати с вътрешна информация източници споделят, че много от фондовете не са били подготвени за внезапно преструктуриране на позициите спрямо макроикономическите събития, и по-специално към това, което се случи в САЩ.

Много от мениджърите с традиционна стратегия за хеджиране на дългите позиции с къси са се оказали в неизгодна ситуация, тъй като позиционирането им за спад е било доста ограничено на фона на дългите залози.

Хедж фондът на JPMorgan Highbridge Capital, прилагащ стратегията дълги/къси позиции, се е движел със загуба от 9,2 на сто в средата на месеца. Водещият фонд на Бил Акман в компанията Pershing Square пък е регистрирал загуба от 6,7 на сто.

В Европа също са били записани доста загуби. Един от основните фондове на Egerton Capital, който е от пионерите на хедж индустрията на Стария континент, е записал загуба от 5 на сто през първите две седмици на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още