fallback

Ел-Ериан: Глобалната икономика е на прага на сериозно забавяне

Според изпълнителния директор на Pimco съществува 35% риск еврозоната да се разпадне през следващите 6 месеца

13:34 | 03.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. (Pimco) Мохамед Ел-Ериан определи свиването на мениджърските поръчки в Европа и Азия като „плашещо“ и коментира, че световната икономика преживява най-тежкото си забавяне от глобалната рецесия през 2009 г., съобщава Bloomberg.

Според Ел-Ериан глобалният икономически растеж през следващите 12 месеца ще се забави до 2,25% спрямо 3,9% през 2011 г., 5,3% през 2010 г. и свиване от 0,6% през 2009 г., по данните на Международния валутен фонд (МВФ). 

„Наблюдаваме сериозно синхронизирано забавяне“, коментира Ел-Ериан. Неговата прогноза отразява проблемите пред глобалната икономика на фона на дълговата криза в еврозоната и забавящият се растеж в САЩ и Китай.

Публикувани вчера данни за мениджърските поръчки разкриват, че през юли производството в еврозоната отбелязва рекорден за последните 37 месеца спад, докато в Китай индустриалната активност на практика е в стагнация.

Глобалното забавяне настъпва в тежък момент за американска икономика, коментира Ел-Ериан.

Анализаторът прогнозира 1,5% ръст на щатската икономика през следващите 12 месеца   - резултат, който е опасно близък до определението за стагнация. Според него рискът от рецесия в САЩ е между 25% и 33%.

„Въпреки че рецесията не е основната ми хипотеза, тя със сигурност е реална възможност“, казва Ел-Ериан. През изминалото тримесечие щатската икономика се забави до 1,5% на годишна база от 2% през първите три месеца на годината.

Според Ел-Ериан през следващата година икономиката на еврозоната ще се свие с 1,5%. За 2011 г. икономическият ръст на страните от валутния съюз беше 1,5%, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

По повод на приключилата вчера среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ел-Ериан коментира, че президентът на централната банка Марио Драги има основание да отложи намесата на институцията.

Драги иска да окаже натиск върху европейските правителства да предприемат по-решителни мерки като в същото време консервира ограничените ресурси на банката. По този начин обаче той рискува да влоши ситуацията, допълва Ел-Ериан.

„Когато в крайна сметка предприемат нещо след месец, те ще бъдат по-неефективни, отколкото ако го бяха направили сега“, изтъква той. Според него съществува 35% риск еврозоната да се разпадне през следващите 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback