IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Глобалната икономика е на прага на сериозно забавяне

Според изпълнителния директор на Pimco съществува 35% риск еврозоната да се разпадне през следващите 6 месеца

13:34 | 03.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. Мохамед Ел-Ериан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Pacific Investment Management Co. (Pimco) Мохамед Ел-Ериан определи свиването на мениджърските поръчки в Европа и Азия като „плашещо“ и коментира, че световната икономика преживява най-тежкото си забавяне от глобалната рецесия през 2009 г., съобщава Bloomberg.

Според Ел-Ериан глобалният икономически растеж през следващите 12 месеца ще се забави до 2,25% спрямо 3,9% през 2011 г., 5,3% през 2010 г. и свиване от 0,6% през 2009 г., по данните на Международния валутен фонд (МВФ). 

„Наблюдаваме сериозно синхронизирано забавяне“, коментира Ел-Ериан. Неговата прогноза отразява проблемите пред глобалната икономика на фона на дълговата криза в еврозоната и забавящият се растеж в САЩ и Китай.

Публикувани вчера данни за мениджърските поръчки разкриват, че през юли производството в еврозоната отбелязва рекорден за последните 37 месеца спад, докато в Китай индустриалната активност на практика е в стагнация.

Глобалното забавяне настъпва в тежък момент за американска икономика, коментира Ел-Ериан.

Анализаторът прогнозира 1,5% ръст на щатската икономика през следващите 12 месеца   - резултат, който е опасно близък до определението за стагнация. Според него рискът от рецесия в САЩ е между 25% и 33%.

„Въпреки че рецесията не е основната ми хипотеза, тя със сигурност е реална възможност“, казва Ел-Ериан. През изминалото тримесечие щатската икономика се забави до 1,5% на годишна база от 2% през първите три месеца на годината.

Според Ел-Ериан през следващата година икономиката на еврозоната ще се свие с 1,5%. За 2011 г. икономическият ръст на страните от валутния съюз беше 1,5%, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

По повод на приключилата вчера среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ел-Ериан коментира, че президентът на централната банка Марио Драги има основание да отложи намесата на институцията.

Драги иска да окаже натиск върху европейските правителства да предприемат по-решителни мерки като в същото време консервира ограничените ресурси на банката. По този начин обаче той рискува да влоши ситуацията, допълва Ел-Ериан.

„Когато в крайна сметка предприемат нещо след месец, те ще бъдат по-неефективни, отколкото ако го бяха направили сега“, изтъква той. Според него съществува 35% риск еврозоната да се разпадне през следващите 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Евентуално Гърция ще я изритат , но има сценарии и да не стане . Всяка година балона Гърция се пука със скорост от 5-7 % . От началото на 2008 вече са с над 30 % надолу . В началото излезе информация че 50 % от БВП-то им е надписано така че имат още да наваксват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Аз пък мога да се басирам с него, че за следващите 6 месеца риска е нулев. Залагам 100 $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Е Мохамедчо какво да каже, тука често го слушане едно и също си говори и все за едно мисли как някой да му напечати от някъде пари та да понаправи някой печалбичка, уви напоследък голяма суша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Ако обърнем процентите излиза, че 65% е шансът всичко да е ок и да няма драма :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Предната простотия по темата. Готов съм да се обзаложа със който желае че това няма да се случи в следващите 6 месеца на бутилка хубаво уиски. Чакам залози ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Риска да се разпадне ЕЗ според мен е над 51 %. И най-добре е да се разпадне , като всеки си върне собствената валута. За 4-5 години ще си стабилизира всеки финансите а оттам и икономиката. Марио Драги обяви , че ЕЦБ ще помага но първо правителствата трябвало да помолят за помощ. Ми нали като помолят и финансовите пазари ще ги опостушат с високи лихви.Оттам заробването/зависимостта от ЕЦБ е до смърт на единия от двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Наблюдаваме сериозно синхронизирано забавянеТочно в 10 -ката. Всичко е под контрол - без сериозни локални сривове . Корабът потъва плавно. А негативните ефекти се разпростират и до най здравите части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още