IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изостави ли СТО мечтата за свободна търговия?

От избора на следващ директор на организацията зависи дали тя ще запази централното си място в глобалната търговска система

14:16 | 14.01.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на СТО Паскал Лами. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на СТО Паскал Лами. Снимка: Ройтерс

Докато търси нов изпълнителен директор, който да я изведе от омагьосания кръг на безуспешни преговори, Световната търговска организация (СТО) изглежда обречена да бъде подкопана от серия двустранни договори, които биха оставили много от най-бедните страни по света без право на глас, пише CNBC.

След създаването на СТО преди 18 години като „третата колона“ на икономическата система, наложена след края на Втората световна война, наред със Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), митата по света се понижиха с около една трета, а световните пазари станаха по-отворени.

Последва бум на търговията, който се ускори допълнително, след като Китай стана член на организацията през 2001 г. Същата година на срещата в Доха СТО стартира амбициозна инициатива за по нататъшна либерализация, която щеше да е от полза преди всичко на развиващите се страни.

Разговорите продължиха без особен резултат 10 години, а различията между развитите и развиващите се страни, не на последно място по въпроса за земеделието, останаха неразрешени. Изпълнителният директор на СТО Паскал Лами, който през 2005 г. обеща да превърне преговорите в свой „първи, втори и трети приоритет“, през 2011 г. призна, че те са в задънена улица.

Първият изпълнителен директор на СТО Питър Съдърланд коментира, че „това е уникален провал в историята на глобалните търговски преговори“.

Патовата ситуация доведе до опити за договаряне на преференциални търговски отношения извън СТО – регионални проекти като водената от САЩ инициатива за Транстихоокеанско партньорство и двустранни сделки като тази, която Европейският съюз (ЕС) иска да сключи със САЩ.

„Ако която и да е от двете сделки бъде договорена, нещо в което се съмнявам, огромна част от световната търговия ще бъде вкарана в дискриминационна рамка“, коментира Съдърланд. 

Британският премиер Дейвид Камерън дори превърна сделката между ЕС и САЩ в един от основните приоритети на британското председателство на Г-8, което стартира този месец.

„Големият въпрос се състои в това запазва ли СТО своето централно място в глобалната търговска система? Това ще зависи от следващия директор на организацията“, казва Саймън Евънет, професор по международна търговия от Университета Санкт Гален в Швейцария.

В края на месеца ще бъдат представени 9 кандидати за поста на изпълнителен директор на СТО и никой от тях не се очаква да обещае лесно решение за проблемите на организацията.

СТО има нужда от Бернанке или Драги – лидер, който разбира, как светът се е променил и как политиката трябва да се промени с него – а не Грийнспан или Трише, които просто прилагаха стари правила и следваха догматичен модел“, коментира Ричард Бадуин, професор по международни икономически отношения от Graduate Institute в Женева.

Шансовете за подобна революция обаче не са големи.

„САЩ и Китай имат изгода да оставят патовата ситуация в СТО нерешена“, казва Яагдиш Бхагуати, професор по икономика от Колумбийския университет. „Китай не може да получи това което иска чрез някой от сценариите, разглеждани в Доха, докато за момента САЩ не виждат изгода от приключване на въпросните преговори“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
100% си прав защото твоите стоки са на неконкурентни цени и си аут. Трябва да компенсираш откъм по-ниски заплати или др. начин ,което си е автогол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
тука няма значение какво е Киото, но не може едни да се стремят да опазват околната среда, а други - не и всички да се гледат под общ знаменател. Няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 11 години
Пич, киото е пълен булшит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
eboyanov
преди 11 години
ъбсурдно е държавите които са сключили договора от Киото и вкърват луди пари за намаляване на парниковите емисий, както и спазване на човешките права да се отворят за държави които не са подписали тези два договора ( или само единия, като САЩ например). трябва да се обосноват икономически рамки, иначе по този начин в китай, индия и русия и сащ винаги ще бъде много по-икономично да започнеш бизнес, отколкото в европа и япония кито трябва да се събразяват с наложените правила от Киото. ъбсурдно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още