fallback

Не е ли най-добре в крайна сметка еврото да бъде изоставено?

Финансово здравите страни от ядрото на еврозоната може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия

08:22 | 05.04.13 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

След като през последните няколко дни станахме свидетели на поредния спад на доходността по испанските и италианските облигации, не може да не си зададем въпроса, какво точно пазарите не могат да проумеят, пише ТheАutomaticЕarth.

Проблемите на Италия ще се задържат над Европа като буреносен облак и през лятото, скандалите около Кипър се задълбочават, френският президент Франсоа Оланд трепери за поста си, тъй като личният му приятел и бюджетен министър Джером Чузак се оказа обикновен измамник, а в Испания дори щерката на Крал Хуан Каролс II Принцеса Кристина се оказа заподозряна във финансов скандал.

Европейският съюз (ЕС) захранва корумпираните страни PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, a може би би било добре да намерим място и за едно C, което да обозначава Кипър – Cyprus) с парите данъкоплатците, при това съвсем открито. Сега обаче дори собствениците на депозити ще трябва да плащат... или поне такъв е планът и той вероятно ще се провали.

Да погледнем какво се случва с Италия 5 седмици след изборите. Краткият отговор е „не много“. Политиците не успяха да съставят ново правителство, тъй като повечето партии отказват да се включат в коалиция с останалите. Водачът на лявото движение Берсани отказва предложенията на Силвио Берлускони, докато анархистично настроеният комедиант Бепе Грило не желае да разговаря с никой.

Ето защо преди няколко дни президентът на страната Наполитано представи екип от 10 съветници, които трябва да му кажат как да постъпи. И тъй като за момента на хоризонта не се очертава никаква коалиция, те вероятно ще го посъветват да състави служебно правителство.

Това обаче няма да се хареса на мнозинството италианци, които ще настояват, че най-удачно в подобен случай е правителството на Монти да управлява, докато не бъдат проведени нови избори.

Ситуацията, откакто Марио Монти се появи на политическата сцена, се е променила чувствително и идеята за ново служебно правителство може по скоро да предизвика анархия, отколкото да гарантира стабилността.

Интересно е, че сред 10-те съветници, предложени от президента, има леви и десни политици, но не и представители на движението 5 звезди на Грило. Също е интересно, че за момента Наполитано е оставил една опция без коментар – възможността партията на Грило да състави правителство с подкрепата на Берсани. Всъщност Грило не е отхвърлял възможността той самият да заеме премиерския пост.

Между другото мандатът на Наполитано изтича на 15 май и италианският парламент ще трябва да назначи нов президент. Това обаче може да се окаже далеч не лека задача.

А какво да кажем за Кипър? Едва седмица, след като двуседмичното правителство в Никозия сключи сделка с тройката международни кредитори – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС) - финансовият министър подаде оставка, а доведеният син на президента Анастасиадес се оказа обвинен за това, че е изнесъл 21 млн. евро от Laiki Bank във Великобритания дни преди сключването на споразумението.

Причината за сгромолясването на Римската империя не е една, но динамиката в отношенията на Рим с провинциите определено е изиграла своята роля. Колкото повече Рим разчиташе на натиск върху периферията, за да затвърждава властта си, с толкова по-силна съпротива се сблъскваше. В края на краищата племената от периферията се надигнаха и опустошиха цялата империя.  

Може би най-добрият съвет към страните от Южна Европа е да си тръгнат, тъй като ако не го направят, в определен момент несъмнено ще бъдат обвинени, че застрашават сигурността на страните от ядрото на еврозоната. Друг е въпросът, че в крайна сметка страните от ядрото може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
fallback