IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е ли най-добре в крайна сметка еврото да бъде изоставено?

Финансово здравите страни от ядрото на еврозоната може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия

08:22 | 05.04.13 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през последните няколко дни станахме свидетели на поредния спад на доходността по испанските и италианските облигации, не може да не си зададем въпроса, какво точно пазарите не могат да проумеят, пише ТheАutomaticЕarth.

Проблемите на Италия ще се задържат над Европа като буреносен облак и през лятото, скандалите около Кипър се задълбочават, френският президент Франсоа Оланд трепери за поста си, тъй като личният му приятел и бюджетен министър Джером Чузак се оказа обикновен измамник, а в Испания дори щерката на Крал Хуан Каролс II Принцеса Кристина се оказа заподозряна във финансов скандал.

Европейският съюз (ЕС) захранва корумпираните страни PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, a може би би било добре да намерим място и за едно C, което да обозначава Кипър – Cyprus) с парите данъкоплатците, при това съвсем открито. Сега обаче дори собствениците на депозити ще трябва да плащат... или поне такъв е планът и той вероятно ще се провали.

Да погледнем какво се случва с Италия 5 седмици след изборите. Краткият отговор е „не много“. Политиците не успяха да съставят ново правителство, тъй като повечето партии отказват да се включат в коалиция с останалите. Водачът на лявото движение Берсани отказва предложенията на Силвио Берлускони, докато анархистично настроеният комедиант Бепе Грило не желае да разговаря с никой.

Ето защо преди няколко дни президентът на страната Наполитано представи екип от 10 съветници, които трябва да му кажат как да постъпи. И тъй като за момента на хоризонта не се очертава никаква коалиция, те вероятно ще го посъветват да състави служебно правителство.

Това обаче няма да се хареса на мнозинството италианци, които ще настояват, че най-удачно в подобен случай е правителството на Монти да управлява, докато не бъдат проведени нови избори.

Ситуацията, откакто Марио Монти се появи на политическата сцена, се е променила чувствително и идеята за ново служебно правителство може по скоро да предизвика анархия, отколкото да гарантира стабилността.

Интересно е, че сред 10-те съветници, предложени от президента, има леви и десни политици, но не и представители на движението 5 звезди на Грило. Също е интересно, че за момента Наполитано е оставил една опция без коментар – възможността партията на Грило да състави правителство с подкрепата на Берсани. Всъщност Грило не е отхвърлял възможността той самият да заеме премиерския пост.

Между другото мандатът на Наполитано изтича на 15 май и италианският парламент ще трябва да назначи нов президент. Това обаче може да се окаже далеч не лека задача.

А какво да кажем за Кипър?

Едва седмица, след като двуседмичното правителство в Никозия сключи сделка с тройката международни кредитори – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС) - финансовият министър подаде оставка, а доведеният син на президента Анастасиадес се оказа обвинен за това, че е изнесъл 21 млн. евро от Laiki Bank във Великобритания дни преди сключването на споразумението.

Причината за сгромолясването на Римската империя не е една, но динамиката в отношенията на Рим с провинциите определено е изиграла своята роля. Колкото повече Рим разчиташе на натиск върху периферията, за да затвърждава властта си, с толкова по-силна съпротива се сблъскваше. В края на краищата племената от периферията се надигнаха и опустошиха цялата империя.  

Може би най-добрият съвет към страните от Южна Европа е да си тръгнат, тъй като ако не го направят, в определен момент несъмнено ще бъдат обвинени, че застрашават сигурността на страните от ядрото на еврозоната. Друг е въпросът, че в крайна сметка страните от ядрото може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всъщност много изместихме темата все към актуалната енергетика. Дали обаче еврото ще оцелее, за мен ако оцелее след още няколко години отново ще бъде под натиск заради дълговете, които сега ги отложиха, а не решиха. Следващия натиск ще е много силен. Сега почти няма натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 8 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Няма проблем за тона. Понякога всеки влага емоции и това се отразява на писането :) За ЕРП: в учебниците никъде не пише, че е е възможно да има 'конкуренция' м/у три икономически агента на регулиран пазар?! Това, че някой оправдават далаверите си с думи, като приватизация или конкуренция е просто прах в очите на хората.Лично според мен има пазари, които най-малко поради технически специфики не могат да бъдат поле за 'свободна пазарна конкуренция'.АЕЦ или ЕРП не е сергия за вестници или кафене. 'Свободния вход и изход от пазара' не е толкова възможен поради технически причини - не може всеки ден да строиш и закриваш АЕЦ според търсенето?! :)Освен това 'няма възможност за голям брой иконом. агенти'.Следователно опираме до някакви регулации и чисто и просто въпросните регулации не са направени с мисъл за обществения интерес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
А замислял ли си се и ти малко да се позанимаваш с теориите. Може би ще откриеш интересни неща. Това, което беше казано е основният проблем на ЕЗ. И не е случайно, че Меркел не отстъпва от консолидирането на дефицитите, а Драги дава пари само ако се съгласиш да приемеш условията на Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не искам да се заяждам. Вярно, че понякога говоря малко по-остро. Ама ти на продължаваш да защитаваш учебническото говорене. "Фантастико, СБА, 345 и т.н. "Не е добра практика да посочваш изключенията като правило. Това е същото, което правят политиците ни - имаме 3 бр. ЕРП-та следователно имаме конкуренция! CBA вярно има навсякъде, но фантастико и това другото 345 (не го бях чувал) мисля че ги има само в СФ и най-много още 1-2 града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 7 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
..все едно те са подписали договорите за ТЕЦовете или абсурдните и антипазарни цени около 'зелената енергия'?!Общо взето стана навик местните дерибеи да се оправдават с ЕС - видите ли, те ни ПРИНУЖДАВАЛИ да строим ВЕИ паркове!Да, ама не!Има такава директива, но тя е със срок до 2020 год. и освен това не при тези отровни и АНТИПАЗАРНИ цени!Но истината няма значение! Важното е ЕС да е дежурно оправдание за местната мафия!Относно хипермаркетите: малко ли бг търг. вериги има?!Фантастико, СБА, 345 и т.н. Тяхната фирмена политика по какво се различава от тези на Кауфланд , Лидъл, Била?!И последно: ако ти мислиш, че иконом. теория е 'празни приказки', то аз не съм на това мнение. :) Понякога демагогията е по-шумна от разума, но това не я прави по-истинска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 7 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
За допитване съм :) , но това е дълга тема, пък и ще навлезем в политически води.Колко ни чини ''демокрацията' и т.н.Накратко: твърдя, че съм по-голям патриот. но това не означава, че подкрепям някакъв глупав и вреден за всички протекционизъм. От подобни упражнения иконмиката става недъгава и зад маската на родолюбието наши бизнесмени ни щават повече от башибозука :)Членството в ЕС има и положителни и недотам последствия, но като цяло твърдя, че ползите са повече.Все пак всеки има своя гл.т. Доколкото на чужди компании се вменява някакъв демоничен образ.Мисля, че това се дължи най-вече на извратената бизнес среда в България, на корупцията и престъпните нагласи на нашите управници.Общо взето в БГ всичко се извращава!Да вземем за пример ЕРП: май сте забравили, какво беше положението с Енергото преди приватизацията му? И дали осъзнавате, че цялата сделка е замислена, като БУШОН м/у населението и властта(енергийната мафия)?Изтъпанчваме ги тези ЛОШИ чужденци и ги сочим с пръст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
И да продължа. Като имаш впредвид, че младежите масово се борят да влязат в "престижна" икономическа специалност - ето ти и флората и фауната в която живеем в момента. Бутаме си тука няква търговийка, колкото да не умрем от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Това е най-наивното обяснение пробутвано на хората. Хората обаче помнят ли някой да е искал да ги вкара в ЕС? Аз не помня да е имало референдум или обществено разискване. Много ясно, че ние сме нова територия за чуждите вериги, но те имат огромен финансов ресурс с който започват при нас и дори работят години на загуба за да се наложат. НИКОЙ местен бизнес неможе да се бори с такава конкуренция, особено с убийствените лихви за фирмените кредити. Това е проблема с въпросните компании. Всички им беше дадено на тепсия ПРЕЗ престъпната приватизация. Няма какво да се залъгваме и да си говорим все едно четем учебници. Това правят училищата по икономика - зариват те с икономически догми, които нямат нищо общо с действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 2
Ибн ал Кан
преди 11 години
Подреди си мислите и го давай по-спокойно и организирано :)Освен това, ако така БОЛЕЗНЕНО приемаш коментарите на другите, сакън някой друг да не ти 'преподава' нещо, то наистина няма смисъл да ОБМЕНЯМЕ мнения :) Натискай минуса и се смятай за удовлетворен :)ЕИО в 'идиличния' състав си живееше добре и преди да прерасне в ЕС. Имаше и с кой да търгуват и какво да търгуват.И дълго 'изкараха', па въпреки, че ги бяхме обявили за 'загниващи':))) Само ще ти припомня, че не СИВ избягваше контакти с тях, а те с нас и не ЕИО се разпадна, а СИВ.Натам: да твърдиш, че някой НАСИЛА ни е вкарал в ЕС за да си пробутва търговските вериги е меко казано несериозно.НАСИЛА влизахме в други съюзи и по друго време.Освен това, дори и без членство в съюза, тези компании щяха да проникнат в България!Просто защото имат идея, как се продава!Не знам какво искаш да изразиш с тези 'жокери'?!Бъди по-конкретен и ни опиши какъв е проблемът с въпросните компании :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Много е идилично това - "...икономически съюз м/у държави със СХОДНО ниво на иконом. развитие и сходен манталитет: БЕНАЛЮКС плюс Германия, Франция и UK."Остава да обясниш и какво ще си продават вътре в този елитен клуб и колко време ще изкарат така, щото да не забравяме какъв е основният пронцип на капитала: ЕКСПАНЗИЯ!Останаха ли още достатъчно гладкокори телетъбита, дето още да вярват, че ЕС е създаден да помага на такива като нас и че парите, които ни дават, са заради колорита, който придаваме на съюзa! Били сме неделима част от Европа! Да бе...! хаха!Нас ни набутаха насила там, без да сме изобщо нито готови, нито дори с идея как да станем! Ние изобщо не сме за там, но сме там, нали?А сега, щом толкова дъбокомислено си тръгнал да ни преподаваш, отговори на един въпрос от залата: Защо?Ако се затрудняваш, ще ти дам жокер: ЧЕЗ, EVN. E.On., AES, Метро, Била, Софийска вода, Кауфланд, Солвей, Уникредит, Райфайзен, Икеа, Проктър&Геймбъл, Джонсън&Джонсън, Данон, Нестле, Крафтс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още