IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е ли най-добре в крайна сметка еврото да бъде изоставено?

Финансово здравите страни от ядрото на еврозоната може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия

08:22 | 05.04.13 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през последните няколко дни станахме свидетели на поредния спад на доходността по испанските и италианските облигации, не може да не си зададем въпроса, какво точно пазарите не могат да проумеят, пише ТheАutomaticЕarth.

Проблемите на Италия ще се задържат над Европа като буреносен облак и през лятото, скандалите около Кипър се задълбочават, френският президент Франсоа Оланд трепери за поста си, тъй като личният му приятел и бюджетен министър Джером Чузак се оказа обикновен измамник, а в Испания дори щерката на Крал Хуан Каролс II Принцеса Кристина се оказа заподозряна във финансов скандал.

Европейският съюз (ЕС) захранва корумпираните страни PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, a може би би било добре да намерим място и за едно C, което да обозначава Кипър – Cyprus) с парите данъкоплатците, при това съвсем открито. Сега обаче дори собствениците на депозити ще трябва да плащат... или поне такъв е планът и той вероятно ще се провали.

Да погледнем какво се случва с Италия 5 седмици след изборите. Краткият отговор е „не много“. Политиците не успяха да съставят ново правителство, тъй като повечето партии отказват да се включат в коалиция с останалите. Водачът на лявото движение Берсани отказва предложенията на Силвио Берлускони, докато анархистично настроеният комедиант Бепе Грило не желае да разговаря с никой.

Ето защо преди няколко дни президентът на страната Наполитано представи екип от 10 съветници, които трябва да му кажат как да постъпи. И тъй като за момента на хоризонта не се очертава никаква коалиция, те вероятно ще го посъветват да състави служебно правителство.

Това обаче няма да се хареса на мнозинството италианци, които ще настояват, че най-удачно в подобен случай е правителството на Монти да управлява, докато не бъдат проведени нови избори.

Ситуацията, откакто Марио Монти се появи на политическата сцена, се е променила чувствително и идеята за ново служебно правителство може по скоро да предизвика анархия, отколкото да гарантира стабилността.

Интересно е, че сред 10-те съветници, предложени от президента, има леви и десни политици, но не и представители на движението 5 звезди на Грило. Също е интересно, че за момента Наполитано е оставил една опция без коментар – възможността партията на Грило да състави правителство с подкрепата на Берсани. Всъщност Грило не е отхвърлял възможността той самият да заеме премиерския пост.

Между другото мандатът на Наполитано изтича на 15 май и италианският парламент ще трябва да назначи нов президент. Това обаче може да се окаже далеч не лека задача.

А какво да кажем за Кипър?

Едва седмица, след като двуседмичното правителство в Никозия сключи сделка с тройката международни кредитори – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС) - финансовият министър подаде оставка, а доведеният син на президента Анастасиадес се оказа обвинен за това, че е изнесъл 21 млн. евро от Laiki Bank във Великобритания дни преди сключването на споразумението.

Причината за сгромолясването на Римската империя не е една, но динамиката в отношенията на Рим с провинциите определено е изиграла своята роля. Колкото повече Рим разчиташе на натиск върху периферията, за да затвърждава властта си, с толкова по-силна съпротива се сблъскваше. В края на краищата племената от периферията се надигнаха и опустошиха цялата империя.  

Може би най-добрият съвет към страните от Южна Европа е да си тръгнат, тъй като ако не го направят, в определен момент несъмнено ще бъдат обвинени, че застрашават сигурността на страните от ядрото на еврозоната. Друг е въпросът, че в крайна сметка страните от ядрото може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 11 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Работа има, пари няма! Парадокс!Все едно да си жаден, ти да си на брега на река с чисто течаща вода и оставаш жаден, защото нямаш чаша да загребеш от водата!Ей това е парадоксът!Така, че работа има. Но търговските банки и инвестиционните се съединиха в едно и си играят на богове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Разбирам лекотата, с която се говори от друга страна. Но виждам, че макар и надалеко, пак си в български сайтове. И аз съм надалеко и аз съм в български сайтове. Причина?Искам да се върна в България.За Германия, както и за Америка, всеки говори от позицията на стола, на който е седнал. Не можеш да отречеш, че Меркел изобщо не е любимка в Германия.Но затова пък, като знаеш немски, намери информация за градове, в които се ползва местна валута. Ще е много полезно, да се обмени информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 14 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Какви са според теб методите на ФЕД? Имаш предвид частния Федерален резерв нали? Това е централна банка, която никой не контролира, но затова пък тя контролира правителствата. Гледайте "The money masters", http://***.youtube.com/watch?v=HfpO-WBz_mwПотърси го и на руски.По време на СССР интересите бяха други, но не и корпоративни, защото нямаше монополи във вида, каквито има днес.Но ЕС като цяло е доста по-страшен за нас лично, защото вече нямаме войска, нямаме собствено производство на храна, нямаме нищо. Аз съм за ЕС само, ако е в интерес на хората, не на корпорациите. Темата е дълга, знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 13 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?v=2Y16gfmbywEТова е едно произволно избрано филмче, ако някой знае немски, може да намери доста такива, защото доколкото четох, има 102 града в Европа, даже в момента и един в Гърция, където се ползва местна валута. Тръгва се от идеята, че работа има, защто има работа, нали? Хората имат нужда от много неща, а това е работа. Но е иззето средството за обръщение, в случая ЦБ-ки изземват парите и ни оставят с впечатлението, че няма работа. Но работа има (разбирай, нужди, които хората искат и могат да покрият с труда си), затова много градове започват да си печатат местна валута, която ползват на местно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
На мен най-много ми харесват коментарите, че за да се оправят нещата еврото трябва да падне с 20 - 30% спрямо останалите основни валути. Също така ако се разровя ще намеря достатъчно коментари, че долара, франка, йената, паунда, колумбийското песо и всичко останало без никакво изключение трябва да падне спрямо "основните валути" с някакъв процент. И никак не мога да разбера защо не се радвате. То точно това и се случва. Всичко пада и всичко се сгромолясва за неописуема радост на привържениците на евтини пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 11 години
Политици викаш ? Ми че те са същите като тия дето се псуват и бият по кръстовищата - демек същите като народонаселението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Никога не съм казвал, че съюза ни е изцяло виновен за проблемите, ние сме си основните виновни, но ако някой иска да приложи по-радикално решение за някои друг проблем, винаги бива напляскан от ЕК и заплашен от съд. Лично аз мисля, че ЕС може да го има и без ЕЗ. " Я посочи един такъв казус че аз не мога да се сетя нещо ? А и още нещо -дори да имаме "формални" ограничени от приемането ни в ЕЗ , НИКОЙ не ни пречи да имаме не формални заобиколки - ама никой не го прави , демек камъните отново са в нашата градинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 15
dakl
преди 11 години
От досега предлаганите варианти Орешарски изглежда най-работещият!Поне е в пъти по добър от разните герберасти, мисля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 18
dakl
преди 11 години
От досега предлаганите варианти Орешарски изглежда най-работещият!Поне е в пъти по добър от разните герберасти, мисля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 15 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Много се отплесваме от темата, ама да ти споделя как беше при мене. При Жан Виденов бях в казармата. В кризата 1 филия хляб, чай и консерва пастет на 4 човека. При огретен за вечеря хвърляхме капи до тавана. При Иван Костов УНСС и частен бизнес имащ допир с чужбина и митниците. Много неща ми се изясниха и за замислих да напусна БГ. При "царя" затрвърдих виждането си и напуснах посока Германия, кудето се наложи да завърша още един университет. Тройната колиция ми показа, че съм взел правилното за мен решение. Б.Б. няма да ме накара да се върна (вече и семеен), обаче за разлика от преди поне ще ида да гласувам. Вярно, че да гласуваш за е много трудно, но поне съм решил този път да гласувам против тези, които ме изгониха от БГ. Не че не ми направиха доброто ама пак. Така че помисли и ти и намери решението за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още