IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е ли най-добре в крайна сметка еврото да бъде изоставено?

Финансово здравите страни от ядрото на еврозоната може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия

08:22 | 05.04.13 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през последните няколко дни станахме свидетели на поредния спад на доходността по испанските и италианските облигации, не може да не си зададем въпроса, какво точно пазарите не могат да проумеят, пише ТheАutomaticЕarth.

Проблемите на Италия ще се задържат над Европа като буреносен облак и през лятото, скандалите около Кипър се задълбочават, френският президент Франсоа Оланд трепери за поста си, тъй като личният му приятел и бюджетен министър Джером Чузак се оказа обикновен измамник, а в Испания дори щерката на Крал Хуан Каролс II Принцеса Кристина се оказа заподозряна във финансов скандал.

Европейският съюз (ЕС) захранва корумпираните страни PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, a може би би било добре да намерим място и за едно C, което да обозначава Кипър – Cyprus) с парите данъкоплатците, при това съвсем открито. Сега обаче дори собствениците на депозити ще трябва да плащат... или поне такъв е планът и той вероятно ще се провали.

Да погледнем какво се случва с Италия 5 седмици след изборите. Краткият отговор е „не много“. Политиците не успяха да съставят ново правителство, тъй като повечето партии отказват да се включат в коалиция с останалите. Водачът на лявото движение Берсани отказва предложенията на Силвио Берлускони, докато анархистично настроеният комедиант Бепе Грило не желае да разговаря с никой.

Ето защо преди няколко дни президентът на страната Наполитано представи екип от 10 съветници, които трябва да му кажат как да постъпи. И тъй като за момента на хоризонта не се очертава никаква коалиция, те вероятно ще го посъветват да състави служебно правителство.

Това обаче няма да се хареса на мнозинството италианци, които ще настояват, че най-удачно в подобен случай е правителството на Монти да управлява, докато не бъдат проведени нови избори.

Ситуацията, откакто Марио Монти се появи на политическата сцена, се е променила чувствително и идеята за ново служебно правителство може по скоро да предизвика анархия, отколкото да гарантира стабилността.

Интересно е, че сред 10-те съветници, предложени от президента, има леви и десни политици, но не и представители на движението 5 звезди на Грило. Също е интересно, че за момента Наполитано е оставил една опция без коментар – възможността партията на Грило да състави правителство с подкрепата на Берсани. Всъщност Грило не е отхвърлял възможността той самият да заеме премиерския пост.

Между другото мандатът на Наполитано изтича на 15 май и италианският парламент ще трябва да назначи нов президент. Това обаче може да се окаже далеч не лека задача.

А какво да кажем за Кипър?

Едва седмица, след като двуседмичното правителство в Никозия сключи сделка с тройката международни кредитори – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС) - финансовият министър подаде оставка, а доведеният син на президента Анастасиадес се оказа обвинен за това, че е изнесъл 21 млн. евро от Laiki Bank във Великобритания дни преди сключването на споразумението.

Причината за сгромолясването на Римската империя не е една, но динамиката в отношенията на Рим с провинциите определено е изиграла своята роля. Колкото повече Рим разчиташе на натиск върху периферията, за да затвърждава властта си, с толкова по-силна съпротива се сблъскваше. В края на краищата племената от периферията се надигнаха и опустошиха цялата империя.  

Може би най-добрият съвет към страните от Южна Европа е да си тръгнат, тъй като ако не го направят, в определен момент несъмнено ще бъдат обвинени, че застрашават сигурността на страните от ядрото на еврозоната. Друг е въпросът, че в крайна сметка страните от ядрото може да се окажат само три – Германия, Холандия и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 11 години
Аз харесвам класическите им модели, преди смяната на собствеността, хехе, същото важи и за Бугати :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 11 години
Нищо си и няма на ЕЗ , просто трябваше да измислят работещ механизъм за нейното напускане - който не ще да излиза и да си се девалвира на воля . А иначе валутата е огледало на икономиката - силна валута = силна икономика и пътищата са два : или възможност за вход/изход от ЕЗ или Трансферен съюз като силните икономики подпомагат по слабите ( плащат си за удоволствието да имат сигурен пазар и противовес на поскъпващата им валута ) . Проблема с девалвацията е, че следващата стъпка са митническите бариери и ЕС беше до тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Само дето Ламборджини е собственост на Фолксваген, да си дойдеме пак на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 11 години
Еми аз лично предпочитам италиански коли: Ламборджини, Ферари, Мазерати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Да, на мен ми се струва истинска химера, закъсалите страни да успеят да се възстановят, без обезценка на държавен и частен дълг, наливане на сериозна ликвидност в банковия сектор и една "по-слаба" валута. Също така е очевидно, че при такава структура на Евро Парламент и ЕЦБ, каквато имаме в момента, такива политики е малко вероятно да се предприемат. За закъсалите остават два изхода: 1. Запазване на еврото като валута и пълна парализа на икономиките им, 2. Излизане от ЕЗ и търсене на път за възстановяване със собствена валута. Втория сценарий ми се струва неизбежен, колкото по-дълго се отлага, толкова по-тежки последици ще се наложи да преодоляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, просто не знаеш какъв дявол викаш.Ако това, което предлагаш се случи, цената на бензина ще стане 3,50 - 4,00 лв. Това е най простия пример който мога да ти дам, но той всъщност е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
i_ivanov80
преди 11 години
За мен е ясно, че еврото в този си формат трудно ще просъществува. Предполагам, че някои държави ще изпаднат от Еврозоната, което ще има шоков ефект. Влизането в Еврозоната ще става също все по трудно.Цялостното премахване на еврото ще върне Европа обаче с 30 години назад, ще е пагубно. Не мисля, че ще го допуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 4
noko6
преди 11 години
Самия статут на ЕС е сгрешен.Едни бюрократи,които никой не е избирал налагат лобистки закони и закриват цели промишлености в европейските държави(например забраната на лампите с нажежаема жичка) като се оправдават с екологията.Тези производства се изнасят в Китай,Индия и т.н.САЩ също не зачитат Киото и си гледат интереса.За да има Евро,трябва да има една Европейска Държава,като САЩ.Американците и Британците обаче няма да допуснат това.Сега се мъчат да направят това поне в банковия сектор,дано успеят,защото без единна управление и регулация,няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 11
Chick-Chirick
преди 11 години
Все Германия виновна и лоша, ама всички искат да карат Мерцедес, БМВ и Ауди! Защо ли ?! Ако Германците са виновни, че имат продукти, които се търсят по цял свят съм съгласен. Виновни са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 13
lozkhris
преди 11 години
Не, не"статийките" са ***, а по-скоро маниакалната заблуда,че като е силна една валута,това е повод за национална гордост. "Англетата', уважаеми,съвсем тенденциозно си девалвираха паунда и точно на тях,както и на еврюгите от Уол Стрийт им е изгодно еврото да е силно.В период на криза никой здравомислещ не иска валутата му да е силна.Това се случва само в България,където като получаваш 300 лв/150 е/заплата и си горд, че се развнява на 200 долара. Както и в Германия,където обаче има резонни корпоративни интереси на втори износител в Света.Освен това,извинявай, ама далаверите стартират в Германия и не са патент на Кипър или Гърция.Гръцките вакханалии точно Германия ги финансира до преди 5 години. И,честно,не само германците работят. Виждал съм и познавам и гърци,и испанци, които стават в 6 сутринта и работят до 9 вечерта...стига да има какво.Но с евро и като ти казва Германия какво да правиш-няма какво.И няма и да има.Е затва трябва да се закрие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още