IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставянето на еврото вече не е табу в Португалия

Страната няма шанс за бърз растеж в рамките на валутния съюз при толкова силно евро, пише авторът на местен икономически бестселър

16:24 | 28.05.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изоставянето на еврото вече не е табу в Португалия

Книгата на португалския икономист Жоао Ферейра ду Амарал „Защо трябва да напуснем еврото“ се превърна в истински бестселър на местния пазар. Четвъртото издание, излязло миналия месец, изпревари по продажби няколко книги с диети, както и популярен еротичен роман, пише Wall Street Journal.

Книгата разпали обществен дебат в Португалия относно истинската причина за икономическите проблеми на страната – дали това са омразните мерки за икономии, необходими за гарантиране на спасителните заеми от ЕС или причината е в общата европейска валута.

Доскоро разискването на темата се ограничаваше до университетски семинари – дали страната има реалистичен план за икономическо възстановяване в рамките на еврозоната.

„Португалия няма шанс за бърз растеж в рамките на валутния съюз при толкова силно евро“, заяви наскоро в интервю авторът на книгата. „За радост този въпрос вече не е табу, както тук, така и в чужбина.“

Премиерът на страната Педро Пасуш Коелю настоява, че напускането на еврото би било катастрофално и посочва, че ако страната не изпълнява условията по спасителните заеми, може да бъде извадена от еврозоната.

Преди година 72% от португалците подкрепяха еврото, като само 20% бяха против. С проточването на рецесията в Европа обаче евро консенсусът започва да се пропуква – в Португалия, Кипър, Италия, Гърция и дори Германия.

„Хората казват, че ако напуснем еврото, заплатите и спестяванията ще намалеят и отново ще бъдем изолирани. Но какво му е различното сега, пита Нуньо Пирес, бизнес консултант. „Мисля, че шансовете ни за възстановяване са по-големи, ако оставим еврото.“

Според Ферейра ду Амарал, който е професор от Техническия университет на Лисабон и бивш служител на финансовото министерство, единствената надежда е в завръщането към ескудото, което ще девалвира бързо, правейки конкурентен местния износ.

„В момента сме във фаза, в която става ясно, че мерките за икономии не работят въпреки всичките ни усилия. Следващата стъпка е да осъзнаем, че еврото просто не е трайно решение за Португалия.“

Според условията по финансовата помощ за страната от 2011 г. големите съкращения на държавните разходи, данъчните повишения и реформите на трудовия пазар трябваше да привлекат инвестиции и да стимулират икономическия растеж.

Ползите от това обаче все още не се виждат, а спадащата икономическа активност задържа висок бюджетния дефицит. През 2013 г. се очаква икономиката да се свие за трета поредна година.

Идеята за напускане на еврозоната притеснява мнозина. Бившият финансов министър Жоао Салгейру предупреди, че дори говоренето за това може да навреди на Португалия. „Това ще оскъпи всички бъдещи инвестиции“, смята той.

Ферейра ду Амарал обаче има някои влиятелни поддръжници. Този месец председателят на Върховния съд Луис Антониу Нарона Насименту призова Португалия и другите държави от Южна Европа да изоставят еврото, предупреждавайки, че иначе пропаста между бедните и богатите в Европа ще продължи да се разширява.

Дали дебатът за излизането от еврото ще набере скорост зависи от икономиката, казват анализатори. Португалското правителство настоява, че дългоочакваното възстановяване ще настъпи догодина, но мнозина икономисти се съмняват.

Ако рецесията продължи политиците ще трябва да въведат още повече бюджетни съкращения, за да изпълнят целите за бюджетния дефицит на ЕС.

„Може да стане прекалено трудно на политиците да наложат нови мерки за икономии“, казва Антонио Коста Пинту, политолог към Лисабонския университет. „Това може да създаде идеалната среда за смяна на идеите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
Tony
преди 10 години
Напускането на Еврозоната и падането на Валутния борд у нас е мечтата на много политици.Така ще се обезценят спестяванията на хората и бизнеса и развитието на бизнеса ПАК ще зависи от политиците. Те ще изберат кой "бизнесмен" да успее.Ако няма излизане (падане на валутния борд) хората и фирмите, ще запазят покупателната си способност и когато те решат, ще вложат в развитие на бизнес БЕЗ да са зависими от политиците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
е защо не са го напуснали - ми ако "лошите патета" напуснат ЕЗ ? Ми защото тогава северна европа ще може да изнася само киселци за останалия свят . цялата драма в момента е надлъгване на кого ще излезе по евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Според мен няма разлика за Гърция, Португалия и пр дали са в зоната или не и за който и да другВ единия вариант централната им банка им налива ликвидност в икономикатаВ другия ликвидност налива ЕЦБ чрез правителството им ... Сподер мен даже е о-добре да са в зоната, отколкото ако не са. Единствените опасения са от централизация/глобализация в ръце на няколко души или много влас изкушава много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Това е много повърхностен прочит на ситуацията. Дали пък ескудото няма да поскъпне спреямо еврото някои близък ден? Тогава плащането на евро дълг ще стане много лесно. Аз ти гарантирам, че ако 1,2,3 държави решат да напуснат, еврото не само ще поевтинее, а направо ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Защото няма легална клауза за напускане в тези договори. Договорите са еднопосочни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Ами, не е точно едно и също:1. Защото ЦБ в Лисабон не може да да води такава политика с евро-то, каквато би водила с ескудо-то, а при работа със собствена валута, може да се повлияе положително на вътрешното търсене на местна продукция, освен предимството в експорта от по-евтините им пари.2. Могат да си съживят кредитирането със националната си валута.3. Сигурно ще обезценят и част от външните си задължения, нещо което така или инак е от жизнено значение за тях и ще се наложи и без друго да се прави, ако седят и чакат, както в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Дали ще използват своя нова валута или ще намалят заплатите с 30% да речем е едно и също. Да не говорим, че дълговете им са в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Ми прав е човека. Реално всичките дето ги спасиха досега нямат никакъв шанс да се изправят на крака, защото те ги спасиха със ... заеми. Въртележката продължава след някоя друга година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
Въпросът ми е - защо още не са го направили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още