fallback

Забравете валутните войни – на ред е дефлацията

При нулеви основни лихвени проценти, монетарните стимули подхраниха развитието на борсите, което обаче не е подкрепено от ускорен икономически ръст

12:52 | 24.12.13 г. 6

Инфлацията в световен мащаб остава на обезпокоително ниско ниво, въпреки мерките на централните банки, сочи анализ на британската банка HSBC, цитиран от CNBC.

„Това е монетарната версия на валутните войни. Вместо да премахнат дефлационните трендове, монетарните стимули просто позволиха на централните банки да разпространят дефлацията в останалите части на света”, коментират от банката.

В резултат на стимулиращите мерки в края на годината инфлацията е по-ниска от очакваното и от желаното. Пример за това е по-ниска от очакваното инфлация през втората половина на годината в еврозоната. През ноември потребителските цени във валутния съюз се покачват с 0,9%, докато целите на Европейската централна банка (ЕЦБ е за 2% годишна инфлация през 2013 година.

Една от причините за това е, че при почти нулеви основни лихвени проценти, монетарните стимули предизвикват истински бум на фондовите пазари, който обаче не е подкрепен от ускорен икономически растеж.

Запазването на ниски нива на инфлацията представлява истински риск за глобалното икономическо възстановяване, предупреждават още от HSBC.

„В традиционния икономически цикъл, активността води до инфлация”, припомнят от банката и допълват, че във възстановяваща се икономическа среда, когато задълженията са високи, ниската инфлация затруднява връщането на кредитите.

Така могат да бъдат засегнати търсенето и икономическата активност. Затова свидетелства ситуацията в Япония, която от средата на 90-те години се бори с пагубните последици на дефлацията.

На този етап от HSBC обаче допълват, че не очаква сериозно задълбочаване на дефлацията, макар и рискът от инфлация през следващите две години ще продължи да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 09.09.22 г.
fallback